53 de ani de la victoria cu FC Liverpool

 

 12 octombrie 1966 este data scrisă cu litere de aur în istoria clubului Petrolul. În acea zi, din postura de campioană a României, echipa ploieşteană reuşea să o învingă, pe stadionul „Ilie Oană” (Petrolul, pe atunci), cu 3-1, pe FC Liverpool, nimeni alta decât campioana campioanei mondiale la momentul respectiv, Anglia. 

Cum s-a ajuns la acea triplă confruntare? Titlul de campioni câştigat de „galben-albaştri”, în 1966, le-a oferit ocazia fotbaliştilor din acea generaţie să joace în Cupa Campionilor Europeni. Iar tragerea la sorţi, ce s-a efectuat pe 10 iulie 1966, la Londra, chiar cu ocazia deschiderii turneului final al Campionatului Mondial, le-a hărăzit ploieştenilor un adversar la prima vedere imposibil: FC Liverpool, formaţia care tocmai cucerise cel de-al 7-lea titlul de campioană a Angliei, ţară care, peste numai trei săptămâni, avea să devină, pentru prima şi singura dată în istorie, campioană mondială! 

Prima manşă s-a disputat pe 28 septembrie 1966, iar petroliştii au avut ocazia, rară pentru acele vremuri, să joace în nocturnă. Şi nu oricum, ci în faţa a 44.300 de spectatori prezenţi în tribunele lui „Anfield”! Liverpool s-a impus cu scorul de 2-0 (goluri St.John `65 şi Callaghan `80), dar, după meci, corespondenţii ziarelor britanice „The Sun”, „Daily MirrorşiDaily Express” au recunoscut, unanim, că „Petrolul a fost o echipă mai bună decât ne-am fi închipuit că va fi”! Iată şi protagoniştii acelei întâlniri: 

Sursa:FCPetrolul.ro