Un campion la atletism (veterani) este umilit la el acasă, de autorităţile din comuna Cosminele

Comuna Cosminele este fără îndoială una  foarte  cunoscută atât în Prahova, în ţară şi dincolo de graniţele României, nu din pricina unor evenimente nefericite, fiind de fapt  cea mai liniştită comună, ci datorită lui Nicolae Simache (o personalitate de excepţie a ştiinţei, culturii şi muzeografiei prahovene şi romaneşti) care s-a născut (aici) pe data de 4 noiembrie 1905, dar şi datorită multiplului campion balcanic, european, mondial şi naţional, Ion Marian.

Despre umilinţa atletului Ion Marian şi dezastrul din comuna Cosminele.

În comuna Cosminele (o comună frumoasă cu câţiva oameni civilizaţi şi harnici), am poposit a 3 a oară în ultimii 2 ani.

Încă de la intrarea în comună îţi poţi da seama că autorităţile locale nu fac nimic concret, mulţi dintre locuitori nu au gaze, canalizare sau apă curentă.

La aproape 200 metri de Primăria comunei, locuieşte Ion Marian, care are la activ nenumărate premii, trofee şi medalii cucerite la competiţii de atletism (veterani).

Om gospodar, în curtea şi casa sa fiind foarte curat, pe “nea Marian “nu-l ajuta aproape nimeni din comună, având doar câţiva prieteni.

Bine-nţeles că nu putem emite pretenţii ca administraţia locală să-i acorde mii de euro pentru pregătirea sa, deşi ar merita mult mai mult, însă... ce am găsit la faţa locului este cel puţin “strigător la cer “.

Pentru a intra în curtea sportivului Ion Marian, pet timp ploios, îţi trebuiesc cizme de cauciuc şi mult curaj să treci pe un “pod “din lemn care face legătura dintre “drum “şi casa omului.

Bine-nţeles, acel podeţ aparţine domeniului public, însă pe edilul comunei, nu-l interesează.

“Podeţul “are într-o parte o balustradă şi trebuie să mergi foarte încet ca să nu se rupă podul sau să aluneci pe acesta.

Vecinul lui I.M., H.A.  este acuzat că a furat 2 metrii din domeniul public.

Vis-a-vis de sportiv, locuieşte Adrian Haită, acesta potrivit lui Ion Marian a pus gardul casei la o distanţă de 2 metrii pe domeniul public, blocând o parte din uliţa.

Aroganţa autorităţilor locale...

În cursul dimineţii de joi ( n.r.ieri ) Ion Marian a fost la Primărie să ceară explicaţii despre anumite lucruri din comună, viceprimarul comunei (Cojocaru Cornel) şi doamna director al Căminului Cultural (Anghelache M.) au început cu arogante si explicatii absurde , de parcă ar fi comuna acestora.

C.C. i-a spus printre altele lui Ion Marian, dacă face sport şi are rezultate, înseamnă că are bani şi să investească el în comună (comparând situaţia atletului cu cea a altor sportive celebrii), că a venit de la Bucureşti să facă regulă în comună, cu ce îl încurcă ca vecinul şi-a tras gardul cu 2 metrii pe domeniul public, fără nici o autorizaţie, etc.

A.M. şi cultura...

Doamna director al Căminului Cultural a avut “bunele maniere “să spună că nu o interesează cine a fost şi ce a făcut Nicolae Simache, pentru comuna Cosminele, probabil dânsa nu ştie istorie şi cultura...

 

Rămânând la Nicolae Simache, în comună acesta are o statuie, în curtea şcolii, însă nu mai exista piatra comemorativă, aceasta fiind “dispărută “peste noapte, nici poliţiştii din comună, nu ştiu unde se afla.

Cojocaru C. şi legea sportului...

Unul dintre subiectele “fierbinţi “este şi legea sportului, însă domnul viceprimar prin aroganţa să şi “omul bun la toate “a făcut o comparative intre dosarul din Gala Bute şi accesarea de fonduri de către autorităţile publice pentru a sprijinii sportul local.

În atenţia domnului viceprimar...

În vara acestui an a fost promulgată modificarea articolului XVI pct (2) la art. 18 indice 1 litera b) din Legea Sportului 69 din 2000, articol clarificator privind procedura de accesare a fondurilor asigurate de către autorităţile publice locale. Legea modificată a fost publicată în Monitorul Oficial...
Potrivit noii reglementări, art. 18 indice 1 litera b) din Legea Sportului 69 din 2000, prevede faptul că prin hotărâre a consiliului local sau consiliului judeţean, se pot repartiza sume din bugetul local pentru: „Finanţarea activităţii structurilor sportive locale, constituite ca structuri non-profit în condiţiile legii, participante la competiţiile sportive locale, regionale, naţionale şi internaţionale, organizate în conformitate cu statutul şi regulamentul federaţiilor naţionale pe ramură de sport în baza contractelor, a programelor sportive ale acestora care prevăd promovare, selecţie, participare, pregătire, organizare de competiţii şi evenimente sportive. Din sumele alocate pot fi finanţate toate tipurile de cheltuieli aferente programelor sportive, inclusiv cele de natură salarială.”

