11 persoane private de libertate de la Penitenciarul Ploiesti au fost confirmate pozitiv cu  virusul SARS-CoV-2
 
Comunicat Penitenciarul Ploiesti:
Ca urmare a informaţiilor apărute în mass-media, cu privire la existenţa unui focar COVID-19 în Penitenciarul Ploieşti, pentru corectă informare a opiniei publice, conducerea unităţii transmite următorul comunicat de presă :
În urma unei testări colective de rutină, prin efectuarea testelor antigen, au fost confirmate 11 persoane private de libertate cu virusul SARS-CoV-2. Toate persoanele confirmate pozitiv au fost asimptomatice sau au prezentat simptomatologie minoră ( rinoree, cefalee uşoară, etc.), fiind transferate la Penitenciarul-Spital Bucureşti-Jilava pentru monitorizare şi acordarea tratamentului de specialitate.
În vederea protejării vieţii, integrităţii corporale şi sănătăţii persoanelor private de libertate, a personalului şi a altor persoane, la nivelul unităţii penitenciare  au fost dispuse măsuri imediate în scopul prevenirii răspândirii virusului COVID-19.
Astfel, s-a dispus izolarea contacţilor nevaccinaţi pentru o perioadă de 14 zile, însoţită de monitorizarea respiratorie a acestora, supravegherea contacţilor vaccinaţi cu retestarea la 5 zile, nebulizarea camerelor de deţinere şi a mijloacelor de transport.
Totodată, la nivelul Penitenciarului Ploieşti au fost implementate o serie de măsuri, cu caracter general, privind siguranţa locului de deţinere conform Planului de măsuri pentru prevenirea îmbolnăvirii şi răspândirii infecţiei cu virusul Covid-19 în rândul personalului şi a persoanelor private de libertate.
În acest sens, în toate spaţiile unităţii intens trazitate se efectuează zilnic dezinfecţie prin clorinare, săptămânal se efectuează nebulizarea, atât personalulul unităţii cât şi persoanele private de libertate poartă echipament de protecţie corespunzător, iar activităţile sunt derulate în grupuri mici, cu respectarea distanţării sociale.
 La nivelul unităţii sunt derulate campanii de informare a persoanelor private de libertate cu privire la  prevenirea infectării cu virusul SARS-CoV-2, atât prin intermediul activităţilor directe, cât şi prin distribuirea unor materiale de informare, a unor afişe de informare, atât în spaţiile unde au loc activităţile de reintegrare socială, cât şi în cadrul secţiilor de deţinere, în locuri vizibile şi accesibile (cluburi, sector vizite, panouri informative de la nivelul secţiilor, săli de mese, bibliotecă, cabinet educator/psiholog/asistent social, săli de clasă, cabinete medicale etc.).
 
Confirmare a măsurilor întreprinse de conducerea unităţii şi a personalului din subordine, peste 90% din efectivul custodiat  este vaccinat cu schemă completă anti SARS-CoV-2.
 
Foto ilustrativ