În cadrul proiectului „Croieşte-ţi viitorul”, 54 de tinere instituţionalizate au făcut primii paşi către o viaţă independentă

Asociaţia Zi de Bine alături de Asociaţia Lindenfeld au organizat trei tabere de croitorie pentru tinerele care se pregătesc să părăsească centrele de plasament

 Proiectul „Croieşte-ţi viitorul” realizat de Asociaţia Zi de Bine în colaborare cu Asociaţia Lindenfeld a ajuns la final. Pe parcursul lunii august au fost organizate trei tabere de croitorie pentru tinerele care se pregătesc să părăsească centrele de plasament, cu scopul de a învăţa să croiască şi totodată, de a căpăta încredere în forţele proprii înainte de ieşirea din sistem. Taberele au avut loc în judeţele Suceava, Prahova şi Hunedoara, şi au participat 54 de tinere din centre de plasament la care s-au adăugat alte 10 fete care provin din zone defavorizate din judeţul Bihor.

Selectarea tinerelor instituţionalizate a fost realizată cu sprijinul Direcţiilor Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului şi al voluntarilor Ajungem MARI. Suportul de curs a fost asigurat de un specialist în croitorie şi formator cu experienţă în lucrul cu tinerii din medii defavorizate.

Bugetul de 35.000 de euro necesar pentru implementarea acestui proiect a fost susţinut de partenerii strategici ai Asociaţiei Zi de Bine: Lidl România, Grupul EON România şi UniCredit Bank.

În cadrul programului au fost achiziţionate 40 de maşini de cusut casnice şi încă 3 maşini de surfilat. În cele peste 160 de ore de croitorie, 8 croitorese trainer au folosit 150 metri liniari de material textil, 100 metri de elastic, 160 de papiote şi multă cretă de croitorie.

Suplimentar finanţării oferite de cei trei parteneri strategici, tinerele participante au mai primit inclusiv oferte de lucru, încă 2 maşini de cusut şi nu în ultimul rând, 108 ore de curs pentru Viaţă Independentă şi Educaţie Financiară, din partea trainerilor şi voluntarilor Ajungem Mari.

Mai mult decât atât, Luciana Zaharia, co-fondator al Asociaţiei Zi de Bine, şi-a donat ziua de naştere pentru această cauză, iar din banii strânşi se vor cumpăra, de asemenea, materiale şi maşini de cusut pentru ca fetele să îşi poată continua activitatea şi în cadrul centrului de plasament.

După ce împlinesc vârsta de 18 ani, tinerii care părăsesc centrele de plasament se găsesc în postura în care trebuie să afle, rapid, cum să se descurce pe cont propriu. Sunt nevoiţi să îşi găsească un job, o casă, îmbrăcăminte şi tot ce are nevoie un tânăr la o vârstă încă fragedă. Abilităţile pe care le-au căpătat în ultimele săptămâni în taberele de croitorie şi viaţă independentă le-au oferit tinerelor nu doar o deprindere care le-ar putea deschide drumul spre o meserie cu ajutorul căreia să se întreţină, ci şi încredere în forţele lor”, au declarat Melania Medeleanu şi Luciana Zaharia, fondatoarele Asociaţiei Zi de BINE.

De cele mai multe ori, la ieşirea din sistem, tinerii din centrele de plasament nu îşi găsesc locurile de muncă pe care şi le doresc, pentru că nu au studiile finalizate sau au terminat cel mult opt sau zece clase. În plus, traumele prin care au trecut, au contribuit la scăderea stimei de sine, astfel încât tinerii se descurajează uşor în faţa unor situaţii dificile, nu ştiu cum să facă faţă provocărilor şi au nevoie de multă susţinere pentru a găsi şi a păstra un loc de muncă.

Cei care doresc să contribuie suplimentar, pentru ca programul „Croieşte-ţi viitorul” să se extindă la un număr şi mai mare de tinere, o pot face fie printr-un SMS cu textul SUS la 8845 sau îşi pot dona ziua de naştere. Mai multe metode prin care se poate susţine această cauza pot fi găsite aici: https://www.zidebine.ro/doneaza.

Sursa:Comunicat Asociaţia Zi de BINE