Instrumente inovative pentru strângerea de fonduri pentru proiectele sociale CONCORDIA în România

Instrumente inovative pentru strângerea de fonduri pentru proiectele sociale CONCORDIA în România

Programul Active Citizens Fund România a oferit o finanţare de 99.936 euro

Organizaţia Umanitară CONCORDIA a primit o finanţare de 99.936 Euro prin programul Active Citizens Fund pentru implementarea proiectului „Fundraising inovativ pentru programe sociale sustenabile “, care are ca scop dezvoltarea capacităţii de strângere de fonduri prin noi instrumente folosite la nivel naţional, pentru susţinerea programelor sociale în domenii insuficient deservite. Valoarea totală a proiectului este de 133.040 de euro şi este implementat în perioada februarie 2022 – ianuarie 2024 de către Organizaţia Umanitară CONCORDIA.

ONG-urile din România au un drum lung de parcurs pentru a ajunge la sustenabilitatea financiară, sumele colectate prin mecanisme dezvoltate în ţară sunt în creştere, însă nu au atins potenţialul maxim, nevoia de investiţii în dezvoltarea mecanismelor de strângere de fonduri este mare şi este direct legată de sustenabilitatea ONG-urilor.

De 30 de ani, Organizaţia Umanitară CONCORDIA intervine în comunităţile sărace pentru a-i ajuta pe cei în nevoie, fiind furnizor acreditat de servicii sociale, educaţionale şi de formare profesională. Prin proiectele sociale dezvoltate în Bucureşti, Ilfov, Dâmboviţa şi Prahova, (casele de tip familial, centrele de zi, şcolile şi locuinţele sociale) ajută copiii şi tinerii să-şi regăsească încrederea, să se dezvolte şi să pornească pe un nou drum spre o viaţă independentă, ajutând peste 2.000 de persoane în fiecare an. 

Pentru că există o descreştere a sprijinului extern şi nevoia de a dezvolta şi extinde programele sociale pentru grupuri insuficient deservite, nevoia de strângere de fonduri în România este din ce in ce mai mare. Organizaţia Umanitară CONCORDIA trebuie să îşi crească capacitatea de strângere de fonduri, să dezvolte noi instrumente cu un grad mai mare de predictibilitate, un mix de instrumente care să vină în completarea surselor de finanţare prezente, astfel încât, în cazul în care acestea nu ar mai putea asigura finanţarea la un moment dat, să nu pericliteze asigurarea serviciilor sociale pentru persoanele în nevoie.

Fondurile strânse vor veni în sprijinul a peste 130 de copii din familii sărace, cu condiţii de viaţă dure, ori copii fără sprijinul părinţilor, din casele de tip familial, şi a peste 100 de tineri din sistemul de protecţie specială sau care au ieşit din sistem.

Avem nevoie de sprijin continuu pentru a asigura o viaţă mai bună acestor copii şi tineri, un trai decent şi acces la educaţie. Pentru aceasta avem nevoie să creştem capacitatea de atragere de fonduri din România, să dezvoltăm noi instrumente în sprijinul acestui proces. Suntem convinşi că reticenţa donatorilor, dificultăţile financiare ale potenţialilor sponsori, rigiditatea anumitor sectoare de activitate, dificultăţile în relaţionarea cu autorităţile, precum şi efectele pandemiei vor fi mari provocări, însă numai împreună putem pune bazele unei vieţi decente pentru aceşti copii şi tineri.“ – spune Diana CERTAN, Director Executiv Comunicare şi Fundraising CONCORDIA România.

Proiect derulat de Organizaţia Umanitară CONCORDIA, cu sprijinul financiar Active Citizens Fund România, program finanţat de Islanda, Liechtenstein şi Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021. 

Sursa:Comunicat  Organizaţia Umanitară CONCORDIA