Îi aducem la cunoştinţă domnului viceprimar că atât lângă Bucureşti cât şi în alte localităţi din Prahova, sportul este susţinut din bani publici exact pe legea 69/2000.

Detalii aici: https://www.agerpres.ro/sport/2017/05/18/guvernul-a-adoptat-modificarea-legii-educatiei-fizice-si-sportului-nr-69-2000-17-47-45

(Actul normativ creează cadrul legal necesar administraţiei publice locale pentru acordarea sumelor de la bugetul local pentru:

Finanţarea programelor sportive ale cluburilor sportive de drept public înfiinţate pe raza unităţii administrativ-teritoriale; 

Finanţarea programelor sportive ale cluburilor sportive de drept privat înfiinţate pe raza unităţii administrativ-teritoriale, constituite ca persoane juridice fără scop patrimonial, deţinătoare ale certificatului de identitate sportivă;

Finanţarea programelor sportive organizate în raza unităţii administrativ-teritoriale de către asociaţiile judeţene/municipiului Bucureşti pe ramuri de sport, afiliate la federaţiile sportive naţionale corespondente...), să înţelegem că Primăria comunei Cosminele deşi are cadrul legal să susţină sportul, nu doreşte să facă acest lucru.

Bugetul comunei, exista?

Cu o arogantă rar întâlnită, acelaşi domn viceprimar s-a “plâns” că bugetul local nu (prea) exista deşi se plătesc taxe şi impozite.

În anul 2013, Inspectoratului Şcolar Judeţean Prahova a primit solicitări de la mai multe comune din Prahova printre care şi Cosminele, pentru microbuze şcolare. La Surani şi Cosminele, de exemplu, există câte o şcoală la care vin copii din întreaga comună. Unii merg şi cinci kilometri pe jos. Necesarul, în acest moment, ar fi de 15 microbuze”, a declarat, pe data de 13 septembrie 2013, pentru telegrama.ro, Horia Toma, fost inspector general al ISJ Prahova.

" Potrivit informaţiilor publicate de instituţie, maşinile, cu o capacitate de transport de 16+1, propulsie asigurată cu motoare Diesel, norme de poluare Euro 5, sistem de direcţie de tip servoasistat, sistem de frânare modern, cu asistenţă la frânarea de urgenţă, sistem de anti patinare a roţilor şi sistem electronic de control al stabilităţii. De asemenea, microbuzele sunt dotate cu crono tahograf digital cu limitare electronică de viteză la 90 km/h şi beneficiază de aer condiţionat şi de încălzire. Livrarea s-a făcut  cu un set de rezervă de cinci anvelope de iarnă, microbuzele beneficiind de o garanţie de cinci ani, valabilă în limita a 150.000 km. (http://www.telegrama.ro/educatie/item/29153-cinci-microbuze-scolare-noi-au-ajuns-in-prahova.html).

Acel microbuz pare a nu mai există sau nu a fost văzut prin comună, aşa cum ne-a spus Ion Marian.

Mergând pe firul bugetului din ultimii ani, În 2014 comună Cosminele a primit peste 200.000 lei de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice prin CJ Prahova (http://www.cjph.ro/doc/dezv_ec/1019.pdf), pentru alimentarea cu apă în comună Cosminele, satele Cosmina de Sus şi Trestioara.
Dar... alimentarea cu apă... nu s-a realizat, în toată comună, potrivit sursei noastre, aceeaşi sursă ne-a declarat “Primarul comunei a binevoit să pietruiască alte uliţe în localitate, mai puţin pe a mea (N.R. şi a vecinilor lui Ion Marian). A pietruit acolo unde are voturi.”

Domnul viceprimar, (nu ştim cum a ajuns în funcţie...) a mai spus că nu da Guvernul României bani la bugetul comunei Cosminele, însă acest lucru îl face Consiliul Judeţean Prahova la solicitarea primarilor din localităţile din judeţ.

http://www.cjph.ro/files/Documente/Strategii-programe/Plan-de-dezvoltare-durabila-2014-2020-iunie-2016-cu-anexe.pdf

Potrivit informaţiilor oferite de CJ Prahova (în linkul de mai sus), comună Cosminele a beneficiat de finanţare pentru anumite lucrări şi proiecte după cum urmează: Ranforsare sistem rutier DJ 218, Cosminele, km 14+500 – km 17+000 (695,5 mii lei); înfiinţare şi extindere distribuţie de gaze naturale în zona Plopeni-Slanic (zona în care se afla şi comună Cosminele); alimentare cu apa în satele Cosmina de Sus şi Poiana Trestiei, etc.

Deci finanţare a avut comună, nu de la Guvern, de la Consiliul Judeţean. Unde-s banii de buget? Nu ştim...

Pe site-ul Primăriei Cosminele, ultimele detalii despre bugetul comunei sunt din anul...2007.

Timp de 10 ani, nimeni nu s-a gândit sau nu a vrut să informeze locuitorii despre bugetul comunei, în mod public.

La achiziţii publice, rubrica este goală; la comunicate de presă...0; ultimul raport anual datează din anul 2002 (de atunci nu s-a mai întâmplat nimic în comună?!?); plus alte informaţii lipsa...

