Echipa EuroCuza a fost alaturi de copii de la Organizatia Umanitara Concordia

Echipa EuroCuza îşi continuă misiunea de a promova importanţa patrimoniului cultural în vieţile oamenilor şi, cu precădere, importanţa muzeelor în formarea unui cetăţean. Iar pentru a ne atinge obiectivul, ce modalitate mai eficace şi bineînţeles mai frumoasă am fi putut găsi decât să insuflăm copiilor plăcerea de a merge la muzeu?
            Cu acest scop în minte, echipa EuroCuza, reprezentată de 19 elevi pe 8 septembrie, a adunat la Muzeul de Artă din Ploieşti 36 de copii cu vârste cuprinse între 5 şi 13 ani de la casele de copii Concordia (Casele Austria, Alexandra şi Cristina), pentru a le oferi şansa de a descoperi o mică parte din patrimoniul artistic al ţării lor. Ne-am propus să îi ajutăm pe micuţi să conştientizeze, încă de la vârste fragede, că muzeul le oferă oportunitatea de a învăţa mai multe despre specificul regiunii sau ţării lor, despre tot ceea ce îi defineşte din punct de vedere istoric, cultural, despre ceea ce îi face pe români să fie unici la nivel european şi mondial.
            Ne-am bucurat nespus să le vedem privirile uimite, pline de admiraţie, atunci când examinau cu ochi curioşi exponatele estetice ale Muzeului de Artă. Toţi au fost captivaţi de felul în care ghidul le prezenta încăpere după încăpere şi puteam să vedem cum interesul lor de a vedea, de a cunoaşte mai mult despre artă, creştea cu fiecare tablou descoperit. Pentru a-i implica activ şi pentru a le face vizita la muzeu una memorabilă, care să îi determine să îşi dorească să repete această experienţă, i-am încurajat pe fiecare să îşi aleagă un exponat pe baza căruia să creeze un desen. Micuţii au fost extrem de încântaţi. Aceştia au pus mult suflet în desenele realizate, iar, în final, am rămas uimiţi de creativitatea lor şi de faptul că mulţi parcă nu s-ar mai fi dezlipit de tabloul pe care l-au ales drept model.
            La final, pentru a le răsplăti participarea, le-am oferit fiecăruia câte o jucărie şi ceva dulce, astfel asigurându-ne că cei mici îşi vor aminti mult mai des că muzeele sunt locuri frumoase de unde se pot îmbogăţi cu informaţii noi, care îi ajută să îşi descopere originile. Satisfacţia noastră a fost uriaşă atunci când, la despărţire, copiii ne-au spus că le-a plăcut timpul petrecut împreună şi că îşi doresc să viziteze şi alte muzee.
            Sperăm ca prin această activitate să fii influenţat percepţia copiilor asupra importanţei muzeelor în vieţile lor şi că i-am ajutat pe micuţii cetăţeni europeni să înţeleagă mai bine care sunt particularităţile operelor vizuale ale artiştilor români. Mulţumim pe aceasta cale Muzeului Judeţean de Arta Prahova "Ion Ionescu Quintus", domnului director Florin Sicoe si doamnei muzeograf Corina Stoian.