DGASPC  Prahova sarbatoreste Ziua internaţională a copiilor
 
 
În calendarul evenimentelor dedicate copiilor sunt marcate o serie de zile menite să sensibilizeze opinia publică şi să aducă în atenţie problematica copiilor care sunt expuşi riscurilor şi care se confruntă cu diferite situaţii de dificultate.
25 mai - Ziua internaţională a copiilor dispăruţi, eveniment cu ocazia căruia se urmăreşte creşterea nivelului de conştientizare cu privire la situaţiile de risc în care copiii şi adolescenţii pot lua decizii cu impact negativ major asupra siguranţiei şi vieţii lor;
4 iunie - Ziua internaţională a copiilor victime ale agresiunii, această zi atenţionează asupra acţiunilor concertate pe care statele lumii şi fiecare cetăţean în parte trebuie să le întreprindă pentru a stopa violenţele şi agresiunile comise împotriva copiilor;
5 iunie - Ziua împotriva Violenţei asupra Copilului în România, eveniment în scopul conştientizării şi prevenirii abuzurilor şi neglijării copilului în societatea românească;
12 iunie - Ziua mondială împotriva exploatării prin muncă a copiilor, eveniment ce are scopul de a atrage atenţia asupra dimensiunii acestui fenomen şi asupra măsurilor care trebuie luate pentru a elimina această practică.
În acest context, Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Prahova marchează aceste evenimente prin organizarea unei serii de activităţi cu sprijinul reprezentanţilor Inspectoratului Judeţean de Poliţie Prahova şi în colaborare cu unităţi de învăţământ din Municipiul Ploieşti.
Astfel, în data de 25 mai sunt programate întâlniri de informare şi conştientizare la care vor participa elevi şi cadre didactice din cadrul Şcolii Gimnaziale ”Grigore Moisil” şi al Liceului Tehnologic ”1 Mai”. Temele abordate cu aceste ocazii vizează aspecte referitoare la pericolul la care pot fi expuşi copiii, la necesitatea semnalării timpurii a problemelor, precum şi la serviciile de consiliere psihologică care pot fi asigurate prin intermediul D.G.A.S.P.C. Prahova. Totodată, având în vedere importanţa prevenirii şi a intervenţiei în situaţiile de dispariţii sau plecări voluntare ale copiilor de la domiciliul, prin intermediul reprezentanţilor Centrelor de zi pentru consiliere şi sprijin pentru părinţi şi copii din structura D.G.A.S.P.C. Prahova se vor realiza acţiuni de informare la nivelul comunităţii privind măsurile care pot fi luate pentru a reduce aceste situaţii, privind comportamentul copiilor în relaţia cu persoanele necunoscute şi modalităţile de alertare a autorităţilor în situaţiile de risc.
Întrucât orice copil are dreptul de a fi protejat împotriva abuzului, neglijării, exploatării, traficului, migraţiei ilegale şi a violenţei, şi având în vedere faptul că informarea constantă a comunităţii de către profesioniştii care cunosc mecanismele acestui fenomen este extrem de necesară pentru schimbarea atitudinii generale faţă de violenţă, D.G.A.S.P.C. Prahova are permanent în atenţie derularea de activităţi tematice de conştientizare şi informare referitoare la această problematică. 
 
Sursa:Comunicat DGASPC Prahova