AMPLĂ ACŢIUNE PENTRU PREVENIREA INDISCIPLINEI BICICLIŞTILOR

 

Miercuri, 19 februarie, Serviciul Rutier Prahova a organizat o amplă acţiune pentru prevenirea şi combaterea indisciplinei bicicliştilor, la care au participat poliţişti rutieri din cadrul mai multor structuri ale inspectoratului.

Salvarea de vieţi omeneşti, prin prevenirea accidentelor rutiere în care sunt implicaţi bicicliştii, reprezintă o prioritate permanentă a Inspectoratului Judeţean de Poliţie Prahova, astfel că, poliţiştii au acţionat pe toate categoriile de drumuri din judeţ, reamintindu-le cetăţenilor regulile pe care trebuie să le respecte atunci când circulă pe bicicletă.

De asemenea, pentru prevenirea acestor evenimentelor rutiere, poliţiştii au discutat şi cu conducătorii auto, atrăgându-le atenţia cu privire la respectarea normelor rutiere.

În urma activităţilor desfăşurate, au fost aplicate 156 de sancţiuni contravenţionale bicicliştilor care au încălcat prevederile Codului Rutier, dintre care 24 pentru consum de bauturi alcoolice, o mare parte dintre valorile înregistrate cu aparatul etilotest depăşind 0,70 mg/l alcool în aerul expirat, chiar de la primele ore ale dimineţii.

Poliţiştii recomandă celor care circulă pe drumurile publice cu bicicleta:

Pentru a putea conduce o bicicletă pe drumurile publice, trebuie să ai vârsta minimă de 14 ani, să cunoşti regulile de circulaţie şi să fii echipat corespunzător;

Când circuli pe bicicletă, nu traversa carosabilul pe trecerile pentru pietoni!

Bicicletele care circulă pe drumurile publice trebuie să fie prevăzute cu dispozitiv de frânare eficace, cu un sistem adecvat, funcţional, de direcţie şi cu sistem de avertizare sonoră.

De asemenea, bicicleta trebuie să fie echipată, pe timp de noapte sau când vizibilitatea este redusă, în faţă, cu lumină de culoare albă sau galbenă, iar în spate, cu lumină de culoare roşie şi cu cel puţin un dispozitiv fluorescent-reflectorizant, vizibil, de aceeaşi culoare.

Totodată, trebuie echipată cu elemente sau dispozitive fluorescent-reflectorizante, amplasate pe roţi, care, în mişcare, formează un cerc continuu.

Înainte de a pătrunde cu bicicleta pe arterele prioritare, redu viteza, asigură-te temeinic şi acordă prioritate de trecere celorlalţi participanţi la trafic.

Înainte de a schimba direcţia de mers, mai ales spre stânga, asigură-te temeinic – din faţă şi din spate – că nu se apropie niciun autovehicul.

La schimbarea direcţiei de mers, chiar dacă ai prioritate de trecere, asigură-te că ceilalţi participanţi la trafic au înţeles intenţia ta!

Este interzis să circuli cu bicicleta pe drumurile publice acoperite cu polei, gheaţă sau zăpadă.

Circulă cât mai aproape de marginea din dreapta a drumului, iar atunci când vă deplasaţi în grup, numai în coloană, câte unul.

Nu circula cu bicicleta sub influenţa băuturilor alcoolice;

Poartă cască de protecţie! Îţi poate salva viaţa.

Circulând cu bicicleta, nu te agăţa de vehicule aflate în mers.

Copilul în vârstă de până la 7 ani poate fi transportat pe bicicletă de un adult, numai dacă vehiculul este prevăzut din construcţie cu un suport special sau dacă are montat un dispozitiv omologat.

Sursa:IJP Prahova