Informare privind situaţia COVID 19 (coronavirus ) în Prahova, 28 aprilie 2020
La nivelul judeţului Prahova, în data de 28 aprilie 2020, sunt monitorizate de către Direcţia de Sănătate Publică (DSP) 240 de persoane aflate în auto-izolare la domiciliu. Dintre acestea, şase au intrat în evidenţa DSP în ultimele 24 de ore, iar  zece au ieşit de sub măsura izolării voluntare. În carantină instituţionalizată se află, în momentul de faţă, 234 de persoane.
 
De la începutul epidemiei şi până în prezent, dintre persoanele din judeţul nostru diagnosticate cu noul coronavirus, două au decedat, iar 34 au fost declarate vindecate şi externate.
 
În urma deciziei Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Prahova, conform căreia s-a stabilit ca tot personalul din centrele sociale destinate îngrijirii persoanelor adulte să fie testat COVID-19, Direcţia de Sănătate Publică Prahova a prelevat probe de la 799 de angajaţi din 26 de unităţi de profil, atât de stat, cât şi private. În urma acestei acţiuni, un singur angajat a avut rezultat pozitiv, motiv pentru care, DSP Prahova a luat decizia să fie testaţi şi beneficiarii (101) din centrul unde lucrează persoana respectivă.
 
În vederea combaterii răspândirii COVID-19, dar şi a descurajării faptelor de natură contravenţională, înregistrate în acest context, echipe mixte din cadrul Ministerului Afacerilor Interne (MAI) au realizat noi controale şi pe parcursul zilei de 27 aprilie.
 
Au fost verificaţi 30 de agenţi economici din Prahova, au fost legitimate peste 800 de persoane şi oprite în trafic, în vederea controlului, 600 de autoturisme.
 
În urma acestor demersuri, au fost deschise patru dosare de cercetare penală pentru cinci persoane. În cadrul unuia dintre dosare, două persoane sunt anchetate pentru fals şi uz de fals, fiind depistate de poliţişti cu adeverinţe de angajat care conţineau date nereale, concluzie la care oamenii legii au ajuns în urma  interogării bazei de date REGES. Alte trei dosare de cercetare penală au fost întocmite pentru fapte ilicite înregistrate în context.
 
În privinţa sancţiunilor contravenţionale, aplicate în ultimele 24 de ore, totalul acestora a fost, în Prahova, de 327. Dintre acestea, 25 au fost pentru contravenţii în context, două pentru fapte de natură economică, iar 290 au fost date pentru încălcarea restricţiilor de circulaţie prevăzute în Ordonanţele militare.
 
Având în vedere faptul că vremea se încălzeşte şi că intervalul stabilit a fost considerat prea scurt, începând de astăzi, prin Ordonanţa militară nr.10/2020, intră în vigoare o serie de schimbări privind circulaţia persoanelor vârstnice pe durata situaţiei de urgenţă!
 
Astfel, conform OM nr. 10, indiferent de intervalul orar, circulaţia persoanelor care au împlinit vârsta de 65 de ani, în afara locuinţei, este permisă strict pentru următoarele motive:
 
deplasarea în interes profesional, inclusiv între locuinţă/gospodărie şi locul/locurile de desfăşurare a activităţii profesionale şi înapoi;
deplasarea pentru asistenţă medicală care nu poate fi amânată şi nici realizată de la distanţă, inclusive tratamentele oncologice planificate, dializă etc., folosind mijloacele de transport în comun, mijloacele proprii de deplasare sau ale familiei/susţinătorilor sau, după caz, mijloacele de transport sanitar special destinat;
deplasarea pentru realizarea de activităţi agricole;
deplasarea producătorilor agricoli pentru comercializarea de produse agroalimentare.
În intervalele orare 07.00-11.00 şi 19.00-22.00 circulaţia persoanelor care au împlinit vârsta de 65 de ani, în afara locuinţei, este permisă strict pentru următoarele motive:
 
deplasarea pentru asigurarea de bunuri care acoperă necesităţile de bază ale persoanelor şi animalelor de companie/domestice;
deplasarea din motive justificate, precum îngrijirea/însoţirea unui minor, asistenţa altor persoane vârstnice, bolnave sau cu dizabilităţi, ori în cazul decesului unui membru de familie;
deplasări scurte, în apropierea locuinţei, legate de activitatea fizică individuală a persoanelor (cu excluderea oricăror activităţi fizice colective), cât şi pentru nevoile animalelor de companie/domestice.
Sursa: Prefectura Prahova 
Foto cu caracter ilustrativ