Danube 115 – O nouă provocare de înot în ape deschise  pentru Mihai Badea

Înotătorul de anduranţă în ape deschise, Mihai Badea, îşi asumă o nouă provocare sportivă: Danube 115. În zilele de 12 şi 13 august 2021, fostul campion mondial la polo pentru categoria 35+ va înota pe parcursul a 115 km în avalul Dunării, de la intrarea fluviului în România în localitatea Baziaş, până la Porţile de Fier. Sportivul cu inima plină de bunătate a ales să doneze acest eveniment Şcolii Primare CONCORDIA din Ploieşti.

Mihai Badea (49 de ani) a revenit la dragostea iniţială, pentru apă şi înot, în urmă cu trei ani când a acceptat provocarea lansată de prietenul său, Avram Iancu, un alt înotător de notorietate român, de a înota în ape deschise. De atunci a reuşit să depăşească performanţă după performanţă: traversarea lacului Beliş pe o distantă de 14.2 km în iulie 2019 pe traseul Beliş-Smida, dubla traversare a lacului Vidraru pe o distanţă de 20.4 km în iulie 2020, traversarea lacului Bicaz pe o distanţă de 23.5 km şi traversarea lacului Razlem pe o distanţă de 32.5 km. Toate evenimentele sportive au fost organizate sub umbrela Asociaţiei Sportive Apa Înseamnă Viaţă, înfiinţată de un grup de oameni pe care i-a adus împreună pasiunea pentru apă, viaţă şi frumos. Apa înseamnă viaţă! Dacă există cineva pe acest pământ care mă poate contrazice, promit să nu mai intru vreodată în apă! Până atunci însă voi continua să susţin că fără apă nu putem exista. Şi, pentru că mă simt dator faţă de acest compus chimic al hidrogenului şi al oxigenului, ca să mă exprim cât de cât tehnic, mi-am propus, şi până acum am reuşit, să fac ceva în numele său şi al vieţii! Am încercat, şi mă bucur să spun că am izbândit, să îmbin utilul cu plăcutul, pasiunea cu datoria” declară Mihai Badea.

Cursa de anduranţă programată pentru 12 şi 13 august presupune traversarea întregului traseu de cca. 115 km fără a ieşi din apă. De peste trei ori mai lung decât orice altă cursă de până acum, se preconizează că traseul va fi parcurs în 30 – 32 de ore. Înotătorul va fi însoţit de către prietenul şi modelul său, înotătorul Avram Iancu şi de prieteni, care îi vor ridica moralul când îi va fi mai greu cu glume pentru că „pe mine mă ajută moral când însoţitorii mă fac să râd şi mă ţin în priză cu buna dispozitie. Şi cel mai mult mă ajută când ştiu că înot pentru o cauză, că sunt oameni care în acele momente mă urmăresc şi le-am promis că voi duce la bun sfârşit ce mi-am propus. De aceea, în clipele în care voi simţi că nu mai pot, mă voi gândi la micuţii de la Şcoala Primară CONCORDIA, la inocenţa cu care m-au strâns în braţe şi mi-au spus că mă iubesc.” mărturiseşte înotătorul.

Dincolo de performanţele sportive, Mihai Badea este un om cu suflet mărinimos şi a ales să doneze evenimentul unei cauze de care se simte apropiat: educaţia copiilor din medii defavorizate. Astfel, înotătorul a demarat o strângere de fonduri şi îşi propune ca la final să atingă suma de 25 000 RON care să fie donată şcolii. Şcoala Primară CONCORDIA este un proiect de educaţie incluzivă implementat de Organizaţia Umanitară CONCORDIA , prin care copiilor din medii vulnerabile li se oferă şansa de a-şi depăşi condiţia prin educaţie de calitate, într-o şcoală incluzivă care foloseşte metode de predare non-formale.