Decizie IGPR . Poliţiştii nu mai au voie să comunice pe  reţele de socializare

A fost nevoie de moartea unui poliţist pentru ca Inspectoratul General al Poliţiei Române să ceară respectarea regulilor existente de ani buni. După ce poliţistul Cristian Amariei a fost ucis de Marcel Lepa, un infractor deosebit de periculos pentru prinderea căruia poliţiştii din Timiş s-au coordonat pe WhatsApp, IGPR a emis o dispoziţie legală prin care oamenii legii NU mai au voie să coordoneze sau să organizeze acţiuni pe aceste mijloace de coomunicare. 

Decizia Inspectoratul General al Poliţiei Române a fost făcută publică de Sindicatul Poliţiştilor Europeni Europol. 

„În urma mai multor dezbateri cu privire la nelegalitatea/legalitatea utilizării aplicaţiilor de tip Whatsapp, Messenger Facebook, Telegram etc., avem primul document oficial al Inspectoratului General al Poliţiei Române care atrage atenţia asupra consecinţelor la care se expun poliţiştii. 

Pornind de la tragicul eveniment de la IPJ Timiş, unde colegul nostru, Cristian Amariei, a fost împuşcat de către o persoană care a fost „dată în urmărire” pe un grup de Whatsapp de către un ofiţer de la nivelul unităţii şi până la situaţii în care poliţiştii primesc „ordine” pe asemenea aplicaţii, au existat nenumărate polemici pe marginea legalităţii utilizării acestor mijloace de comunicare. 

În realitate vorbim despre o nevoie de comunicare operativă, pe care poliţiştii au suplinit-o prin diverse aplicaţii, tocmai pentru incapacitatea instituţiei de a oferi mijloace flexibile şi eficiente de schimb a informaţiilor şi a datelor operative cu care lucrăm. 

Instituţia poliţiei încă a rămas ancorată în trecutul ei 

În primul rând este vorba despre încălcarea prevederilor HG 585/2002 pentru aprobarea Standardelor naţionale de protecţie a informaţiilor clasificate, ceea ce poate conduce la măsura retragerii autorizaţiei de informaţii clasificate. Iar după cum bine ştim, în lipsa acestei autorizaţii, poliţiştii sunt puşi la dispoziţia unităţii şi pot chiar să ajungă în situaţia de a li se înceta raporturile de serviciu. 

De asemenea, este important de precizat că şi datele cu caracter personal ale persoanelor cu care intrăm în contact sunt interzise a fi prelucrate şi distribuite prin intermediul acestor aplicaţii, tocmai pentru că Regulamentul general pentru protecţia datelor cu caracter personal (GDPR) interzice asemenea operaţiuni. 

Din păcate, deşi suntem în anul 2019, instituţia poliţiei încă a rămas ancorată în trecutul ei, în timp ce infractorii sunt din ce în ce mai specializaţi şi mai bine dotaţi. În continuare îi cerem poliţistului să prindă infractori cu mapa sub braţ şi cu logistică depăşită moral. 

Viitorul ne aparţine! Echipa Sindicatului EUROPOL”. 

 Sursa:www.stirileproprahova.ro