MOL finanţează 18 proiecte de terapie emoţională şi intervenţii psihosociale pentru copii bolnavi, în cadrul Programului MOL pentru sănătatea copiilor
MOL finanţează 18 proiecte de terapie emoţională şi intervenţii psihosociale pentru copii bolnavi, în cadrul Programului MOL pentru sănătatea copiilor
 
MOL România finanţează 18 proiecte de terapie emoţională, terapie prin artă şi intervenţii psihosociale, selectate în cadrul ediţiei a 12-a a Programului MOL pentru sănătatea copiilor, organizat împreună cu Fundaţia Pentru Comunitate.
Suma totală alocată este de 400.000 de lei, iar proiectele se vor desfăşura în beneficiul a 773 de copii şi al familiilor lor. 
În cadrul celor 12 ediţii ale Programului MOL pentru sănătatea copiilor, au fost finanţate 227 de proiecte cu peste 4 milioane de lei, în beneficiul a aproape 13.000 de copii şi adolescenţi. 
 
1 februarie 2021, CLUJ-NAPOCA – MOL România va finanţa 18 proiecte de terapie emoţională, terapie prin artă şi intervenţii psihosociale, suma alocată acestora fiind de 400.000 de lei. Este vorba despre proiecte selectate în cadrul celei de-a 12-a ediţii a Programului MOL pentru sănătatea copiilor, organizat împreună cu Fundaţia Pentru Comunitate. Beneficiarii finali vor fi 773 de copii care trăiesc cu diferite dizabilităţi, suferă de boli cronice sau se află în curs de recuperare după afecţiuni grave.
 
„MOL România îşi menţine angajamentul asumat de a fi partenerul de nădejde al comunităţilor. Continuăm şi în acest an programul de responsabilitate socială pentru sănătatea copiilor. Această ediţie, mai mult decât cele precedente, ne-a arătat cât de necesar este ajutorul nostru. Pandemia a acutizat problemele copiilor cu dizabilităţi sau boli cronice, adăugând suferinţelor lor şi stări de anxietate şi stres. Ne-a dat speranţă faptul că multe ONG-uri de specialitate au pregătit un răspuns profesional, au îmbogăţit şi adaptat metodologia aplicată, au abordat noi moduri  profunde de lucru cu copiii, dar şi cu familiile acestora. MOL România va rămâne un susţinător al eforturilor acestora şi suntem convinşi că, împreună, putem schimba în bine vieţile acestor copii”, a declarat Camelia Ene, Country Chairman & CEO MOL România.
Cele 18 proiecte câştigătoare au fost selectate dintr-un total de 77 de propuneri primite în perioada 2 noiembrie - 2 decembrie 2020. Proiectele au fost depuse de organizaţii neguvernamentale specializate în proiecte de terapie emoţională, terapie prin artă şi intervenţii psihosociale pentru copii şi tineri cu deficienţe, cu boli cronice sau aflaţi în curs de recuperare după afecţiuni grave. Organizaţiile înscrise provin din 26 de judeţe, iar 43 dintre acestea au mai participat şi la ediţiile precedente ale Programului. Proiectele selectate pentru finanţare vor fi implementate în perioada februarie–august 2021.
 
Dintre cele 18 ONG-uri câştigătoare, 8 obţin finanţare pentru prima dată, în timp ce 10 au mai beneficiat de sprijin şi la ediţiile anterioare.
 
