Program de testare a hepatitelor virale lansat în judeţul Prahova
 
Cel mai amplu program de screening pentru depistarea hepatitelor virale din România a fost lansat în jude┼úul Prahova. Campania de testare se va derula pe o perioad─â de ┼čase luni începând cu luna mai a acestui an, prin intermediul celor 55 de cabinete de medicin─â de familie afiliate.
Prin proiectul LIVE(RO)2-SUD se va realiza testarea pentru hepatite virale a cel pu┼úin 120.000 de persoane adulte (peste 18 ani) care au domiciliul în regiunile Sud Muntenia ┼či Sud Vest Oltenia.
Conform cerinţelor impuse de Comisia Europeană, minim 60% din totalul persoanelor testate trebuie să aparţină unei categorii vulnerabile.
Grupurile vulnerabile sunt: persoane s─ârace (angajate, mai ales necalificate, la intrarea în interven┼úie media venitului pe cap de familie mai mic─â decât salariul minim pe economie, ┼čomere, inactive, persoane beneficiare ale venitului minim garantat), persoane care lucreaz─â pe cont propriu în agricultur─â, persoane din mediul rural, persoane care nu au documente de identitate, persoane din centre de plasament, persoane care au p─âr─âsit sistemul de protec┼úie a copilului, persoane f─âr─â ad─âpost, persoane de etnie rom─â, persoane cu dizabilit─â┼úi, persoane care au copii cu dizabilit─â┼úi, persoane din familii monoparentale, persoane care sufer─â de dependen┼ú─â de alcool, droguri ┼či alte substan┼úe toxice, persoane victime ale violen┼úei domestice, persoane victime ale traficului de fiin┼úe umane.
Toate datele persoanelor testate în cadrul programului sunt introduse în Sistemul Electronic de Eviden┼ú─â a Screening-ului (SEES), registru electronic dezvoltat pentru screeningul de hepatite, gestionat de Institutul Na┼úional de S─ân─âtate Public─â. Analiza ┼či interpretarea acestor date va reprezenta o valoroas─â surs─â pentru politicile de s─ân─âtate public─â în domeniul eradic─ârii hepatitelor virale.
 
Profesor Dr. Liliana Gheorghe – managerul Proiectului LIVE(RO)2-SUD, medic primar gastroenterologie ┼či hepatologie la Institutul Clinic Fundeni, a explicat importan┼úa acestui proiect: “În primele zece luni de la debutul campaniei, cu suportul medicilor de familie implica┼úi, am testat aproximativ 60.000 de persoane, peste 40.000 doar în jude┼úele Arge┼č si Dolj, unde campania s-a încheiat la finalul lunii aprilie. Am salvat 1377 de vie┼úi, însemnând pacien┼úii depista┼úi cu virusul hepatitic B sau C. Observ─âm o prevalen┼ú─â medie de 2.3%  pân─â acum, raportat la num─ârul persoanelor testate în proiect, cu rate de la 1.99% în jude┼úul Dolj ┼či aproape 3% în jude┼úul Olt.  Conform datelor centralizate în aceste luni de campanie avem un num─âr mai mare de pacien┼úi cu virusul hepatitic B în popula┼úia activ─â pân─â în 54 de ani.
În ceea ce prive┼čte virusul hepatitic C, acesta este mai prezent la pacien┼úii depista┼úi de peste 54 de ani. Majoritatea persoanelor infectate nu sunt diagnosticate ┼či tratate, r─âspândind infec┼úia ┼či ajungând în îngrijire medical─â în stadii avansate de boal─â, atunci când dezvolt─â ciroz─â sau cancer hepatic. Consider c─â anul 2022 reprezint─â un an decisiv, în care România î┼či poate dovedi performan┼úa ┼či poate intra în plutonul ┼ú─ârilor aliniate strategiei OMS, de eliminare a hepatitelor virale ca amenin┼úare pentru s─ân─âtatea public─â pân─â în 2030.”
 
Iulian Dumitrescu - Pre┼čedintele Consiliului Jude┼úean Prahova: „M─â bucur c─â în jude┼úul Prahova va fi implementat, din fonduri europene, cel mai amplu program de screening pentru depistarea hepatitelor virale din România. Îi încurajez pe prahoveni s─â participe la aceast─â campanie de testare ┼či le mul┼úumesc medicilor de familie care au în┼úeles s─â se al─âture acestui demers. Modernizarea sistemului de s─ân─âtate din Prahova este una dintre priorit─â┼úile mandatului meu de pre┼čedinte al Consiliului Jude┼úean. Diagnosticarea timpurie poate salva vie┼úi ┼či este de natur─â  a sc─âdea presiunea pe sistemul sanitar.“
 
Preven┼úia, ca parte importanta a misiunii medicului de familie a fost evinden┼úiat─â în interven┼úia doamnei doctor Simona Schnelbach, Pre┼čedinte al Colegiului Medicilor Prahova ┼či coordonatorul jude┼úean în proiectul LIVE(RO)2-SUD: ”Preven┼úia este una dintre cele mai importante m─âsuri pentru îmbun─ât─â┼úirea st─ârii de s─ân─âtate a popula┼úiei, este apanajul asisten┼úei medicale primare, medicul de familie reprezentând specialistul de prim impact al pacientului aparent s─ân─âtos care trebuie testat periodic în vederea depist─ârii precoce a unor afec┼úiuni grave. Hepatitele virale fac parte din categoria afec┼úiunilor frecvent asimptomatice,   subdiagnosticate, care prin cronicizare conduc implacabil la complica┼úii majore ┼či deces. Salut─âm ┼či sus┼úinem total efortul intens depus de echipa de gastroenterologie a Institutului Fundeni în realizarea acestui proiect ┼či ne dorim ca el sa devin─â în viitor program na┼úional în beneficiul întregii popula┼úii.”
 
În cadrul proiectului LIVE(RO)2-SUD sunt eligibile pentru a participa la programul de screening doar persoanele care au peste 18 ani  ┼či domiciliul într-unul dintre jude┼úele Arge┼č, C─âl─âra┼či, Dâmbovi┼úa, Giurgiu, Ialomi┼úa, Prahova, Teleorman, Dolj, Gorj, Mehedin┼úi, Olt  sau Vâlcea. Nu sunt eligibile gravidele ┼či persoanele lipsite de libertate. 
 
Lista medicilor de familie afilia┼úi se poate vizualiza pe site-ul ARAS, www.arasnet.ro. Afilierea medicilor de familie, precum ┼či identificarea persoanelor vulnerabile care trebuie îndrumate spre testare se efectueaz─â cu ajutorul Asocia┼úiei Române Anti-SIDA (ARAS), partener al Institutului Clinic Fundeni în acest proiect.
Proiectul este cofinanţat din Fondul Social European, prin Programul Operaţional Capital Uman 2014-2020.
 
Sursa:Comunicat CJ Prahova