Comunicat UST în legătură cu incidentele de la sfârşitul meciului Romania-Franta, de la Euro 2019

La finalul partidei dintre naţionalele de tineret ale României şi Franţei, de la Euro 2019, scor 0-0, jucătorul lui CFR Cluj, Cristi Manea a mers în tribună pentru a-şi îmbrăţişa iubita.

În acel moment o altă femeie i-ar fi cerut să facă o poză cu acesta, moment în care soţia lui Manea a intervenit, iar fotbalistul este acuzat că ar fi împins fata.

În acelaşi timp, prietenul fanei i-a cerut tricoul lui Manea, apoi s-a iscat o altercaţie, în care soţia fotbalistului a primit un picior în gură, de la un suporter, la faţa locului intervenind să aplaneze spiritele un membru fondator al grupului de suporteri “Uniţi sub tricolor “.

COMUNICAT UST: "Presa română, plină de minciună!"

Suntem din nou puşi în postura deja uzuală de a dezminţi articolele mincinoase din întreaga presă românească, şi a proba adevărul, nedisimulat şi clar, aşa cum ar fi trebuit prezentat de la bun început. Astfel, vom prezenta în acest comunicat realitatea despre conflictul devenit deja viral în presă, şi vă invităm şi rugăm să-l distribuiţi, la rândul vostru, deoarece este şocant la ce intoxicări s-a ajuns.

Nu mai are rost să reluăm cu lux de amănunte fiecare moment al incidentului de aseară în care a fost implicat jucătorul Cristian Manea, prietena acestuia şi un grup de pseudo-suporteri din tribună, care ulterior au lovit-o pe aceasta. Foarte pe scurt, la câteva minute după finalul meciului, s-a iscat o altercaţie în tribună, parte vătămată fiind prietena jucătorului, lovită mişeleşte de unul dintre cei aflaţi în zonă. 

Ceea ce vrem să evidenţiem este că unul din membrii fondatori ai grupului nostru, din bun simţ şi din vădit spirit civic, după ce văzuse scena iniţială, s-a interpus între agresori şi femeia lovită, pentru a aplana conflictul şi pentru a o apăra pe cea care fusese deja vătămată. Cam asta înseamnă atitudinea, implicarea şi civismul. Drept răsplată, din incompetenţa poliţiştilor în civil aflaţi în zonă, colegul nostru, singurul om din acel meleu care a intervenit pentru a aplana, a fost confundat cu agresorul şi extras din zonă, lovit de către poliţişti cu brutalitate după ce i s-au pus cătuşele, astfel încât după incident avea chipul tumefiat de la agresiuni, şi dus în afara stadionului. Ulterior, la doar câteva minute după arestare, după ce i s-au prezentat scuzele de rigoare pentru confuzie, acesta a fost eliberat după ce s-a văzut pe filmare că a fost singurul om cu intenţii bune din acel conflict. 

Ceea ce vrem să tratăm este faptul că după apariţia unei poze cu membrul grupului nostru târât pe terenul de joc, toată presa românească, aproape fără excepţie, l-a acuzat pe acesta ca fiind agresorul, fără nici o dovadă, doar pe o presupunere nefondată şi pe baza interpretării aberante a unei singure fotografii preluate dintr-un tabloid britanic. Era foarte simplu să se afle adevărul, se putea discuta chiar de aseară cu ofiţerul de securitate FRF (d-l Sorin Cojocaru) sau cu jandarmii români deplasaţi în Italia pentru a-i monitoriza pe suporterii naţionalei. Aceştia au văzut direct sau au fost informaţi imediat de către poliţia italiană despre cine este agresorul şi despre confuzia iniţială. Sau mai simplu, să ceară detalii direct poliţiei italiene, cei care au la dispoziţie filmările de pe camerele de supraveghere. În mod normal, am fi fost profund şocaţi de propagarea acestor informaţii false de către presa românească, dar nu ne mai miră nimic, etica profesională fiind inexistentă în această branşă. 

Pe această cale, facem un apel către toate entităţile care au abordat subiectul, au publicat fotografia în care apare membrul grupului nostru indicat eronat că cel care a agresat, să dezmintă această dezinformare şi să retracteze cele afirmate, pe lângă un post scriptum în care să recunoască greşeala făcută. Cam asta ar însemna profesionalitatea, recunoaşterea şi asumarea greşelii. Şi dacă vreuna dintre publicaţii vrea să-şi "spele păcatele" până la capăt, să cerceteze cazul direct de la sursă, la poliţia italiană locală, cadrele care asigură securitatea FRF şi agenţii operativi români de la faţa locului şi eventual să ne întrebe şi pe noi şi alţi martori de la faţa locului. 

Ca o încheiere, cam asta este mulţumirea pe care o primim că suntem plecaţi de trei săptămâni de acasă pentru a ne susţine naţionalele într-un incredibil periplu european, Norvegia, Malta şi Italia, trei săptămâni de zile libere de la job-uri (zilele de concediu pe un an întreg), pe banii, eforturile şi sacrificiile noastre. Asta este răsplata când nu asişti complice la lovirea brutală şi mişelească a unei femei de către un bărbat în toată firea, iei atitudine pentru a aplana şi ajungi să fii călcat în picioare de poliţie şi înfierat de către toată presa în căutare de senzaţional, fără nici o informaţie verificată. "Ruşine să ne fie", suntem ultimii oameni care mai au atitudine, spirit şi moralitate pe stadioane! 

Vă rugăm să preluaţi acest comunicat, să-l distribuiţi, să-l trimiteţi tuturor publicaţiilor şi agenţiilor de presă şi să facem lumină în acest caz. Uniţi Sub Tricolor, reprezentăm cu mândrie acest popor! “

 

Foto:Unitisubtricolor/facebook