Organizaţiile câştigătoare provin din Bucureşti şi din judeţele Bihor, Braşov, Cluj, Covasna, Galaţi, Giurgiu, Harghita, Mureş. În activităţile terapeutice şi intervenţii psihosociale vor utiliza 
diverse metode, precum terapia prin artă (muzică, desen, pictură), terapia prin joc, terapiile emoţionale (marionete, jocuri de rol, psihodramă pentru copii, poveşti terapeutice), integrarea senzorială, terapia ocupaţională, terapiile asistate de animale.
„Perioada de implementare a proiectelor finanţate în cadrul acestei ediţii va fi mai scurtă, va dura şapte luni, începând din februarie. Oferim informaţii tuturor ONG-urilor interesate, atât în decursul celor şapte luni, cât şi la final, în septembrie, când organizaţiile susţinute vor prezenta public rezultatele proiectelor realizate. Menţinem intenţia noastră de a acorda şi în acest an Premiul MOL pentru sănătatea copiilor organizaţiei care realizează cel mai bun proiect, împreună cu invitaţia de a delega un membru în juriul ediţiei viitoare. Este o practică a informării cuprinzătoare şi şansei egale pentru toţi cei interesaţi în pregătirea şi înscrierea proiectelor la acest concurs”, a declarat András Imre, directorul executiv al Fundaţiei Pentru Comunitate.
 
Lista proiectelor finanţate poate fi accesată pe www.molromania.ro şi www.pentrucomunitate.ro .
 
Despre Programul MOL pentru sănătatea copiilor
Programul MOL Pentru sănătatea copiilor este organizat de Fundaţia Pentru Comunitate din fondurile puse la dispoziţie de MOL România. Programul a fost lansat în 2009 şi este destinat organizaţiilor non-profit, respectiv organizaţiilor nonguvernamentale (fundaţii, asociaţii, federaţii) şi organizaţiilor religioase care derulează proiecte de terapie şi de intervenţii psihosociale pentru copii cu deficienţe, boli cronice sau în curs de recuperare după afecţiuni grave.
În cei 12 ani de existenţă, prin Programul MOL pentru sănătatea copiilor au fost finanţate cu peste 4 milioane de lei un număr de 227 de proiecte de care au beneficiat aproape 13.000 de copii şi adolescenţi.
Programul MOL pentru sănătatea copiilor a fost premiat în 2013, 2015 şi 2018 la Gala Societăţii Civile şi la Romanian CSR Awards.
Juriul ediţiei 2020 a fost format din: Violeta Stan, medic primar de neurologie şi psihiatrie a copilului şi adolescentului, Coordonator naţional al Academiei Europene pentru Dizabilităţile Copilului, Mugur Ciumăgeanu, membru în Comisia de psihologie clinică şi psihoterapie al Colegiului Psihologilor din România, vicepreşedintele Asociaţiei Române de Psihiatrie Comunitară, Sorin Predescu, Lector universitar la Universitatea de Vest din Timişoara, Facultatea de Sociologie şi Psihologie, Departamentul Ştiinţele Educaţie, Vargancsik Iringó, Lector universitar la Universitatea de Arte Târgu Mureş, specialistă în pedagogie socială şi Erika Weisz, medic specialist medicina de familie, fiziokinetoterapeut, practică hipoterapia în România din 2012 în cadrul Asociaţiei HorsEmotion din Timişoara,.
Despre MOL România
MOL România este o subsidiară a MOL Group şi una dintre cele mai importante companii petroliere din România, cu o prezenţă de 25 ani pe piaţa autohtonă. MOL România are un portofoliu extins de produse şi servicii în domeniul comerţului de carburanţi, lubrifianţi, produse petrochimice şi bitum. În prezent, compania deţine un număr de 240 de staţii de servicii, 2 depozite de carburanţi, la Giurgiu şi Tileagd şi un terminal LPG la Tileagd. MOL România are sediul social la Cluj-Napoca, sediul de business la Bucureşti, un sediu administrativ la Arad şi un număr de aproximativ 250 de angajaţi proprii. MOL România a fost prima companie petrolieră care a implementat un program de loialitate, MOL MultiBonus, recompensat de 2 ori cu locul I pentru calitate în clasamentul programelor de loialitate din România în cadrul cercetării de piaţă QUDAL. Începând cu anul 2018, MOL România este parte a proiectului NEXT-E care vizează instalarea a 40 de staţii de încărcare pentru autovehicule electrice. MOL România este un membru activ al comunităţilor în care operează, printr-o platformă extinsă de programe sociale precum Premiul Mentor, Program MOL pentru sănătatea copiilor sau Permis pentru viitor. 
 
