Competiţie naţională sportivă a persoanelor cu dizabilităţi intelectuale la sala de sport a Colegiului Naţional Decebal, Deva

La Sala de sport a Colegiului Naţional Decebal din Deva, peste 200 de persoane vor participa luni, 16 octombrie, la Competiţia naţională sportivă de baschet (abilităţi individuale) şi traseu aplicativ, intitulată - LIDERI PRIN SPORT. Evenimentul este organizat de Fundaţia Special Olympics din România împreună cu Asociaţia Club Sportiv Decebal Deva şi cu voluntarii din cluburile Leo din reţeaua Lions Club International, în cadrul proiectului ”LIDERI PRIN SPORT – Programul de Advocacy pentru Persoanele cu Dizabilităţi Intelectuale” (mai multe detalii, aici https://advocacy.specialolympics.ro/).

La Competiţia naţională vor concura sportivi cu dizabilităţi intelectuale care provin de la cluburi sportive, organizaţii neguvernamentale şi şcoli speciale din Arad, Bacău, Botoşani, Braşov, Bucureşti-Ilfov, Cluj, Constanţa, Galaţi, Gorj, Hunedoara, Iaşi, Vâlcea, Prahova, Sibiu şi Timiş. Sunt copii şi tineri care desfăşoară pe parcursul anului antrenamente la cluburile sportive din oraşele lor, unde fac baschet, fitness, gimnastică, înot, karate, scrimă ş.a. Cluburile sportive dedicate persoanelor cu dizabilităţi intelectuale (PDI) sunt active în 15 judeţe din ţară, beneficiind de susţinerea multor lideri de organizaţii neguvernamentale, părinţi, profesori, antrenori şi studenţi.

Participanţii la Competiţia naţională de la Sala de sport a Colegiului Naţional Decebal din Deva vor parcurge un traseu aplicativ cu elemente de fitness şi vor exersa abilităţi individuale la baschet. Cu acest prilej tinerii vor avea ocazia să evolueze în faţa publicului prezent, format din mentori, însoţitori, antrenori, voluntari şi staf Special Olympics România.

Competiţia Naţională de la Deva îşi propune să creeze un cadru competiţional adecvat pentru activităţi sportive adaptate pentru persoanele cu dizabilităţi intelectuale. Este un nou demers prin care Fundaţia Special Olympics din România încurajează această categorie de persoane să facă sport, pentru a-şi dezvolta abilităţile fizice şi sociale, a-şi îmbunătăţi sănătatea, a deveni mai independenţi, a-şi face prieteni. În general persoanele cu dizabilităţi din România nu fac sport, dar experienţa noastră de aproape 20 ani de lucru cu peste 27.000 de persoane cu dizabilităţi intelectuale din toată ţara demonstrează puterea transformatoare şi importanţa sportului în incluziunea socială a acestei categorii”, a declarat Gabi Mihaela Comănescu, managerul proiectului.

La iniţiativa SOR, cluburile sportive implicate în proiectul ”LIDERI PRIN SPORT” au format Comitetul Sportiv Naţional Special Olympics (CSNSO). Acesta are scopul de a susţine accesul nediscriminatoriu al persoanelor cu dizabilităţi intelectuale (PDI) la practicarea sportului în forme adaptate nivelului lor de abilităţi, în conformitate cu principiile şi metodologia mişcării globale Special Olympics, cu beneficii dovedite pentru menţinerea şi ameliorarea stării lor de sănătate şi a integrării lor sociale. CSNSO la nivel naţional şi cluburile fondatoare la nivel local organizează activităţi de advocacy pentru combaterea discriminării PDI în sport, cuprinzând întâlniri cu autorităţile, conexiuni cu federaţiile sportive şi alte demersuri menite a facilita accesul PDI la baze sportive şi la finanţări care să permită derularea de antrenamente şi competiţii dedicate lor pe tot parcursul anului. În esenţă CSNSO militează pentru recunoaşterea sporturilor adaptate Special Olympics drept o componentă legitimă şi valoroasă a marii familii a sportului.

Proiectul ”LIDERI PRIN SPORT – Programul de Advocacy pentru Persoanele cu Dizabilităţi Intelectuale” (https://advocacy.specialolympics.ro/) se desfăşoară pe parcursul a 36 de luni şi este implementat în 15 judeţe.

