„Caravana de servicii medicale“, un parteneriat al Consiliului Judeţean Prahova cu OMV Petrom extrem de util in judet
 
 Un proiect bine-venit şi bine primit de comunităţile rurale din Prahova este „Caravana de servicii medicale“, un parteneriat al Consiliului Judeţean Prahova cu OMV Petrom şi personal medical din cadrul MEDCORP.
O acţiune care ne reflectă şi un bilanţ nedorit al prevenţiei şi stării de sănătate în rândul populaţie din zonele unde accesul la servicii sanitare este unul deficitar.  
 În perioada 30.04-7.05.2022 o echipă formată din asistenţi medicali, studenţi la medicină, medici rezidenţi şi medici specialişti au realizat în Salcia analize de sânge şi urină şi au acordat consultaţii medicale de specialitate. 
 
Mai precis, au fost recoltate 92 de seturi de analize şi oferite 100 de consultaţii în concordanţă cu acuzele subiective, istoricul medical şi a rezultatelor analizelor recoltate cu o săptămână înainte. Dintre persoanele care s-au prezentat la „Caravană“, 10% n-au mai făcut anterior vreun set de analize, iar 5% dintre ele nu au ajuns niciodată la vreun consult de specialitate. 
 În urma analizelor, principalele probleme constatate au fost cele de tip dislipidemic, sindrom anemic, hiperuricemie, infecţii urinare. S-a efectuat screening pentru hepatita B şi hepatita C si a fost depistat un caz de hepatită B şi un caz de hepatită C.
În ceea ce priveşte procentul populaţiei care a efectuat anterior activităţii un set de analize, aproximativ 30% dintre aceştia au făcut analize în ultimul an, 30% în urmă cu doi ani, 30% în urmă cu 3 ani, iar 10% nu au făcut niciodata analize. 
S-au acordat 50 de consultaţii de medicină internă, 30 de consulturi cardiologice, 30 de consulturi dermatologice, s-au efectuat 60 de examinari ecografice, dintre care 38 de ecografii abdominale, 13 ecografii tiroidiene, 5 ecografii cardiace, 4 ecografii de părţi moi.
În ceea ce priveşte prevenţia bolilor, s-a constatat ca procentul populaţiei care a efectuat anterior activităţii un set de analize in ultimii doi ani a fost de 60%, restul foarte rar, 10% nu au făcut niciodată analize, iar 5% nu au făcut niciodată un consult medical.
 În urma consulturilor de specialitate s-au decelat următoarele afecţiuni: hipertensiune arterială în diferite grade de severitate, tulburări ale ritmului cardiac, boală coronariană ischemică, cardiopatie hipertensivă, noduli tiroidieni şi altele.
Aproximativ 40% dintre pacienţi nu aveau medicaţie de fond şi s-a iniţiat un tratament în urma consultaţiei, în 30% din cazuri s-a ajustat tratamentul medicamentos, iar 30% fie au primit recomandarea de a continua tratamentul de fond, fie au fost sfătuiţi să îşi modifice stilul de viaţă pentru a preveni dezvoltarea în timp a unor afecţiuni.
 Au fost cateva situaţii în care s-au ridicat suspiciuni de boli maligne, aceşti pacienţi primind recomandarea să se prezinte de urgenţă într-un serviciu de specialitate pentru a beneficia de investigaţii suplimentare.
 
„Caravana de servicii medicale“ va avea următoarea oprire la Gura Vadului, pe 02.07.2022 pentru analize, iar pe 09.07.2022, pentru consultaţii de specialitate. 
 
Sursa:CJ Prahova