O echipă de Fotbal Special Olympics România participă la Cupa de Fotbal Unificat Special Olympics, Detroit 2022

Echipa Special Olympics România, formată din 16 jucători participă în perioada 31 iulie – 6 august la turneul de fotbal de la Detroit, alături de alte 19 de echipe

 

Turneul Internaţional de fotbal incluziv prezentat de Toyota îşi doreşte să demonstreze puterea unificatoare a sportului

 

Detroit va găzdui timp de o săptămână (în perioada 31 iulie – 6 august 2022) peste 300 de sportivi cu şi fără dizabilităţi intelectuale, din 20 de ţări, care vor concura în cadrul celui mai popular sport din lume. Evenimentul va sărbători bucuria sportului şi puterea incluziunii prin camaraderie, competiţie şi distrugerea barierelor sociale. Cupa de Fotbal Unificat Special Olympics de la Detroit se desfăşoară după standardele FIFA. Vor avea loc peste 50 de meciuri, vor participa 1.000 de voluntari, peste 10.000 de spectatori vor viziona meciurile, peste 500 de membri de familie vor susţine jucătorii participanţi. În plus, competiţia va fi difuzată pe canalul ESPN şi va ajunge la milioane de telespectatori de pe tot Globul.

 Echipa de fotbal masculin a Special Olympics România (SOR) va concura în grupa B, alături de Paraguay, Singapore, Arabia Saudită şi Jamaica.

Echipa Unificată a SOR va juca primele meciuri luni, 1 august - cu Paraguay şi Singapore; marţi, 2 august, cu Jamaica şi joi, 4 august, cu Arabia Saudită.

Cei 16 jucători (9 cu dizabilităţi intelectuale şi 7 fără dizabilităţi) sunt coordonaţi de trei antrenori: Imilian Şerbănică, Gheorghe Constantin şi Cornel Sava.

Programul Special Olympics Unified Sports® (Sporturi Unificate) reuneşte sportivi cu şi fără dizabilităţi intelectuale care joacă în aceeaşi echipă, demonstrând că antrenându-se şi concurând împreună se distrug barierele şi în cele din urmă se creează comunităţi incluzive. Cupa de Fotbal Unificat Special Olympics, Detroit 2022 va fi al doilea turneu din această serie de single-sport, după competiţia inaugurală din anul 2018 organizată la Chicago.

 

Echipe feminine participante:

 

 • Burkina Faso

 • Caraibe (Haiti, Aruba, Bahamas)

 • Costa Rica

 • Egipt

 • Guatemala

 • Bharat (India)

 • Mexic

 • Rusia

 • Slovacia

 • Serendib (Sri Lanka)

 • EAU (Emiratele Arabe Unite)

 • SUA

Echipe masculine participante:

 

 • Brazilia

 • Jamaica

 • Korea

 • Maroc

 • Nigeria

 • Paraguay

 • România

 • Arabia Saudită

 • Singapore

 • SUA

Un obiectiv principal al Cupei de Fotbal Unificat Special Olympics, Detroit 2022 este de a colabora cu cluburile profesioniste de fotbal, fundaţiile acestora şi Federaţiile de Fotbal pentru a sprijini incluziunea persoanelor cu dizabilităţi intelectuale şi dezvoltarea sportului unificat.

La nivel global, peste 885.000 de sportivi Special Olympics şi parteneri (sportivi fără dizabilităţi intelectuale) concurează la fotbal. Finalele vor fi transmise de pe Stadionul Keyworth – Casa Clubului de Fotbal Detroit City – pentru sute de milioane de telespectatori din întreaga lume, de către ESPN, partener Global de difuzare al Special Olympics şi sponsor de prezentare globală al Sportului Unificat Special Olympics.

Incluziunea socială este o caracteristică definitorie pentru societăţile moderne. Sportul incluziv este deschizătorul de drum şi, adeseori, liderul evoluţiei către o societate incluzivă. Dincolo de rezultatele sportive, participarea la antrenamente şi competiţii de sporturi Unificate este prin ea însăşi un succes în planul educaţiei comunităţilor în spiritul solidarităţii sociale active”, spune Viorel Mocanu, Director Sportiv Special Olympics România şi conducătorul delegaţiei.

Călătoria delegaţiei Special Olympics România la Cupa de Fotbal Unificat Special Olympics, Detroit 2022 este posibilă datorită spijinului sponsorului Toyota, prin Special Olympics International. Echipamentul delegaţiei a fost asigurat de către compania Hervis Sports & Fashion, în calitate de partener tehnic iar echipamentul de joc de către Federaţia Română de Fotbal (FRF), care în cadrul parteneriatului cu SOR este susţinătorul şi promotorul Campionatelor Naţionale de Fotbal Unificat în 7 pentru băieţi şi fete, derulate din 2015 în ţara noastră.

La participarea delegaţiei SOR la competiţia internaţională de la Detroit au contribuit atât partenerii de la Tazz şi Sports Festival, cât şi prietenii de la Yves Rocher România şi Lions District 124 România, cărora le mulţumim.

Ambasadorii SOR care sunt alături de noi şi duc mesajul incluziunii mai departe sunt: Cătălin George Pozdarie, Manager Hervis Sports & Fashion România, Viorela Mihai - Consultant Media şi contributor www.republica.ro şi Florin Pelin - Rectorul Universităţii Naţionale de Educaţie Fizică şi Sport (UNEFS). BRAVII le mulţumesc pentru susţinere.

Despre Special Olympics International

Fondată în 1968, Special Olympics este o mişcare globală ce are scopul de a pune capăt discriminării împotriva persoanelor cu dizabilităţi intelectuale. Încurajăm acceptarea tuturor oamenilor prin puterea sportului şi a pregătirii în educaţie, sănătate şi leadership. Cu peste şase milioane de sportivi şi parteneri ai Sportului Unificat Special Olympics în peste 190 de ţări şi teritorii şi peste un milion de antrenori şi voluntari, Special Olympics oferă peste 30 de sporturi de tip olimpic şi peste 100.000 de jocuri şi competiţii în fiecare an.

Interacţionează cu noi pe: Twitter, Facebook, YouTube, Instagram, LinkedIn şi blogul nostru pe Medium.

Aflaţi mai multe la https://www.specialolympics.org/.

 

Despre Fundaţia Special Olympics din Romania

Fundaţia Special Olympics România îşi doreşte, încă de la înfiinţarea sa din 2003, să ajungă la cât mai multe dintre persoanele cu dizabilităţi intelectuale şi familiile lor prin competiţii, cursuri, evaluari ale stării de sănătate, evenimente de strângere de fonduri şi prin soluţii sustenabile pentru creşterea angajabilităţii persoanelor adulte cu dizabilităţi intelectuale.

Mai multe informaţii sunt disponibile pe site şi pe canalele de comunicare Facebook , Instagram şi Youtube.

Sursa:Comunicat Special Olympics România