Antrenament pentru Viitor, în parteneriat cu OMV Petrom, aduc orientarea în carieră în şcolile din Ploieşti şi proximitatea rurală
Antrenament pentru Viitor, un program al Fundaţiei Romanian Business Leaders, a ajuns anul acesta pentru prima dată în zona rurală, în proximitatea oraşului Ploieşti, unde 150 de elevi de gimnaziu şi liceu vor beneficia de un program complex şi integrat de orientare în carieră derulat în parteneriat cu OMV Petrom. Acesta a fost lansat în urmă cu puţin peste 3 ani şi a fost testat deja în Bucureşti, Cluj şi Constanţa cu peste 550 de elevi de liceu şi gimnaziu, atât faţă în faţă, cât şi în online.
Cei 150 de elevi din cadrul noii etape a acestui program provin de la 2 licee din Ploieşti (Liceul Tehnologic Energetic „Elie Radu”, Liceul Tehnologic „Lazăr Edeleanu") şi 3 şcoli gimnaziale din imediata apropiere a Rafinăriei Petrobrazi (Şcolile Gimnaziale Strejnicu, Bărcăneşti şi Brazi).
„După mulţi ani în care am discutat cu tineri din postura de recrutor sau de angajator, este evident cât de multă nevoie au de consiliere vocaţională şi de contact cu joburile reale şi, mai ales, cu joburile nou apărute. Este absolut paradoxal să avem cel mai mare şomaj în rândul tinerilor, în timp ce angajatorii au mii de posturi disponibile pe care ar putea să le acceseze. Sigur că o astfel de iniţiativă precum Antrenament pentru Viitor va ajunge la început doar la câteva sute sau câteva mii de tineri, dar prin contribuţia noastră ca antreprenori sau angajatori, vom schimba încetul cu încetul o realitate, măcar pentru aceştia.”, a declarat Oana Botolan, lider de proiect şi unul dintre iniţiatorii Antrenament pentru Viitor.
Activităţile sunt derulate în perioada octombrie 2021 - ianuarie 2022, iar primii elevi au început deja workshop-urile iniţiale, care au ca scop familiarizarea cu programul şi derularea unor exerciţii de explorare şi autocunoaştere, dar şi primele şedinţe individuale de consiliere în carieră.
„Încă de la primele discuţii despre acest proiect cu reprezentanţii RBL, am realizat că este oportun să susţinem această iniţiativă pentru comunitatea din Prahova. În orice comunitate tinerii au nevoie de instruire şi susţinere continuă până când ajung să facă o alegere în piaţa muncii şi este responsabilitatea noastră, a tuturor să-i sprijinim. Prin intermediul acestui proiect ne-am dorit să le facilităm această alegere, din timp şi sub îndrumarea unor specialişti. Astfel vor reuşi să îşi formuleze aşteptări realiste faţă de viitor şi să facă alegeri informate.”, a declarat Adrian Nicolaescu, Director Planificare şi Optimizare Rafinărie, Aprovizionare şi Logistică, Regiunea Est, OMV Petrom.
Sesiunile de consiliere vocaţională individuală sunt însoţite de o serie de teste psihometrice, în urma cărora elevii îşi descoperă şi aleg direcţiile profesionale pe care să le exploreze pe viitor.
Programul presupune şi întâlniri cu specialişti din diverse domenii de interes pentru tineri, în timpul cărora elevii îşi explorează concret direcţiile de viitor şi îşi aliniază aşteptările cu realitatea din câmpul muncii.
„Reacţiile elevilor care au trecut prin acest program sunt atât de puternice încât ne confirmă bănuiala iniţială, aceea că nevoia de consiliere vocaţională este uriaşă şi nu depinde de nivelul elevilor, de mediul din care provin sau de rezultatele şcolare. Contactul cu ei înşişi, cu capacităţile şi dorinţele lor, într-un context ancorat în realitatea pieţei muncii actuale şi a joburilor viitorului, sunt momente revelatoare pe care le valorizează absolut toţi tinerii cu care am avut onoarea să lucrăm.”, a declarat Elena Pâslaru-Hubati, coordonator Antrenament pentru Viitor.
Antrenament pentru Viitor este o soluţie complexă şi integrată de orientare în carieră, ce uneşte experienţele de autocunoaştere din workshop-urile de carieră, sesiunile individuale de consiliere şi teste psihometrice cu vizite on the job în companii şi întâlnirile cu specialiştii.
Antrenament pentru Viitor a fost lansat în cadrul summit-ului Romanian Business Leaders (RBL) 2018 şi a pornit de la nevoia de conectare a tinerilor nu numai cu interesele şi aptitudinile lor, ci şi cu mediul de lucru, încurajându-i să-şi formuleze aşteptări realiste faţă de viitor şi oportunităţile din piaţă. Experienţa ultimilor ani ne arată că tinerii care nu au parte de consiliere vocaţională fie pleacă din ţară şi nu revin, fie intră în şomaj, fie, în cel mai „bun” caz, aleg un loc de muncă doar pentru a realiza în câţiva ani că nu li se potriveşte.
Până la această dată, cu ajutorul programului au fost consiliaţi peste 550 de elevi de liceu şi gimnaziu în mai bine de 1200 de ore de consiliere individuală, 40 workshop-uri de carieră şi 50 vizite on the job.
Despre Romanian Business Leaders
Romanian Business Leaders (RBL) este de 10 ani vocea şi vehiculul de acţiune al liderilor de business pentru a construi o Românie în care generaţiile viitoare să îşi dorească să trăiască. Organizaţie apolitică, neguvernamentală şi non-profit care oferă o platformă de acţiune şi implicare socială pentru 1.000+ antreprenori şi executivi de top din mediul de business privat.
Prin activităţile derulate acestea au implicat, până astăzi, peste 100.000 de români – antreprenori aspiranţi, liceeni, antreprenori la început de drum sau cu experienţă, români din Diaspora sau din mediul rural, traineri, vorbitori şi lideri din educaţie. Mai multe detalii aici.
RBL este membru fondator al Coaliţiei pentru Dezvoltarea României (CDR), o iniţiativă privată care oferă o bază coerentă pentru consultare cu Guvernul şi alte instituţii publice pe teme care au impact asupra climatului economic şi de afaceri din România. 
 
Sursa:Comunicat de presa