Domnul viceprimar şi declaraţia de avere.

Pe site-ul comunei exista conform legii, declaraţiile de avere ale aleşilor locali, declaraţia domnului viceprimar Cojocaru Cornel este curate, neavând nici o proprietate, nici o maşină, nici... însă anumite surse susţin că are maşină, casa şi o mică afacere.

Domnul Cojocaru nu deţine nici măcar o bicicletă...?

http://primariacosminele.ro/index.php?rewriteparam=declaraţii_de_avere

Doamnei director (Anghelache Maria) îi facem un rezumat despre Nicolae Simache.

S-a născut la data de 4 noiembrie 1905 în comună Cosminele şi a decedat în data de 17 ianuarie 1972, la Ploieşti.

A fost un profesor emerit şi muzeograf, şi o personalitate de prim rang în domeniul ştiinţei şi culturii.

NIS a absolvit liceul „Sf. Petru şi Pavel” Ploieşti, apoi a urmat cursurile Facultăţii de Drept, secţia istorie, din cadrul Universităţii Bucureşti, în anul 1931, a obţinut distincţia „Magna cum laudae”.

Din anul 1931 până la pensionare (în anul 1969), profesorul Nicolae Simache s-a dedicat nobilei activităţi didactice, la 1 aprilie 1953 a fost ales director al Muzeului Regional de Istorie Ploieşti.

Ca muzeograf a susţinut în Ploieşti, în judeţ şi în ţara numeroase comunicări ştiinţifice şi zeci de conferinţe în fiecare an, în unităţi de învăţământ, de cultură şi din sistemul armatei romane.

Datorită activităţii sale a primit din partea statului român diverse premii, diplome şi distincţii de excelenţă şi ordine de merit.

În anul 1963 a înfiinţat Muzeul Ceasului Ploieşti, muzeu care îi poartă numele şi este unic în reţeaua muzeală din ţară.

În curtea şcolii la care a învăţat (din comună Cosminele) în anul 1995 a fost a fost aplicată o placă memorială (placa care nu mai există în ziua de azi şi nimeni nu ştie despre aceasta).

De asemenea în comună natală şi la Muzeul Ceasului, acesta are busturi monumentale.

Poate înţelegeţi stimată doamnă director cine a fost Nicolae Simache, domnul acela de care nu vă interesează, bine-nţeles că la câtă cultura promovaţi în comuna Cosminele, nu putem emite pretenţii.

Declaraţii atlet Ion Marian:

" Nu înţeleg de ce există atâta lipsă de interes din partea primarului din Cosminele cu toate că performanţele mele aduc mari beneficii de imagine comunităţii. De asemenea, dezvoltarea educaţiei prin sport a copiilor comunei este o preocupare permanentă care a dus, prin eforturi proprii, rezultate excelente prin tinerii sportivi pe care îi pregătesc. Sper, până la urmă, că cei în drept să îşi arunce privirea spre activitatea pe care o desfăşor cu precădere în beneficiul copiilor..." a declarat la începutul anului, pentru www.telegrama.ro, atletul (veteran), Ion Marian.

 „După campionatul balcanic desfăşurat la Bucureşti, am invitat acasă delegaţia Moldovei, la un ospăţ. Când a văzut unde stau şi mai ales acel podeţ, şefului delegaţiei i s-a făcut rău, a zis că el nu trece pe acolo, a trebuit să ocolim până la un alt podeţ. De multe ori mi-e ruşine cu această imagine”, mai povesteşte Marian.

Comuna Cosminele se află, pe Valea Slănicului, între Vâlcăneşti şi Aluniş.

 

Teoretic comunA Cosminele este un “colţ de rai “, linişte, aer curat, pădure, în marea majoritate oamenii sunt gospodari, însă practică... lasă de dorit. Fără apă, fără gaze, cu drumuri făcute de mântuială, cu autorităţi locale arogante şi neinteresate de ce se întâmplă în localitate, şamd.

Păcat de frumuseţea zonei şi ca un localnic care se mândreşte peste tot că este prahovean şi roman, este ignorat, umilit şi luat la mişto de unele persoane pentru care respectul, admiraţia, înţelegerea, etc. Sunt o utopie.

Vom reveni pe acest subiect, după ce vom solicita Primăriei Cosminele , detalii despre buget şi explicaţii despre ce se întâmplă în localitate în baza legii 544/2001 (legea privind liberul acces la informaţiile de interes public).

Pentru domnul viceprimar aici găsiţi legea mai sus menţionată, speram să o şi respectaţi.

http://www.euroavocatura.ro/legislatie/1228/Legea_544_2001,_Actualizata_2016,_privind_liberul_acces_la_informatiile_de_interes_public

O parte din informatii sunt provenite pe surse .

Speram ca in urma acestui articol autoritatile locale sa se ocupe de buna administrare a comunei si sa treaca la treaba,nu sa-si piarda timpul prin birouri ( conform surselor ) si sa mai mearga pe dictonul " timpul trece,leafa merge...) 

GALERIE FOTO :