Despre Grupul MOL
Grupul MOL este o companie de petrol şi gaze internaţională integrată şi independentă, cu sediul central în Budapesta, Ungaria. Are operaţiuni în peste 40 de ţări, o forţă de lucru dinamică formată din 25.000 de angajaţi în întreaga lume şi peste 100 de ani de experienţă în industrie. Activităţile de explorare şi producţie ale Grupului MOL sunt susţinute de o experienţă de peste 75 de ani în domeniul hidrocarburilor. În prezent, activităţile de producţie se desfăşoară în 9 ţări, iar cele de explorare în 14 ţări. Grupul MOL controlează trei rafinării şi două unităţi petrochimice la nivelul managementului integrat al lanţului de aprovizionare în Ungaria, Slovacia şi Croaţia. Compania are, de asemenea, o reţea de aproximativ 1.933 de staţii de servicii în 10 ţări din Europa Centrală şi de Est, dintre care 240 în Romania.
 
Despre Fundaţia Pentru Comunitate
Fundaţia Pentru Comunitate este o organizaţie non-profit înfiinţată la Cluj în 2008 cu scopul de a sprijini talentul, cunoaşterea, solidaritatea, valorile comunitare, astfel încât lumea noastră să devină mai prietenoasă. Pentru realizarea scopurilor anunţate, Fundaţia sprijină activităţi în domeniul cultural, educativ, social, comunitar, sportiv şi de recreaţie. Sprijină, de asemenea, copii şi tineri în suferinţă, precum şi acele organizaţii care se ocupă de însănătoşirea şi de reabilitarea lor. 
 

Programul MOL pentru sănătatea copiilor, ediţia a 12-a, 2020

Proiecte finanţate

În cadrul proiectului Adăugăm viaţă fiecărei zile specialiştii Fundaţiei Hospice Emanuel din Oradea vor organiza şedinţe de terapie prin artă şi joacă pentru pacienţi pediatrici diagnosticaţi cu o boală limitatoare de viaţă în stadiu avansat şi pentru copii cu un frate sau părinte grav bolnav.

Fundaţia Inimă de Copil din Galaţi va implementa proiectul intitulat Universul emoţiilor mele – o viziune de 360° a nevoilor copilului cu dizabilităţi, oferind şedinţe de terapie emoţională prin poveşti terapeutice, integrare multisenzorială şi logopedie pentru copii care prezintă întârziere în dezvoltare.

Ce este terapia emoţională şi cum ne ajută ea? este titlul proiectului care va fi implementat de Asociaţia The Story of Autism. În cadrul acestui proiect, desenul, jocul de rol, teatrul şi jocul cu marionetele vor fi folosite pentru dezvoltarea emoţională a copiilor cu tulburare din spectrul autist.

În proiectul intitulat Poveşti şi emoţii, alături de copiii din spital!, Asociaţia P.A.V.E.L. va organiza şedinţe de terapie emoţională, multisenzorială şi terapie prin poveşti. Beneficiari vor fi pacienţii oncologici internaţi în secţia de oncopediatrie a spitalului Prof. Dr. Alexandru Trestioreanu din capitală.

Terapie asistată de câini în sprijinul gestionării emoţiilor la elevi cu dizabilitate intelectuală este titlul proiectului implementat de Asociaţia Kozmutza Flóra, prin care douăzeci de copii cu dizabilităţi mentale vor fi susţinuţi de terapeuţi patrupezi pe parcursul a patru luni în însuşirea şi gestionarea corectă a emoţiilor.

