Informare de presă privind situaţia COVID-19 în Prahova, 29 aprilie 2020
 
La nivelul judeţului Prahova, în data de 29 aprilie 2020, sunt monitorizate de către Direcţia de Sănătate Publică (DSP) 228 de persoane aflate în auto-izolare la domiciliu. Dintre acestea, 38 au intrat în evidenţa DSP în ultimele 24 de ore, iar 50 au finalizat perioada de 14 zile de izolare la domiciliu. În carantină instituţionalizată se află, în momentul de faţă, 229 de persoane.
De la începutul epidemiei şi până în prezent, dintre persoanele din judeţul nostru diagnosticate cu noul coronavirus, două au decedat, iar 35 au fost declarate vindecate şi externate
Conform informaţiilor furnizate de Direcţia de Sănătate Publică Prahova, în urma depistării unui angajat infectat cu noul coronavirus, la unul dintre centrele de îngrijire a persoanelor vârstnice din judeţ, şi a testării ulterioare a tuturor beneficiarilor din această unitate, nu a mai fost confirmat niciun alt caz. Toate probele prelevate de la cei 101 vârstnici au fost negative.
 
Echipe mixte din cadrul Ministerului Afacerilor Interne (MAI) au continuat seria de acţiuni în vederea combaterii răspândirii COVID-19, dar şi a descurajării faptelor de natură contravenţională, înregistrate în acest context. Verificările au vizat atât persoanele fizice, cât şi o serie de agenţi economici.
În cursul zilei de 28 aprilie, au fost realizate controale la 26 de agenţi economici din Prahova, au fost legitimate peste 1500 de persoane şi oprite în trafic aproape 1200 de autoturisme.
În urma acestor demersuri, au fost deschise trei dosare de cercetare penală pentru opt persoane care au prezentat declaraţii şi adeverinţe de angajat care s-au demonstrat a conţine date nereale. Pentru verificarea adeverinţelor, oamenii legii au interogat baza de date REGES, constatând că nu există informaţiile prezentate de persoanele în cauză.
 
În ultimele 24 de ore, au fost aplicate 347 de sancţiuni contravenţionale în valoare totală de aproape 423.000 lei. Dintre acestea, 48 au fost pentru contravenţii în context, una pentru fapte de natură economică, iar 298 au fost date pentru încălcarea restricţiilor de circulaţie prevăzute în Ordonanţele militare.
 
Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Prahova face apel la cetăţeni să respecte prevederile Ordonanţelor militare, normele de igienă şi de distanţare socială/fizică recomandate de către specialişti, purtarea măştii pentru acoperirea gurii şi nasului în spaţiile publice.
Informaţiile referitoare la persoanele infectate cu COVID-19, starea de sănătate, numărul de teste sunt comunicate la nivel central de către Grupul de Comunicare Strategică.
 
Sursa:Prefectura judetului  Prahova 
 
Foto cu caracter ilustrativ