BIBLIOTECA DIN ŞIRNA  LA ”MARATONUL CURĂŢENIEI ÎN JUDEŢUL PRAHOVA”

Anul acesta, de Sfântă Mărie Mică, pe 8 septembrie, 70 de voluntari ai Bibliotecii Comunale Şirna au participat la "Maratonul curăţeniei în judeţul Prahova", o acţiune de ecologizare menită să tragă un semnal de alarmă în legătură cu educaţia cetăţenilor, mari şi mici, în scopul păstrării curăţeniei.

Mai mulţi copii înscrişi la Clubul de vacanţă ”Piticot” al Bibliotecii Comunale Şirna, părinţi, printre care şi un reprezentant al Poliţiei Locale Şirna, bunici, cadre didactice de la Şcoala Gimnazială, sat Tăriceni şi alţi prieteni ai bibliotecii s-au alăturat demersului Fundaţiei Comunitare Prahova şi voluntarilor JYSC România de a avea o comunitate mai curată.

Astfel, încă de dimineaţă, alături de toţi cei 70 de voluntari am pornit spre Ploieşti. Acolo ne-am întâlnit cu organizatorii evenimentului, care ne-au pus la dispoziţie toate resursele necesare derulării proiectului. Prima oprire din acest maraton a fost în Ploieşti, unde au fost vizate mai multe zone. Au urmat apoi localităţile Câmpina şi Valea Doftanei, unde ni s-au alăturat şi alţi voluntari inimoşi, ce şi-au rupt din timpul lor pentru ca judeţul Prahova să fie mai curat.

La acţiunea de ecologizare au participat în total 160 de voluntari, cetăţeni responsabili şi copii care au avut de învăţat o lecţie chiar la sfârşit de vacanţă: lecţia responsabilităţii pentru mediul în care trăim şi pentru viaţa noastră civilizată.

M-a impresionat foarte mult dorinţa celor mici de a ajuta, după puterea lor, deşi prezenţa lor avea ca scop educarea acestora, ei urmând să înţeleagă de ce nu trebuie să arunce gunoaiele la întâmplare. Impactul acestei acţiuni asupra micuţilor a fost foarte mare. Ei erau revoltaţi de nepăsarea oamenilor mari care nesocotesc mediul înconjurător, care nu respectă natura şi o poluează cu gunoaie. Unii chiar spuneau că nu este normal ca nişte copii să îi educe pe adulţi să fie civilizaţi, căci era clar că majoritatea gunoaielor erau aruncate de oamenii mari. Nişte copii înţelegeau ceea ce semenii noştri, mulţi dintre ei, nu vor să priceapă: natura este casa noastră. Trebuie să o menţinem curată pentru a ne păstra sănătatea.

Şi părinţii, dar şi cadrele didactice au putut să dea o lecţie pe viu, prin puterea exemplului, despre ecologizare, despre sortarea deşeurilor reciclabile. La noi în ţară nu există o obişnuinţă în a sorta deşeurile, aşa încât să se strângă separat plasticul, metalul, sticla, materialele textile de celelalte resturi menajere.

Pentru toţi cei prezenţi a fost destul de clar că nu este o soluţie ca alţii să strângă gunoaiele în urma celor certaţi cu bunul simţ şi că ar trebui să se intervină cu sancţiuni drastice pentru cei ce nu respectă mediul. Legile să fie clare, să prevadă sancţiuni mari şi să fie puse în aplicare: aceasta ar fi soluţia de disciplinare a celor ce nu respectă natura.

A fost o zi grea, în care am muncit mult, toţi cei prezenţi. La finalul zilei ne-am bucurat de diplomele primite din partea Fundaţiei Comunitare Prahova şi JYSK România, cărora le mulţumim pentru acest reuşit eveniment.

Pentru mine a fost o zi în care am avut o mare responsabilitate, în calitate de coordonator al unei echipe de 70 de voluntari, majoritatea minori. Aceasta fost una dintre acele acţiuni vizând protejarea mediului înconjurător prin care biblioteca pe care o conduc le-a derulat. În urma participării la acest eveniment am stabilit împreună cu cadrele didactice de la Şcoala Gimnazială Tăriceni să realizăm parteneriate educaţionale şcoală-bibliotecă având ca temă folosirea materialelor reciclabile într-un mod creativ.

Am stabilit şi următoarea acţiune de ecologizare care se va desfăşura la noi acasă, în comuna Şirna. Deviza acestei zile speciale a fost: "Minte sănătoasă în… mediu sănătos."