Asociaţia Zi de Bine alături de Organizaţia Umanitară CONCORDIA amenajează două clase de curs incluzive pentru copiii proveniţi din medii vulnerabile

Asociaţia Zi de Bine alături de Organizaţia Umanitară CONCORDIA amenajează o sală de curs, un spaţiu multifuncţional interior şi un spaţiu de învăţare în aer liber, în cadrul Şcolii Primare CONCORDIA din Ploieşti. Cele două săli interioare vor fi folosite pentru a facilita comunicarea cu copiii proveniţi din medii vulnerabile care au nevoie de confort emoţional, în special elevii de la clasa pregătitoare, care fac tranziţia de la grădiniţă la şcoală. În sala multifuncţională se vor putea desfăşura activităţi pentru elevi, profesori şi părinţi, de la ore de consiliere individuală, la grupuri de învăţare, ateliere pentru copii şi părinţi, ore de teatru şi arte şi ore de muzică. Astfel, noua clasă multi-funcţională va fi dotată cu şi cu mobilier specific pentru activităţile ce se vor desfăşura în spaţiul dedicat, dar şi cu materiale necesare activităţilor: şevalete şi materiale pentru orele de artă, instrumente muzicale, panouri pentru expus lucrările copiilor. Totodată, grădina pedagogică deja existentă în curtea şcolii va fi îmbunătăţită cu materiale pentru experimentare (de ex. microscoape), ustensile pentru grădinărit, mobilier specific pentru depozitat materialele didactice şi băncuţe multifuncţionale unde copiii pot învăţa în aer liber.

Obiectivul acestui proiect este de a le oferi celor mici un spaţiu luminos, confortabil şi accesibilizat, în care să se simtă apreciaţi şi încurajaţi să se exprime.

Studiile arată că sărăcia şi discriminarea copiilor proveniţi din medii vulnerabile generează o rată crescută a abandonului şcolar în România, faţă de media UE. În anul 2020, rata abandonului şcolar a ajuns la 16.4% în România, comparativ cu media UE de 10.3%*.

Bugetul necesar pentru implementarea proiectului susţinut de Asociaţia Zi de Bine este de 20 000 euro şi este oferit de partenerii strategici ai Asociaţiei Zi de Bine, Lidl România, Grupul EON România şi UniCredit Bank.

Înca de la lansarea Asociaţiei Zi de Bine am realizat mai multe proiecte special concepute pentru copii, pentru că ştim că îndrumarea lor, exact în momentul în care fac primii paşi în educaţie, este extrem de importantă. Ne-am dorit ca cei mici să intre în săli de clasă care să-i facă să se simtă confortabil şi în acelaşi timp, să le încurajeze şi să le hrănească curiozitatea”, au declarat Melania Medeleanu şi Luciana Zaharia, fondatoarele Asociaţiei Zi de BINE.

Şcoala Primară CONCORDIA, prima şcoală incluzivă din România, şi-a început activitatea în anul 2020, la Ploieşti. Întregul concept al şcolii este gândit special pentru copiii proveniţi din medii vulnerabile – dezavantajaţi social sau financiar.

În luna septembrie 2020, Scoala Primară Concordia avea o clasă pregătitoare cu 19 elevi, urmând ca în fiecare an să mai suplimenteze cu câte o nouă clasă pregătitoare. Astfel, în luna octombrie 2021, în cadrul şcolii sunt 20 de copii înscrişi în clasa întâi şi 25 la noua clasă pregătitoare.

Conceptul educaţional al şcolii noastre pune în prim plan dezvoltarea socio-emoţională a copiilor, ca pârghie pentru dezvoltarea cognitivă. Copiii proveniţi din medii vulnerabile au nevoie de înţelegere şi îndrumare deoarece situaţiile cu care se confruntă sunt extrem de dificile. De aceea, fiecare element din şcoală este construit cu empatie şi grijă faţă de copii. În cadrul şcolii, sistemul de studiu include învăţare diferenţiată în funcţie de nevoile şi talentele fiecărui elev. Astfel, fiecare clasă are doi învăţători simultan care să poată lucra diferenţiat cu copiii, în funcţie de abilităţile şi performanţele acestora, predarea unei limbi străine se face încă de la clasa pregătitoare iar dezvoltarea cognitiv-emoţională a copiilor se face prin intermediul artei şi a orelor în aer liber. Studiile arată că şcolile primare cu orientare către muzică şi arte vizuale au cea mai mare rată de creştere a IQ-ului la media de copii. Suntem extrem de încântaţi de acest proiect şi ne bucurăm nespus când putem să mai facem încă un pas pentru copiii care au nevoie de ajutorul nostru, a declarat Diana Certan, Director Executiv al Organizaţiei Umanitare CONCORDIA.

Cei care doresc să susţină proiectele realizate de Asociaţia Zi de Bine, o pot face fie printr-un SMS cu textul SUS la 8845 sau îşi pot dona ziua de naştere. Mai multe metode de implicare pot fi găsite aici: https://www.zidebine.ro/doneaza .

Sursa:Comunicat EDU-CAMPUS CONCORDIA- Organizaţia Umanitare CONCORDIA.