Şcolile s-ar putea redeschide la sfârşitul lunii mai  sau  începutul lunii iunie
Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a declarat marţi seară că şcolile s-ar putea redeschide la sfârşitul lunii mai – începutul lunii iunie, o discuţie pe această urmând să aibă miercuri cu ministrul Educaţiei.
 
„Poate sfârşitul lunii mai – începutul lunii iunie, 1 iunie. Trebuie să avem foarte mare grijă pentru tot ce înseamnă copii. Ne gândim, ei se vor reîntâlni după o anumită perioadă, deja mâine am o întâlnire cu ministrul Educaţiei, în care să stabilim nişte protocoale pentru revenirea în şcoli”, a precizat Tătaru la postul de televiziune Antena 3.
El a adăugat că în cadrul întrevederii cu ministrul Educaţiei va discuta despre detaliile legate de revenirea copiilor la şcoală.
„Tot ce înseamnă circuitul copiilor, dacă vom face mai multe schimburi, dacă vor fi mai puţine ore, dacă vom avea acele biocide, dacă vom avea şi măscuţe, dar efectiv sunt protocoale pe care le stabilim şi le vom adapta la nevoile momentului”, a menţionat Tătaru.
Ministrul Sănătăţii a mai precizat că hotelurile şi restaurantele s-ar putea deschide gradual după 15 mai. „S-ar putea deschide, cu anumite precauţii, gradual”, a afirmat Tătaru, răspunzând unei întrebări pe această temă.
 
Cât priveşte cinematografele, el a menţionat că acestea nu vor putea fi deschise după 15 mai. „Deocamdată nu, încă nu suntem la momentul în care să ducem acele mase populaţionale undeva”, a punctat ministrul.
 
În ceea ce priveşte deschiderea graniţelor pentru circulaţia persoanelor, ministrul Sănătăţii a spus că fiecare va face acest lucru „în funcţie de evoluţia pandemiei”.
„În acest moment, urmărind şi evoluţia din Europa, avem comunicarea comunităţii europene care spune că la început vom liberaliza oarecum graniţele interne, urmând o perioadă să rămână totuşi graniţele externe ale Uniunii Europene închise. Ne gândim şi la acest moment, fiecare ţară va face acest lucru în funcţie de evoluţia pandemiei. După toate discuţiile şi evaluările, toate previziunile erau că noi suntem cam cu două-trei săptămâni în urma celorlalte ţări, ca evoluţie”, a indicat Tătaru.
 
Ministrul Educaţiei, Monica Anisie, a anunţat când va avea loc Bacalaureatul de anul acesta.
 
‘Specialiştii au evaluat mai multe scenarii care ţin cont de contextul pandemiei. Aşteptăm să vedem care sunt deciziile Comitetului pentru situaţii speciale de urgenţă şi, în funcţie de ce ni se comunică, vom face publice scenariile. Preconizăm să începem cursurile în momentul în care se încheie starea de urgenţă. Aşteptăm să vedem dacă acel moment este unul prielnic astfel încat sănătatea copiilor să nu fie pusă în pericol. Nu putem avansa o dată, dar în momentul în care Comitetul pentru situaţii speciale de urgenţă ne comunică faptul că nu este niciun pericol ca elevii să se îmbolnăvească, atunci vom începe cursurile (…)
 
Atât Bacalaureatul, cât şi examenul de Evaluare Naţională, preconizăm că vor avea loc în luna iulie (…) Noi nu vorbim de amânare, ci de un calendar realizat de specialiştii din ministerul Educaţiei, realizat în aşa fel să nu afecteze în niciun fel situaţia elevilor, care sunt puşi în faţa acestor examene.’ a declarat Anisie.
 
‘Ministerul Educaţiei a anunţat şi a publicat programele pentru examenele naţionale. Se găsesc şi în Monitorul Oficial. Am convenit cu partenerii noştri educaţionali ca materia pentru Bacalaureat şi pentru Evaluarea Naţională este cea de până la finalul semestrului I. În orice situaţie, în orice scenariu, anul şcolar se încheie. În toate statele europene, anul şcolar se va încheia mai târziu’ a precizat ministrul Educaţiei, Monica Anisie, într-o intervenţie telefonică la B1 TV.