Comunicat Uniti sub tricolor (UST).
   Începerea meciurilor echipelor naţionale, după aproape un an de aşteptare forţată, a readus în prim-plan şi selecţionata României, după ce până acum atenţia a fost menţinută exclusiv asupra echipelor de club. 
  
   Astfel, pe lângă discuţiile despre rezultate, meciuri, calitatea jocului şi multe alte aspecte, s-a readus în atenţie prin insistenţa unor jurnalişti inclusiv subiectul eventualităţii cooptării unui jucător străin în echipa naţională a României. Punctual, este vorba despre Mario Camora, un fotbalist portughez care luna aceasta va împlini 34 de ani şi care de câteva sezoane este componentul unei echipe din prima ligă românească. La finalul lunii trecute, acesta a dobândit cetăţenia română, ca urmare a îndeplinirii condiţiilor legislative care reglementează acest fapt. 
  
   Ca întotdeauna, rămânem consecvenţi principiilor noastre, sperând în respectarea celor mai elementare norme morale în această speţă, dezaprobând pe această cale o eventuală selecţionare a oricărui jucător străin în naţionala României, din mai multe motive cât se poate de obiective. 
 
   Echipa naţională, prin doctrina ei, nu poate conţine decât jucători români, deoarece aceasta îi este menirea şi orice implant străin îi denaturează total scopul şi o face să semene cu o echipă de club, deşi conceptele sunt totalmente diferite. După cum îi spune şi numele, o echipă naţională trebuie compusă din jucători nativi ai ţării pe care aceştia o reprezintă, altfel, dacă ar îngloba şi jucători străini, s-ar putea numi fără echivoc "echipă internaţională". În această discuţie, temeiuri precum forma de moment a echipei naţionale, valoarea jucătorului străin în cauză, eventualitatea necesităţii acestuia într-un meci sau altul, nu ar trebui nici măcar din oficiu să fie aduse în discuţie, toate acestea constituind un atentat la integritatea, identitatea şi simbolismul echipei naţionale. 
  
   Deşi motivul expus mai sus este definitoriu şi nu lasă loc de vreo interpretare, nefiind nevoie de vreun alt argument, la fel ca dăţile anterioare, vom expune şi un alt raţionament foarte solid în acest sens. Pe scurt, convocarea unui jucător străin nu ar însemna altceva decât o soluţie artificială, cu implicaţii nefaste pe termen lung. Recurgerea la o astfel de acţiune conduce, inevitabil, la suprimarea şanselor de afirmare a tinerelor talente la cel mai înalt nivel. Orice măsură de acest fel este un semnal care ar adânci lipsa de încredere pentru tinerii jucători români, o ameninţare că oricând poate fi adus un fotbalist străin, pe orice post, în echipa naţională. Astfel, pentru tinerii noştri jucători, nu va fi îndeajuns să fie cei mai buni fotbalişti români pe posturile lor pentru a fi selecţionaţi, aşa cum e normal, ci vor avea de înfruntat şi o concurenţă neloială, nenaturală şi cu resurse nelimitate, de origini străine.  
  
   Dacă motivele enunţate mai sus, sunt aplicabile oricărei echipe naţionale de pe mapamond, vom aborda punctual şi suplimentar situaţia echipe naţionale a României, prin prisma a altor două aspecte importante.  
 
   În primul rând, e de ţinut cont că de câţiva ani, echipele de club din ţara noastră sunt obligate de către FRF, prin regula "under 21", să folosească la orice nivel, un număr variabil de tineri jucători români în fiecare meci, o regulă care pentru mai toate cluburile a părut extrem de strictă şi nedreaptă. Această regulă a fost instituită tocmai pentru a crea o bază de selecţie mai mare şi mai valoroasă pentru naţionalele României, de tineret şi implicit seniori. De la bun început, am fost printre foarte puţinii care am lăudat aceasta regulă şi am văzut utilitatea ei, în ideea că fotbaliştii români eligibili pentru selecţionare vor avea ocazia să evolueze în mod regulat în competiţiile interne. În acest sens, orice convocare la naţională a unui jucător străin descalifica total această regulă şi dă şansa pe bună dreptate contestatarilor ei să-i pună raţiunea la îndoială. 
  
   Nu în ultimul rând, prin promovarea actualului selecţioner, Mirel Rădoi, de la echipa de tineret la cea de seniori, ne-am aşteptat cu toţii la un nou suflu al echipei naţionale şi o mai mare şansă acordată tinerilor fotbalişti români. Ştim şi suntem convinşi că acelaşi sentiment l-au avut şi jucătorii tineri, care prin această numire, au fost probabil şi mai motivaţi să-i demonstreze selecţionerului că se poate conta pe ei. Ca un grup care a susţinut naţionala "under 21" la toate meciurile de acasă în preliminarii, dar foarte activ şi spectaculos inclusiv la Campionatul European din Italia, de anul trecut, aşteptam cu speranţă şi interes ca sub bagheta noului antrenor, echipa naţională să înceapă să semene cu selecţionata care ne-a oferit acele nopţi magice, anul trecut, atât prin angajament, sacrificiu, devotament, cât şi printr-un mai mare interes acordat tinerilor jucători români, nu străinilor trecuţi de mult de prima tinereţe. 
 
   Revenind la cazul jucătorului Mario Camora, menţionăm că îl respectăm ca persoană şi ca fotbalist, la fel cum considerăm că e demn de apreciat faptul că a ales să rămână în ţara noastră, să aplice pentru cetăţenie şi probabil să-şi încheie cariera tot aici, admiţând de aici că demersul nostru se referă la o situaţie generală, nefiind ceva personal. Totuşi, reprezentativa naţională oferă o cu totul altă paradigmă decât o echipă de club şi este normal ca scopul acesteia să nu fie deturnat în niciun fel. 
  
   În concluzie, încredinţăm că factorii abilitaţi vor trata cu cerebralitate şi înţelepciune acest aspect, vor ţine cont de argumentele cât se poate de obiective expuse mai sus şi nu vor crea un precedent periculos pentru echipa naţională. Altfel, ne vedem în situaţia neplăcută pentru noi şi toţi factorii implicaţi, de a fi nevoiţi să contestăm cu efect imediat şi permanent atât acest eventual demers, cât şi conducerea federaţiei, precum şi cea tehnică a echipei naţionale. 
 
 
Uniţi sub Tricolor
14 septembrie 2020