Organizaţia Umanitară CONCORDIA a deschis luna aceasta prima şcoală primară incluzivă la Ploieşti
Şcoala Primară CONCORDIA – prima şcoală incluzivă privată din România
Organizaţia Umanitară CONCORDIA a deschis luna aceasta prima şcoală primară incluzivă la Ploieşti. Au trecut mai bine de şase ani de când s-a născut ideea până la realizarea ei. În ciuda dificultăţilor legate de COVID, şcoala a fost finalizată la termen pentru a-şi deschide porţile elevilor din prima promoţie. Proiectul are la bază convingerea că toţi copiii, inclusiv cei din medii defavorizate, au dreptul la o educaţie de înaltă calitate. În primul an 19 copii sunt înscrişi la noua şcoală şi vor urma clasa pregătitoare. 
„Deschiderea şcolii primare a fost un pas natural înainte, făcut de organizaţia care are ca misiune ajutorarea copiilor, tinerilor şi familiilor nevoiaşe. Împreună cu Şcoala de Meserii, noua Şcoală Primară formează Centrul de Competenţă Româno-Austriac care oferă educaţie de calitate copiilor şi tinerilor, sub denumirea EDU-CAMPUS CONCORDIA. Asigurarea educaţiei copiilor şi tinerilor proveniţi din medii defavorizate este parte integrantă a misiunii Organizaţiei Umanitare CONCORDIA. Prin această şcoală vrem să furnizăm un model prin care să arătăm că toţi copiii, indiferent dacă provin  din medii vulnerabile sau non-vulnerabile pot învăţa împreună”, explică Diana Certan, director executiv Organizaţia Umanitară CONCORDIA.
Cu o investiţie de 1,5 milioane de euro, construcţia clădirii a început în primăvara anului 2019 şi a fost finalizată în aprilie 2020, organizaţia fiind sprijinită de către fundaţia familiala a domnului Dr. Hans-Peter Haselsteiner din Austria şi este realizată în parteneriat cu Ministerului Federal pentru Educaţie, Ştiinţă şi Cercetare austriac. Şcoala inovatoare a fost construită de la zero având încă de la început un concept unitar care include atât modelul educaţional, cât şi modul în care a fost concepută construcţia. Clădirea are o suprafaţă de 1.000 m² iar arhitectura a fost proiectată special asemănător unei case, astfel încât copiii să se simtă în siguranţă atat în spatiile interioare cât şi exterioare. Holul şi cele şase săli de clasă sunt iluminate de multă lumină naturală iar transparenţa este o parte importantă a arhitecturii clădirii: fiecare clasă are ferestre mici, pătrate, amplasate în peretele care desparte clasa de hol, prin care se poate privi înăuntru. Şcoala şi-a deschis porţile în data de 14 seprembrie 2020 pentru 19 elevi de clasă pregătitoare. În fiecare an se va mai adăuga câte o clasă pregătitoare în timp ce generaţia anterioară îşi va continua educaţia până la clasa a patra. 
Conceptul inovator al şcolii incluzive 
Fiecare clasă oferă oportunitatea de învăţare pentru 20 de elevi proveniţi pe deoparte din medii vulnerabile – dezavantajaţi social sau financiar, copii cu nevoi speciale fizice sau cognitive – şi pe de altă parte din familii ai căror părinţi îşi pot permite plata unei taxe modeste de şcolarizare. Cooperarea dintre părinţi joacă un rol important şi au fost cu toţii implicaţi de la început în ateliere organizate de profesori astfel încât să se familiarizeze cu conceptul şcolii. ”Fiecare copil este unic şi are propriile super-puteri, indiferent de mediul în care a fost crescut. Crescând încă de mici într-un mediu incluziv, copiii noştri vor fi parte din generaţiile viitoare de adulţi care pot accepta şi chiar pot aprecia diversitatea, descoperind lumina din fiecare persoană cu care interacţionează.” afirmă Adina Angelescu, director de proiect al Şcolii Primare CONCORDIA. 
Şcoala se diferenţiază şi prin accentul pus pe dezvoltarea creativităţii copiilor prin artă (muzică şi arte plastice), dar şi prin cursurile de limba germană. Integrate în programă de la clasa pregătitoare, cursurile sunt susţinute de profesor vorbitor nativ de limba germană. ”Am ales această şcoală pentru că oferă ceea ce eu consider că este învăţare liberă cu accent pe copil ca individ cu nevoi şi abilităţi diferite. Cred că toţi copiii merită  sa aibă acces la învăţământ de calitate, să înţeleagă şi să se integreze în această lume în care nimic şi mai ales nimeni nu este perfect.” declară Raluca Baicu, mamă care a ales Şcoala Primară CONCORDIA. 
Programul after-school inclus în concept este parte esenţială a vieţii şcolare. Nu în ultimul rând deoarece copiii proveniţi din medii defavorizate se confruntă deseori cu problema de a nu putea primi acelaşi sprijin când ajung acasă, lucru care în timp poate conduce la scăderea performanţelor şcolare şi chiar la abandon şcolar. "Am plâns de bucurie pentru Miriam când am primit pe grupul părinţilor poza ei din prima zi de şcoală. Şcoala este foarte bună pentru ea şi sper că va avea o educaţie mai bună decât mine." mărturiseşte Mariana Bancu, mamă şomeră a cinci copii, cu soţul care lucrează în străinătate.
Deschiderea şcolii în contextul COVID
Construirea şi deschiderea unei şcoli private cu un concept nou este o provocare în sine. Într-o situaţie de criză precum situaţia actuală COVID, a crescut şi mai mult presiunea pentru organizaţia umanitară. ”A fost cu adevărat dificil să deschidem şcoala la timp, nu numai prin garantarea educaţiei aşa cum ne-am dorit, ci şi să implementăm măsurile COVID necesare: purtând măşti, dezinfectând şi spălând des mâinile şi având acces la tablete şi sistem on-line de învăţare dacă situaţia o va impune. Dar acum sunt foarte uşurat că şcoala a devenit realitate şi funcţionează” declară Christian Estermann, director  EDU-CAMPUS CONCORDIA în numele Ministerului Federal al Educaţiei, Ştiinţei şi Cercerării din Austria.
Organizaţia Umanitară CONCORDIA a avut un vis ambiţios prin deschiderea primei şcoli private incluzive. Următorul vis mare este ca generaţia care a început anul acesta să aibă posibilitatea să îşi continue educaţia în gimnaziul CONCORDIA. Acest lucru va fi posibil doar cu susţinerea financiară din partea tuturor celor care cred în misiunea noastră.
Despre CONCORDIA
CONCORDIA este o organizaţie neguvernamentală internaţională, independentă, dedicată sprijinirii copiilor, tinerilor şi familiilor aflate în nevoie, spre o viaţă mai independentă şi mai responsabilă. Proiectele noastre se derulează în Bucureşti, Ploieşti şi Ariceştii Rahtivani, Judeţul Prahova, şi se adresează unui număr de peste 2.000 de persoane în fiecare an.
 
Comunicat Organizaţia Umanitară CONCORDIA Romania
 
Foto cu caracter ilustrativ