Proiectul „Lideri prin sport” este derulat de Fundaţia Special Olympics din România în parteneriat cu Asociaţia de Sprijin pentru Constituirea, Dezvoltarea şi Managementul Structurilor Sportive, cu sprijinul financiar al Active Citizens Fund România, program finanţat de Islanda, Liechtenstein şi Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021. Conţinutul acestui material nu reprezintă în mod necesar poziţia oficială a Granturilor SEE şi Norvegiene 2014-2021; pentru mai multe informaţii accesaţi www.eeagrants.org.

*Lucrăm împreună pentru o Europă incluzivă

Despre proiect

Scopul proiectului este de a forma persoane cu dizabilităţi intelectuale (PDI) în tehnici de advocacy, leadership şi auto-reprezentare, care să constituie Comitetul Sportivilor Lideri SO pentru a aborda autorităţile locale şi pentru a solicita acces la baze sportive pentru antrenamente şi fonduri publice pentru organizarea de competiţii sportive. De asemenea, se va coagula reţeaua informală Comitetul Sportiv Naţional Special Olympics, cu scopul de a reprezenta PDI şi de a milita pentru drepturile lor, de a întări capacităţile PDI şi a îmbunătăţi accesul lor la practicarea sportului.

Despre Asociaţia de Sprijin pentru Constituirea, Dezvoltarea şi Managementul Structurilor Sportive (ASCDMSS)

Asociaţia a încheiat relaţii de parteneriat şi colaborare cu peste 12 Federaţii Sportive şi reprezintă interesele a peste 20 de Cluburi Sportive din mai multe judeţe şi ramuri sportive. Cu ajutorul personalului specializat, ASCDMSS a asigurat consultanţa de specialitate cu ocazia demersurilor care au avut drept rezultat înfiinţarea a două noi Federaţii Sportive (Darts şi respectiv Chanbara), fiind certificată de Ministerul Tineretului şi Sportului ca structură în cadrul Sistemului Naţional de Educaţie Fizică şi Sport din România.

Despre Special Olympics Islanda

SO Islanda sprijină integrarea socială prin sport a persoanelor cu dizabilităţi intelectuale organizând pe tot parcursul anului antrenamente şi competiţii sportive dedicate persoanelor cu dizabilităţi intelectuale. SO Islanda este parte dintr-un organism similar ca organizare cu reţeua informală Comitetul Naţional Sportiv SO, are o bogată practică în advocacy, rezultatele fiind atât în domeniul sportului (acces la săli/terenuri/ baze sportive pentru PDI şi antrenorii lor), cât şi în cel al vizibilităţii PDI în comunităţi şi la nivel naţional.

Despre Programul Active Citizens Fund România

Programul Active Citizens Fund România este finanţat prin Granturile SEE 2014-2021. Obiectivul general al Granturilor este de a reduce disparităţile economice şi sociale şi a consolida relaţiile bilaterale dintre cele 15 state beneficiare şi statele donatoare (Islanda, Liechtenstein, Norvegia). Programul este administrat de către consorţiul compus din Fundaţia pentru Dezvoltarea Societăţii Civile, Fundaţia pentru Parteneriat, Centrul de Resurse pentru Comunităţile de Romi, Fundaţia PACT şi Frivillighet Norge, care acţionează în calitate de Operator de Fond desemnat de către FMO – Oficiul Mecanismului Financiar al Granturilor SEE şi Norvegiene. Active Citizens Fund România vizează consolidarea societăţii civile şi a cetăţeniei active şi creşterea capacităţii grupurilor vulnerabile. Cu o alocare totală de 46.000.000 euro, programul urmăreşte dezvoltarea pe termen lung a sustenabilităţii şi capacităţii sectorului societăţii civile, intensificând rolul său în promovarea participării democratice, a cetăţeniei active şi a drepturilor omului şi consolidând în acelaşi timp relaţiile bilaterale cu statele donatoare Islanda, Liechtenstein şi Norvegia. Pentru mai multe informaţii despre Active Citizens Fund în România, vă rugăm accesaţi www.activecitizensfund.ro. Pentru mai multe informaţii despre Granturile SEE şi Norvegiene, accesaţi www.eeagrants.ro./

Comunicat:Fundaţia Special Olympics din România