Acţiuni preventive ale poliţiştilor prahoveni destinate creşterii siguranţei elevilor în unităţile de învăţământ preuniversitar
În perioada 28.03 - 01.04.2022, poliţiştii Biroului Siguranţă Şcolară din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Prahova au continuat seria activităţilor preventive destinate elevilor din învăţământul preuniversitar. 
 
În acest context au fost susţinute sesiuni interactive de informare în mai multe unităţi şcolare din Azuga, Şotrile, Bărcăneşti şi Berceni, la care au participat peste 150 de elevi din învăţământul primar şi gimnazial, alături de cadrele didactice. 
 
Elevilor de gimnaziu le-au fost explicate noţiuni elementare de educaţie juridică şi din Codul penal, adaptate vârstei lor, astfel încât să conştientizeze care sunt consecinţele comportamentului deviant şi riscurile la care se expun cei care încalcă legea. 
 
Au fost purtate, de asemenea, discuţii despre pericolele din mediul virtual şi cum să navigheze în siguranţă pe internet astfel încât să nu devină victimele persoanelor care comit infracţiuni informatice.
 
Micii şcolari din ciclul primar au participat la sesiuni de informare în cadrul proiectului naţional Şcolala Siguranţei TEDY, sub sloganul ”Suntem în siguranţă acasă şi la şcoală”.
 
 Au aflat astfel, importanţa respectării regulilor pentru a fi în siguranţă şi au vizionat în proiecţie video, materialul informativ realizat în cadrul campaniei, pe marginea căruia au fost purtate discuţii interactive. 
 
Poliţiştii le-au explicat copiilor care sunt consecinţele încălcării regulilor de comportament şi a celor de circulaţie dar şi ce să facă în situaţia în care se pierd de părinţi, cum să interacţioneze cu persoanele necunoscute, atât în viaţa reală cât şi în mediul virtual. 
 
La finalul activităţilor, Poliţiştii Biroului Siguranţă Şcolară au sărbătorit în continuare Ziua Poliţiei Române, oferindu-le celor mai mici dintre participanţii la aceste sesiuni de informare, baloane. 
 
Recomandările poliţiştilor pentru elevi:
Ai grijă cum îţi petreci timpul liber, evită împrejurările care te-ar putea aduce în situaţia de a comite un act antisocial.
Nu lega prietenii cu persoane care au un comportament antisocial, care te îndeamnă la lucruri rele.
Nu riposta la agresivitate verbală şi evită agresivitatea fizică.
Atenţie la capcana drogurilor şi a alcoolului! Aceste substanţe sunt în strânsă legătură cu infracţionalitatea.
Limitează-te la posibilităţile financiare de care dispui; dorinţa de a avea tot mai mulţi bani (uneori doar pentru că cei din anturajul tău au) a determinat pe mulţi tineri să comită infracţiuni.
Ascultă sfatul părinţilor şi al profesorilor! Fii convins că ei îţi vor întotdeauna binele!
Nu da niciunei persoane, cunoscută pe Internet, informaţii personale despre tine sau despre familia ta. Oamenii pot fi diferiţi de ceea ce pretind că sunt.
Nu te întâlni cu persoane necunoscute pe Internet. Poate fi periculos!
Nu accepta cunoştinţe întâmplătoare, nu urca în lift cu persoane necunoscute şi nu te deplasa cu maşini de ocazie.
În caz de agresiune, strigă, alertează persoanele din jur; strigătul unei persoane care cere ajutor poate descuraja agresorii.
Dacă eşti în pericol, traversează strada, cere ajutor trecătorilor şi anunţă Poliţia la numărul „112” (apel unic de urgenţă netaxabil Poliţie, Pompieri, Salvare.
 
Sursa:IJP Prahova