TRAG UN SEMNAL DE ALARMA. ADOLESCENTII  CONSUMA ALCOOL, FUMEAZA SI AU MANIFESTARI ANTISOCIALE!

Creierul uman nu se dezvoltă complet până la vârsta de 21 de ani, de aceea consumul de alcool la vârste fragede interferează cu dezvoltarea propriu-zisă a creierului. Studii recente au arătat că consumul de alcool în copilărie are efecte negative asupra dezvoltării hipocampului, parte a creierului care este responsabilă de memorie şi învăţare.

Una din cauzele principale de deces in rândul adolescenţilor sunt accidentele auto cauzate de consumul excesiv de alcool.

Consumul de alcool scade inhibiţiile specifice vârstei si predispun adolescentul la o viaţa sexuala necorespunzătoare (sexul neprotejat) care creşte riscul contactării unei boli cu transmitere sexuală (HIV-SIDA, herpes, sifilis) sau apariţiei unei sarcini nedorite.

Deşi statisticile sunt îngrijorătoare în ceea ce priveşte consumul de alcool în rândul tinerilor, totuşi noi, ca şi părinţi, mai puţin sau mai mult conştient. încurajăm acest consum, prin: - Modelul comportamental pe care îl oferim – consumăm alcool destul de des în faţa copiilor; - Îi încurajăm să guste încă de tineri alcoolul ”Că doar n-o fi foc”, ceea ce le arată că am fi de acord cu consumul de alcool; -

Aproape toate majoratele sunt realizate cu consum de băuturi alcoolice tari (spirtoase), cu consimţământul părinţilor. Se consideră că dacă nu se bea, majoratul nu e reuşit şi tinerii nu mai vin, aşa că părinţii sunt de acord să cumpere şi să consume alcool la majorate .

Unele cadre didactice acceptă tacit consumul de alcool al elevilor în diferite activităţi, dar în special tabere şi excursii (profesorii prefăcând-se că nu au văzut şi nu au auzit despre acest consum); Aceste exemple sunt doar câteva pe care le-am aflat direct de la adolescenţi în diferitele interacţiuni cu aceştia, să nu mai vorbim despre mass-media şi reclamele ”drăguţe” care încurajează consumul.

Din păcate, consider că noi, adulţii, suntem suficient de naivi încât să considerăm că consumul fiiului/fiicei noastre se limitează doar la un singur pahar, doar la acest eveniment, doar acum, sau că noi vom şti dacă lucrurile vor scăpa de sub control. Din păcate lucrurile nu stau aşa, adolescentul va ascunde pe cât posibil această informaţie, iar noi vom afla, probabil, doar în momentul în care lucrurile se vor complica.

Dar, pentru că doresc să discut un pic mai mult despre consecinţele consumului asupra fetelor, de ce consumă fetele din ce în ce mai mult alcool şi ce putem face noi, părinţii, în legătură cu asta, voi aborda în continuare acest subiect din această perspectivă:

De ce creşte numărul fetelor care devin consumatoare de alcool (heavy drinking)? - Dorinţa de a fi ”cool” şi la fel de puternice ca băieţii; - Stresul este din ce în ce mai mare şi a crescut procentul adolescentelor care suferă de depresie.

Deşi alcoolul este un puternic stimulator al depresiei, se încearcă depăşirea momentelor dificile prin consumul exagerat de alcool; -

Dorinţa de a socializa mai uşor cu băieţii şi a fi mai dezinhibate în special cu sexul opus; - Fetele rebele care doresc să fie originale, non-conformiste, care doresc să-şi arate independenţa sau să îşi supere părinţii; - Dorinţa de a se simţi bine, fericite, alcoolul devenind o recompensă pe termen scurt, cunoscând faptul că la începutul consumului alcoolul te face să te simţi euforic; -

Persoanele cu încredere scăzută în sine, timide, ruşinoase folosesc alcoolul ca un factor dezinhibator, care le ajută să spună lucruri pe care, de altfel, în afara consumului nu le spun.

La ce riscuri se expun fetele care consumă alcool? -

Fetele care consumă alcool cresc riscul de a fi expuse la abuz sexual sau de a deveni victime ale violenţei de orice altă natură; -

Fetele care încep să consume alcool în adolescenţă îşi asumă un risc cu 40% mai mare de a deveni dependente de alcool în perioada adultă; - Îşi pun viaţa în pericol conducând în stare de ebrietate sau urcându-se în maşină cu un şofer şi el sub influenţa alcoolului.

CABINET INDIVIDUAL DE PSIHOLOGIE CATALINA DAN . 

Aviz SIGURANTA TRANSPORTURILOR, Rapoarte Comisii handicap, angajare, terapie suportiva .
0727228057.

https://www.facebook.com/dan.catalina.33

Strada Oltului 24 bis Ploiesti