FIBA U18 European Championship, Divizia B. România eliminată în sferturi
 
Vineri seară, Sala Olimpia din Ploieşti a găzduit confruntarea dintre România şi Suedia, din sferturile de finală ale Campionatului European U18, divizia B.
 
România: Tudor Şomăcescu, David Lăpuşte, Dragoş Lungu, David Antonescu, Lorenzo Diaconescu.
 
Suedia: Elliot Cadeau, Villiam Garcia Adsten, Vilhelm Bodingh, William Kermoury, Nils Vahlberg Fasasi.
 
Primele puncte ale partidei au fost înscrise de către oaspeţi. Lungu a egalat după câteva acţiuni însă a urmat o perioadă cu multe ratări şi greşeli astfel că, după trei minute, scorul era încă 2 la 2. Cadeau a început să conducă ofensiva nordicilor şi, cu un 4-point play, a dus-o pe Suedia la 10-6, dar Şomăcescu a răspuns imediat cu o triplă. Doi din cei trei David din lotul nostru, Antonescu şi Pătru, au mai pus pe tabelă patru puncte şi, după încă un coş de la distanţă al lui Bogdan Creţ, antrenorul galben-albaştrilor a cerut un timp de odihnă. În cele din urmă, la finalul actului inaugural, scorul era 20 la 15 pentru România.
 
David Lăpuşte a fost protagonistul primului minut din sfertul secund. Baschetbalistul lui U-BT a marcat două puncte, apoi a făcut o intercepţie şi, pe contraatac, i-a pasat decisiv lui Şomăcescu. Cadeau a întrerupt elanul tricolorilor cu o triplă, însă Pătru, după un coast-to-coast, a dus scorul la 26-19. A urmat o triplă a lui Vasasi, la celălalt panou, iar Cătălin Tănase a solicitat un time-out. Suedezii au continuat să arunce excelent din afara semicercului şi au mai marcat încă două coşuri de trei puncte, prin care au revenit la conducere: 26-28. Reprezentanţii noştri nu s-au regăsit pe teren, au comis o serie de greşeli, iar deficitul a ajuns la şase puncte (26-32). Antonescu a întrerupt parţialul de 13-0 al adversarilor, însă aceştia au mai marcat încă cinci puncte, prin Adsten şi Kermoury, şi conduceau, la pauză, cu 37 la 28.
 
Suedia şi-a continuat recitalul ofensiv şi după revenirea de la cabine şi, profitând de neatenţia din atacul echipei noastre, s-a distanţat la 16 puncte: 47-31. Elevii lui Tănase au încercat foarte mult să înscrie de la distanţă însă n-au avut aceeaşi precizie ca jucătorii lui Sergi Garcia. Au urmat câteva minute fără coş marcat iar, în cele din urmă, Kermoury şi Creţ „au dezgheţat” tabela. Pătru a înscris un coş de trei puncte, România s-a apropiat la 13 puncte şi oaspeţii au cerut time-out. După reluarea jocului, nordicii şi-au trecut în cont patru puncte, dar Pătru a răspuns cu încă cinci puncte. În cele din urmă, înaintea actului decisiv, scorul era 54 la 44 pentru Suedia.
 
Diaconescu a fost primul marcator al ultimului sfert, reuşind să înscrie de sub panou şi să o aducă pe România la o diferenţă de opt puncte. Au urmat, însă, două triple consecutive ale adversarilor, semnate de Fasasi şi Adsten. Tricolorii au legat câteva acţiuni defensive excelente dar nu au reuşit să le fructifice la celălalt panou. Cu patru minute şi jumătate rămase, Kermoury a înscris pe contraatac, fiind faultat în acelaşi timp, şi, de asemenea, Şomăcescu a fost sancţionat cu greşeală tehnică. Diferenţa nu a mai putut fi remontată de Antonescu & Co., iar meciul s-a încheiat cu scorul de 77-56 pentru Suedia.
 
Liderii tricolorilor au fost David Pătru (16 puncte, 3 pase decisive) şi Tudor Şomăcescu (10 puncte, 3 pase decisive). De partea cealaltă, s-au remarcat Nils Fasasi (28 de puncte, 4 recuperări), William Kermoury (17 puncte, 6 recuperări, 4 pase decisive) şi Elliot Cadeau (15 puncte, 5 recuperări).
 
*foto: Iulian Dobre