Activităţile de dezvoltare precoce aplicate de Asociaţia Prosperitas Vitae în Centrul de Dezvoltare Timpurie din Sînmartin (Harghita) vor fi completate de terapie prin muzică şi muzică asistată (Soundbeam) în proiectul Conectare cu lumea prin sunete II., facilitând dezvoltarea generală a treizeci de copii de vârstă mică.

Specialiştii de la Asociaţia Atipic din Braşov vor susţine copii diagnosticaţi cu tulburări de spectru autist în gestionarea emoţiilor şi în dezvoltarea abilităţilor sociale şi motrice prin muzicoterapie şi terapie prin arte combinate în proiectul intitulat Muzică şi culoare pentru copiii cu autism.

Asociaţia de Cercetări Subacvatice va aplica în proiectul Dacă o uşă se închide, altele se deschid! metoda TUSMA pentru a facilita dezvoltarea copiilor cu dizabilităţi. Metoda TUSMA combină meloterapia, unele elemente ale hidroterapiei şi imaginaţia ghidată.

Profesionişti de la Asociaţia K'arte vor utiliza în proiectul intitulat Equilibrium” terapie prin artă şi ludoterapie (sandtray play) cu scopul de a ajuta treizeci de copii suferind de tulburări de anxietate în ameliorarea problemelor emoţionale.

Proiectul intitulat Cu o experienţă de joc virtual pentru dezvoltare, implementat de Fundaţia Szent Gellért, completează paleta terapiilor complementare cu un joc virtual adaptat special la nevoile copiilor cu dizabilităţi în vederea stimulării şi motivării copiilor pentru efectuarea mişcărilor necesare pentru dezvoltarea lor.

În proiectul Amprenta sunetului specialiştii Asociaţiei VAR organizează sesiuni de terapie prin joacă şi dramaterapie pentru susţinerea a 24 de copii cu deficienţe de auz sau purtători de implant cohlear.

Fundaţia Salvator va oferi sesiuni de terapie ecvestră. Şedinţele gratuite de hipoterapie oferite în cadrul proiectului CALdă susţinere II. vor ajuta cincisprezece copii cu dizabilităţi şi aparţinătorii lor.

Fundaţia Bambini in Emergenza doreşte să vină în ajutorul copiilor părăsiţi după naştere. Proiectul Restituirea Armoniei – pentru reabilitarea psiho-socială a copiilor din Centrul Pilot Andreea Damato propune utilizarea terapiei prin artă, a artelor marţiale şi a poveştilor terapeutice pentru creşterea rezilienţei copiilor.

Asociaţia Nas Roşu va implementa proiectul intitulat The wonder of music, în cadrul căruia vor utiliza terapie prin muzică şi joacă în vederea dezvoltării abilităţilor emoţionale, de comunicare şi motrice a copiilor cu dizabilităţi grave.

Asociaţia Albert şi Zâmbete şi-a propus lansarea unei platforme digitale – Galeria Terapiilor – cu scopul de a asigura schimb de informaţii între familiile care cresc copii cu dizabilităţi şi firmele sau ONG-urile care le oferă terapii complementare.

În cadrul proiectului Terapie prin artă, Asociaţia Comite Ocland va asigura terapie ocupaţională (cioplit şi pictură pe lemn) pentru douăzecişipatru de copii instituţionalizaţi.

Asociaţia Simte Magia şi-a propus să contribuie la creşterea stimei de sine, îmbunătăţirea abilităţilor sociale şi de exprimare a emoţiilor pentru treizeci de copii diagnosticaţi cu tulburări de spectru autist prin terapie ocupaţională.

Asociaţia ELFI va organiza ateliere de autocunoaştere pentru 24 de elevi de la Şcoala Specială Sfânta Ana din Miercurea Ciuc. În cadrul atelierelor vor utiliza tehnici psihodramatice, carduri OH şi elemente de terapie prin artă pentru a facilita procesul de dezvoltare personală.


 

 
Sursa:Comunicat Fundatia Pentru Comunitate