Masă rotundă organizată de Organizaţia Umanitară CONCORDIA şi Primăria Odobeşti, judeţul Dâmboviţa, despre nevoi şi soluţii pentru comunităţile sărace
Nevoile comunităţilor sărace din Prahova şi Dâmboviţa în prim plan: Masă rotundă organizată de Organizaţia Umanitară CONCORDIA şi Primăria Odobeşti, judeţul Dâmboviţa, despre nevoi şi soluţii pentru comunităţile sărace
 
Este nevoie de parteneriate locale pentru a lupta împotriva sărăciei extreme şi protejarea copiilor care trăiesc în astfel de condiţii. Construind pe expertiza Organizaţiei Umanitare CONCORDIA în judeţul Prahova, s-au validat încă o dată nevoile din comunitate şi s-a discutat pe soluţii concrete de conlucrare: autorităţi publice – ONG-uri – instituţii publice de resort şi alţi actori locali importanţi pentru îmbunătăţirea serviciilor adresate copiilor şi familiilor care trăiesc în comunităţi foarte sărace.
Pe data de 6 aprilie 2021, a avut loc conferinţa online de prezentare a proiectului „Servicii de calitate în comunitate - sprijin pentru o creştere durabilă şi incluzivă a comunităţilor din Odobeşti / Dâmboviţa şi Ploieşti“, cod 127381, prin care Organizaţia Umanitară CONCORDIA şi-a extins în toamna anului trecut centrele de zi pentru copii şi familii din comunităţile extrem de sărace existente în Ploieşti, prin inaugurarea Centrului de Zi pentru Copil şi Familie CONCORDIA-ODOBEŞTI, în parteneriat cu Primăria Comunei Odobeşti (Dâmboviţa).
25 de invitaţi, reprezentanţi ai Primăriei Comunei Odobeşti, instituţii de învăţământ, autorităţi din domeniul serviciilor sociale din Dâmboviţa şi Prahova şi persoane implicate în implementarea proiectului s-au întâlnit virtual în cadrul evenimentului, unde au fost prezentate activităţile proiectului şi a avut loc şi un schimb de experienţă cu privire la intervenţiile în comunităţile sărace, discutându-se despre planurile de viitor, nevoile identificate şi soluţiile care, prin eforturi comune, să vină în sprijinul familiilor afectate de sărăcie din Dâmboviţa şi Prahova, în interesul copilului, astfel încât acesta să nu lase şcoala în urmă şi să rămână în sânul familiei.
Educaţia este foarte importantă pentru a ieşi din cercul sărăciei extreme. La centrele de zi pentru copii şi familii, 113 copii din comunităţile sărace primesc sprijin educaţional, fiind singura lor şansă de a avea un viitor mai bun. 68 de familii sunt ajutate cu haine, medicamente, încălţăminte, alimente şi produse de curăţenie. Asistenţii sociali merg în comunitate în fiecare săptămână, unde află nevoile lor, pentru a le oferi ajutor pentru îmbunătăţirea nivelului de trai.
„Intervenţia noastră este una care are în vedere întreaga familie, încercăm să sprijinim copiii să meargă la şcoală, dar şi să sprijinim părinţii să îşi găsească un loc de muncă, să rămână alături de copiii lor. Practic, prin această intervenţie, noi ajutăm familiile înainte de a fi în situaţia de a-şi abandona copiii. […] Sunt foarte multe probleme de rezolvat şi de aceea suntem noi aici, să sprijinim comunităţile. Cred cu tărie că împreună putem face multe lucruri frumoase, cred cu tărie că autorităţile împreună cu ONG-urile pot să lucreze frumos şi avem exemple în Ploieşti, în Prahova şi în Dâmboviţa că se poate. Estimez că în cinci ani acest tip de intervenţie va fi răspândit la nivel naţional pentru că este o intervenţie care, cu adevărat, previne abandonul familial.“, a spus doamna Elena Matache, Director Executiv Programe şi Proiecte CONCORDIA România şi Coordonator Metodologic al Proiectului. 
„Împreună cu cei de la CONCORDIA vom face numai lucruri bune pentru copiii din Odobeşti. Din acest dialog putem să tragem mai multe concluzii şi sper ca exemplul nostru să îl urmeze mai multe localităţi din judeţ şi nu numai. Până la urmă, împreună vom reuşi să facem ceva pentru copiii cu probleme în familie, pentru copiii familiilor cu probleme financiare.”, a spus domnul Alecu Niculae, Primarul Comunei Odobeşti, judeţul Dâmboviţa. 
Proiectul „Servicii de calitate în comunitate - sprijin pentru o creştere durabilă şi incluzivă a comunităţilor din Odobeşti / Dâmboviţa şi Ploieşti“ este implementat pe o perioadă de 30 de luni, având o valoare totală de 5.788.973 lei. 230 de copii din 65 de familii din Ploieşti, judeţul Prahova, şi Comuna Odobeşti, judeţul Dâmboviţa, vor fi susţinuţi să rămână în sânul familiei, în ciuda dificultăţilor materiale cu care acestea se confruntă, şi să meargă la şcoală. Obiectivul principal al proiectului este creşterea calităţii vieţii pentru familiile care se confruntă cu un risc de excluziune socială asociat cu riscul separării copilului de familie, prin dezvoltarea şi implementarea de servicii integrate care să conducă la o dezvoltare durabilă, sustenabilă şi incluzivă a comunităţilor în ansamblu şi dezvoltarea capacităţii autorităţilor publice locale. 
Proiect cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Capital Uman 2014-2020.