Povestea Gabrielei Toderaşcu, doamna „de fier“ de la Şcoala de Pompieri din Boldeşti, care-i pregăteşte pe maiştrii militari ce conduc autospecialele MAI-ului
Într-o „lume a bărbaţilor“, cum a fost considerată mult timp, şi încă este, cea a pompierilor şi, mai ales, a maşinăriilor mari şi complicate precum autospecialele, colonelul Gabriela Toderaşcu a reuşit să se impună. Este o „mână“ de femeie, de numai 1,50 m înălţime, slăbuţă şi care, de mai bine de două decenii îi pregăteşte pe maiştrii auto militari care conduc utilajele pentru toate structurile din subordinea Ministerului Afacerilor Interne (MAI). 
În căutarea prahovenilor emblematici prin care ne dorim să marcăm, într-un mod aparte, cei 103 ani de România, ne-am oprit câteva clipe şi la Şcoala de Subofiţeri de Pompieri şi Protecţie Civilă „Pavel Zăgănescu“ din Boldeşti. Este locul unde, timp de câteva luni, pentru viitorii pompieri, cadrele didactice se transformă în părinţi, prieteni, sfătuitori, instructori, modele. Îi învaţă să pună în balanţă sângele „rece“ pe care trebuie să-l aibă în timpul intervenţiilor, dar şi sufletul pe care să-l investească în meseria aleasă. Unul dintre profesorii aparte, care reuşeşte să surprindă prin tot, este colonelul Gabriela Toderaşcu. 
„Şefa“ autospecialelor 
Cu toţii suntem fascinaţi de maşinile imense de pompieri, cele pe care le vedem ca sursă de salvare în momentele de cumpănă. Dar, pentru a fi cu adevărat utilă în astfel de cazuri, manevrarea corectă a întregului sistem de care dispune o astfel de autospecială este esenţială. Cei care conduc aceşti „mastodonţi“ au nevoie de cunoştinţe tehnice detaliate, de o condiţie fizică bună, dar şi de o serie de abilităţi. Maiştrii militari auto care conduc utilajele structurilor din subordinea MAI sunt instruiţi la Boldeşti de către colonelul Gabriela Toderaşcu.
La prima vedere, mulţi dintre elevii săi o privesc cu scepticism. Ce să caute o femeie şi, mai ales, una minionă într-un domeniu atât de „bărbătesc“? Dar nu le va trebui mult timp să se convingă că nu trebuie să se ia după aparenţe... 
S-a obişnuit cu reacţiile celor din jur atunci când văd cine predă lecţiile de manevrare a autoutilitarelor. Însă, seriozitatea şi atitudinea i-au adus de ceva vreme apelativul „şefa“. O amuză situaţia, dar fiind într-o lume ghidată după o serie de reguli, ştie că o anumită „armură“ este binevenită. 
Pasionată de maşini, Gabriela Toderaşcu a absolvit Universitatea Politehnică, specializarea Transporturi Rutiere, fiind una dintre puţinele prezenţe feminine din cadrul acestei facultăţi. Dar n-a regretat nicio clipă alegerea făcută. Dimpotrivă! Drumurile au purtat-o către un domeniu unde îmbină pasiunea cu formarea tinerilor şi, totodată, are şi împlinirea sufletească a faptului că este parte din salvarea vieţilor. 
Are toate categoriile de permis auto, însă pasionată este de maşinile mari, complexe, cum este şi cazul autoutilitarelor. 
Pandemia nu a oprit pregătirea salvatorilor
De-a lungul timpului a lucrat cu persoane care au deprins foarte repede cam cum stă treaba cu „mastodonţii“ salvatori, dar şi cu elevi care erau în acest domeniu ca apa cu uleiul. I-a îndrumat spre alte căi, pentru că aici nu-ţi este permis să fii „unul dintre cei mulţi“. Când vine vorba de intervenţie, n-ai cum să te ascunzi, n-ai cum să fii acoperit de un coleg mai priceput etc. 
