Special Olympics România lansează, în Luna conştientizării Sindromului Down, Ghidul pentru angajarea persoanelor cu Sindrom Down şi platforma proiectului ”Angajaţi, NU Asistaţi!”
Special Olympics România (SOR) lansează Ghidul pentru angajarea persoanelor cu Sindrom Down şi platforma dedicată acestuia - https://angajare.specialolympics.ro/, în cadrul proiectului ”Angajaţi, NU Asistaţi!”. Proiectul îşi propune să pregătească persoanele cu Sindrom Down (SD) pentru angajare, durează 24 de luni (1 noiembrie 2019 – 31 octombrie 2021) şi este implementat în 12 oraşe din ţară. Proiectul este finanţat în cadrul programului Shift+Vieţi – www.shiftvieti.ro
 
Ghidul pentru angajarea persoanelor cu Sindrom Down este lansat în variantă tipărită (disponibilă şi aici https://bit.ly/3o6EqtN) şi sub forma unei platforme online dedicate angajării persoanelor cu SD: https://angajare.specialolympics.ro/. În ambele variante, Ghidul include sfaturi utile pentru candidaţii cu Sindrom Down, îndrumare pentru familiile lor şi informaţii utile pentru angajatori. Componenta dedicată persoanelor cu SD este adaptată nivelului de înţelegere al acestora (Easy Reading):
în cadrul proiectului ”Angajaţi, NU Asistaţi!”, 120 de persoane cu Sindrom Down vor învaţa cum să îşi caute un loc de muncă, să comunice cu posibilii angajatori, să se prezinte la interviul de angajare, să se integreze la noul loc de muncă şi să relaţioneze cu colegii şi managerii. Aceste informaţii şi multe altele sunt scrise în Ghidul pentru angajarea persoanelor cu Sindrom Down într-un limbaj uşor de înţeles.
familiile persoanelor cu SD: Ghidul îşi propune să răspundă la multe din întrebările lor şi să le îndrume în eforturile persoanelor cu SD de căutare şi păstrare a unui loc de muncă.
angajatori: piaţa muncii din România nu este în general foarte generoasă cu persoanele cu S.D., multe din locurile de muncă disponibile fiind complexe şi dificil de adaptat la abilităţile lor. Ghidul pentru angajarea persoanelor cu Sindrom Down vine şi în sprijinul angajatorilor, ajutându-i să conştientizeze potenţialul de muncă al acestei categorii şi posibilitatea de a le angaja dacă mediul de lucru este adaptat specificului lor. 
 
Cu ajutorul mai multor asociaţii din ţară create de familiile persoanelor cu SD, proiectul ”Angajaţi, NU Asistaţi!” va aduce aceste trei categorii de persoane împreună în cadrul unui Forum naţional şi al unor seminare locale ce vor fi organizate în 2021. Angajatori locali, specialişti, familii şi persoane cu Sindrom Down din comunitate se vor cunoaşte mai bine, vor primi informaţii din domeniu şi îşi vor forma aşteptări corecte în ceea ce priveşte potenţialul de angajare a persoanelor cu SD. Astfel se vor crea oportunităţi de vizită / practică / internship / loc de muncă pentru persoanele cu SD în cadrul companiilor.
Special Olympics România lansează Ghidul pentru angajarea persoanelor cu Sindrom Down în luna octombrie, promovată de mişcarea globală Special Olympics International ca Luna conştientizării Sindromului Down. 
Sindromul Down este cel mai răspândit sindrom genetic (cromozomial) asociat cu dizabilitatea intelectuală, având o incidenţă de 1 la 1000 de nou-născuţi la nivel mondial. În 95% dintre cazuri este determinat de un extra-cromozom 21 (motiv pentru care se mai numeşte trisomia 21). În lipsa unor date statistice oficiale în domeniu, se estimează că în România trăiesc cel puţin 4500 de persoane cu Sindrom Down.
Din informaţiile SOR, în România lucrează cu contract individual de muncă mai puţin de 10 persoane cu SD. Şansele de ocupare ale acestei categorii de persoane sunt reduse din cauza abilităţilor lor cognitive scăzute, a lipsei de pregătire pentru muncă, dar şi din cauza prejudecăţilor angajatorilor, care nu cunosc această categorie şi nu şi-au pus problema adaptării locurilor de lucru şi a pregătirii echipei. Acestora li se adaugă teama de eşec, de discriminare, de pierdere a protecţiei sociale, lipsa de resurse şi servicii dedicate, specifice familiilor persoanelor cu SD.
La cele mai multe din aceste probleme îşi propune să răspundă proiectul ”Angajaţi, NU Asistaţi!” (https://angajare.specialolympics.ro), finanţat în cadrul programului Shift+Vieţi – www.shiftvieti.ro.
Hastagurile folosite în program sunt: #AngajareSindromDown #AngajatiNuAsistati #InclusionWorks.
 
Despre Special Olympics România: 
Special Olympics este o mişcare globală care valorifică potenţialul uman prin puterea transformatoare a sportului. Special Olympics ajută persoanele cu dizabilităţi intelectuale să fie acceptate şi implicate ca membri activi ai comunităţilor din care fac parte, pentru a crea o societate respectată şi incluzivă pentru noi toţi. Folosind sportul drept catalizator, împreună cu programele colaterale de sănătate şi educaţie, Special Olympics luptă împotriva pasivităţii, a nedreptăţii şi a intoleranţei. În România, din 2003, Special Olympics a ajutat, până în prezent, peste 27.000 de copii, tineri şi adulţi cu dizabilităţi intelectuale să fie cetăţeni activi ai comunităţii. 
Special Olympics România publică noutăţi pe website-ul oficial (www.specialolympics.ro), 
 
Pentru detalii sau informaţii suplimentare, contactaţi Oana Grecea, responsabil comunicare şi PR la Special Olympics România.
Telefon: 0722.544.601