51 ani de la victoria cu Liverpool. 12 octombrie 1966, o zi memorabilă pentru fotbalul ploiestean

Data de 12 octombrie 1966 va rămâne mereu în istoria “lupilor galbeni “. În urmă cu 51 de ani, campioana României de atunci, Petrolul Ploieşti, învingea pe stadionul “Petrolul (actualul Ilie Oana), campioana campioanei mondiale, FC Liverpool (Anglia).
În tur, pe 28 septembrie 1966, ploieştenii au fost învinşi la Liverpool cu scorul de 0-2.

În prezenţa a peste 18 000 spectatori şi pe teren propriu, pe 12 octombrie 1966, Petrolul a produs surpriza şi a câştigat cu 3-1 în faţa grupării din Anglia, biletele fiind vândute în doar 2 ore...

Au marcat atunci Moldoveanu, Boc şi Mircea Dridea, iar pentru oaspeţi, Hunt.
„Sportul popular” scria pe aceea vreme.
„Meciul a debutat cu emoţii la poarta lui Lawrence. Jocul se desfăşoară în continuare în nota de superioritate teritorială a românilor, dar prima fază autentică de poartă se va petrece abia în minutul 20, când Badea – bine servit de Dridea I. - Îl sileşte pe Lawrence să acorde corner. Presiunea Petrolului este întreruptă de «bara» lui St. John (sus la vinclu) care îngheaţă pentru o clipă (min 25) tribunele. Urmează o scurtă perioadă în care jocul este controlat de oaspeţi şi în care Callaghan obligă pe Ionescu cu un şut de la distanţă (min 35) să scoată în corner. În minutul următor tribunele explodează: Dragomir recuperează o minge pierdută de Dridea I, îl lansează cu oportunitate pe Dridea ÎI, care pătrunde deschis şi centrează la fel de precis lui Moldoveanu, aflat în poziţie de vârf central de atac. Înaintaşul ploieştean deviază balonul, a cărui traiectorie îl va înşela pe Lawrence: 1-0 pentru Petrolul. La numai 5 minute de la reluare (min 50), Hunt egalează din centrarea lui Thompson şi Petrolul pare descumpănit, dar numai pentru o clipă. Apoi, revine în atac şi reuşeşte să ia conducerea în min.59 prin Boc, care înscrie din apropriere, în urma unei lovituri de colţ. Deşi practic joacă în zece oameni (cu Badea accidentat), Petrolul prinde şi mai mult aripi şi în min.65 reface întreg handicapul: Dridea I execută precis o lovitură liberă de la 16 m, trimiţând balonul în plasă: 3-1 pentru Petrolul. În min. 71 Dridea I este faultat în careu, dar arbitrul lasă jocul să curgă. Spre sfârşitul partidei (min 88) Florea este eliminat, în urma unei intrări tari la Thompson (pentru o intrare similară, dar fără balon, Hunt a fost trecut cu vederea) “.
Deoarece în anul 1966, nu a existat regulă “golului în deplasare “, peste o săptămână, pe teren neutru, la Bruxelles, s-a jucat al 3 lea meci intre Petrolul şi Liverpool, englezii impunându-se cu scorul de 2-0 şi asigurându-şi calificarea în turul al 2 lea din Cupa Campionilor Europeni (actuala Liga Campionilor).

Chiar dacă au pierdut, petroliştii nu pot uita data de 12 octombrie 1966, o zi memorabilă în istoria fotbalului romanesc şi a echipei Petrolului Ploieşti.

De atunci până în prezent nici o echipă de club din România, nu a învins pe Liverpool, în toate competiţiile europene.
Caseta tehnică a meciului:

Petrolul Ploieşti - Liverpool 3-1 (1-0)

Stadionul: „Petrolul”, Ploieşti, 12.10.1966 Arbitru: Ivan Lukianov (U.R.S.S.). Spectatori: 20.000.

Au marcat: Moldoveanu (36), Boc (59), M. Dridea (65)/Hunt (50).

Petrolul: Mihai Ionescu - Gheorghe Pahonţu, Alexandru Boc, Gheorghe Florea, Mihai

Mocanu - Octavian Dincuţă, Petre Dragomir - Constantin Moldoveanu, Mircea Dridea,

Alexandru Badea, Virgil Dridea. Antrenori: Constantin Cernăianu şi Nicolae Marinescu.

Liverpool: Thomas Lawrence - Christoher Lawler, Goldon Milne, Thomas Smith, Ronald

Yeats, Willie Stevenson - Ian Robert Callaghan, Roger Hunt, Ian St. John, Geoffrey Strong,

Peter Thompson. Manager: William Shankly.

foto:adevarul.ro