Pandemia a dat un „restart“ şi în acest domeniu de pregătire. Însă cadrele didcatice au căutat şi găsit măsurile cele mai bune pentru a-i pregăti corespunzător şi pe elevii care au urmat cursurile în aceşti ani supuşi restricţiilor. 
„Pregătirea s-a desfăşurat în continuare în serii paralele, în sistem «suveică», în sensul că o parte dintre elevi se afla în şcoală, la cursuri, în vreme ce colegii lor efectuau practică în unităţi ale IGSU din judeţele lor de reşedinţă. Astfel, ajutaţi de relaxarea restricţiilor, ne-am îndeplinit atribuţiile într-un mod diferit ca timpi de realizare şi cu ceva emoţii la inceput, dar cu rezultatele vremurilor «normale».
Cunoştinţele transmise ambelor specializări, subofiţeri pompieri şi maiştri militari auto, nu pot fi reduse ca întindere curriculară, dar au putut fi condensate astfel încât primele luni de practică şi, apoi, primele luni de serviciu să «ungă» cu uşurinţă angrenajul lor, aşa cum s-ar fi întâmplat în şcoală dacă ar fi existat timpul necesar“, ne-a mărturisit Gabriela Toderaşcu.
„Nu te faci pompier ca să obţii o diplomă, o uniformă...“
În sfertul de veac de activitate, colonelul Toderaşcu a întâlnit mii de caractere şi nenumărate poveşti de viaţă. Femeia „de fier“, mamă la rândul său, n-a rămas impasibilă la suferinţa celor din jur. Oare cum ai putea să le vorbeşti tinerilor despre frumosul sentiment al solidarităţii, când tu nu-l ştii, nu-l trăieşti?! A făcut front comun cu colegii săi, implicându-se în a le da o mână de ajutor celor care au văzut în ea un confident, un om în faţa căruia să se deschidă. Însă au fost şi situaţii în care singură a descoperit problemele care-i apăsau pe unii dintre cei care i-au fost elevi. 
Până în urmă cu doi ani, la Boldeşti au fost pregătiţi pentru intervenţie doar băieţi. Din 2020, au fost admise şi fete. O provocare atât pentru cadrele didactice, cât şi pentru cei care le-au primit în echipele lor pe tinerele salvatoare. 
Durata de şcolarizare este de zece luni, iar după absolvirea cursurilor, tinerii sunt luaţi în tutelă timp de şase luni. Ulterior sunt cu propriile cunoştinţe, curaj, spirit de iniţiativă etc. 
„Îmi privesc şi în acest an elevii aşa cum i-am privit în trecut pe aceia pe care, astăzi, lumea îi numeşte eroi. Cu încredere şi cu respect. Dar şi cu drag! O mamă rămâne o mamă peste tot unde se află. Nu contează că acum ne vedem doar ochii, pe deasupra măştilor anti-covid. Şi nu contează că tuturor ne este mai greu. Nu te faci pompier ca să obţii o diplomă, o uniformă, un job sau un statut. Cine crede că asta contează, n-a intrat cu ei în infern. Te faci pompier din credinţă, din pasiune, dintr-un ideal mai presus de propriul confort. Faptul că pe poarta Şcolii de la Boldeşti intră în fiecare an nişte copii n-a însemnat niciodată că eroismul a fost obţinut aici. Eroismul creşte din sămânţa plantată din clipa în care şi-au ales acest drum greu, un drum prin foc, dezastre şi drame omeneşti. Le mulţumesc tuturor părinţilor care îi educă în acest spirit şi ni-i încredinţează. La urma urmei, nimic cu adevărat important nu se obţine cu uşurinţă. Curajul, tenacitatea, loialitatea şi respectul nu sunt cuvinte mari. Sunt cuvinte care exprimă calitatea de om între oameni“, ne-a mărturisit interlocutoarea noastră.
Pentru colonelul Gabriela Toderaşcu se apropie momentul pensionării. Însă, nu-şi va pune uniforma în cui până nu va termina treaba cu seriile de elevi din acest an.  
Foto: arhiva personală Gabriela Toderaşcu.