Comunicat Uniti sub Tricolor (UST) in legatura cu decizia LPF,privind redeschiderea stadioanelor

 

Comunicat Uniti sub Tricolor (UST) in legatura cu decizia LPF,privind redeschiderea stadioanelor 
 
Marti (9 februarie a.c.) a fost elaborat un document prin care Liga Profesionista de Fotbal LPF  cere instituţiilor abilitate redeschiderea stadioanelor, cu anumite condiţii şi restricţii adaptate pe alocuri măsurilor impuse de stat, în afara arenelor sportive.
E lăudabilă iniţiativa LPF, în măsura în care această instituţie doreşte normalizarea accesului spectatorilor la meciuri, un aspect uitat total şi ignorat cu bună ştiinţă de către guvern, dar normalitatea în adevăratul sens al cuvântului va fi doar când stadioanele vor fi deschise integral, fără obligativitatea unor măsuri restrictive.
Nu vom mai aprofunda în această postare respectivele măsuri în integralitatea lor, procentul mic din capacitatea stadionului pentru care se vrea deschiderea porţilor, restricţiile impuse şi alte detalii pe care le considerăm incompatibile ultraşilor şi activităţii de peluză, aşa cum am menţionat într-un comunicat, toamna trecută.
Totuşi, ne-a atras atenţia un paragraf discriminatoriu care are darul de a contraria şi pare demn de practicile uzuale ale unui stat totalitar, care doreşte controlul absolut inclusiv asupra intimităţii cetăţenilor. Concret, îl cităm în integralitatea lui:
"Obligaţiile organizatorului de meci: să comercializeze doar bilete personalizate, bilete ce vor conţine informaţii suplimentare care pot duce la identificarea fiecărui spectator, informaţii ce vor fi furnizate autorităţilor sanitare în cazul în care sunt necesare în cadrul unei anchete epidemiologice."
Nu putem să nu ne gândim şi să comparăm stadionul cu orice alt spaţiu public sau privat, în care accesul se face după cu totul alte reguli. De exemplu, accesul în supermarketuri şi hypermarketuri se face liber, fără date de identificare concrete (nume, adresă, date de contact), iar în aceste magazine, fluxul de oameni este infinit mai mare zilnic decât pe orice stadion, oamenii câteodată se îmbulzesc la diverse standuri, de multe ori nu respectă distanţele cerute şi cel puţin în zilele/serile aglomerate, stau ciorchine la case, pentru a plăti. E un exemplu foarte elocvent de afaceri de provenienţă străină, în magazinele cărora se poate intra liber, fără vreo măsură draconică de control ale datelor personale. De asemenea, nişte paragrafe mai jos din acest document se specifică faptul că organizatorul trebuie "să asigure respectarea locurilor stabilite şi evitarea migrării între locuri/sectoare", de parcă tot în supermarketuri, spaţii clar mai aglomerate şi nu doar o dată pe săptămână, ci de dimineaţa până seara, în fiecare zi, poţi intra doar până la de exemplu, raionul fructe, cu interdicţia de a te mai deplasa apoi la panificaţie, lactate sau băuturi.
De asemenea în restaurante, săli şi spaţii de divertisment, parcuri şi oriunde altundeva în afara propunerii pentru stadioane, nu se percep datele personale la intrare, deoarece ar fi total absurd. Cum ar fi ca la intrarea în parc, să fie câte un cerber care să-ţi noteze datele personale, doar pentru că vrei să iei o gură de aer şi să te plimbi. Cum ar fi ca la cinematograf, la teatru sau la piaţă, să poţi intra doar după ce spui datele de identificare personale, inclusiv probabil seria şi numărul actului de identitate sau codul numeric personal.
În tot acest context, mai trebuie luat în calcul că multe din locurile aglomerate în care poţi intra fără obligativitatea de a preda datele personale, sunt spaţii închise, în care incidenţa riscului de infectare este după spusele autorităţilor, cu mult mai mare decât de exemplu pe stadion. Stadioanele sunt în aer liber, medii considerate mult mai sigure, deci exemplu de mai sus cu parcul este destul de elocvent, ca să vizualizaţi absurditatea problemei şi cerinţele total discriminatorii.
De asemenea, considerăm că ar trebui unanimitate în decizii, chiar dacă LPF administrează doar Liga 1, ar fi total discriminatoriu şi absurd să se deschidă stadioanele doar la un anumit nivel fotbalistic, şi nu la toate (incluzând aici şi meciurile naţionalelor), în măsura în care organizatorii îşi pot asuma acest lucru, mai ales că majoritatea echipelor de tradiţie din România, adică principalii factori care atrag suporteri şi public, evoluează în ligile inferioare.
Cele abordate mai sus se referă în general, la publicul fotbalistic şi discriminarea la care probabil va fi supus, iar în ce priveşte peluzele, reiterăm ceea ce am zis în comunicatul pe care ni l-am asumat acum câteva luni. 
Iar pentru cei care nu pricep şi consideră normale aceste măsuri, le recomandăm o lectură de calitate care să le mai deschidă perspectivele, nivelul de gândire şi de realism, cât şi conştiinţa libertăţii pentru care unii au sfârşit în sânge, că uneori şi ficţiunea are corespondent în realitate: căutaţi "1984", un roman scris de George Orwell şi ecranizat în mai multe ocazii ulterior.