Cu sprijinul PEPCO România, Organizaţia Umanitară CONCORDIA a asigurat acces la educaţie şi activităţi extraşcolare pentru 190 de copii

190 de copii din medii defavorizate au avut acces la educaţie, iar 67 de părinţi au fost implicaţi în sprijinirea programelor şi au primit suport pentru îmbunătăţirea condiţiilor de trai. Prin proiectul „Accesul la educaţie şi la un stil de viaţă sănătos pentru copii aflaţi în dificultate, din medii vulnerabile“, PEPCO România a oferit o finanţare de 110.000 de euro. Proiectul s-a derulat în şapte locaţii ale Organizaţiei Umanitare CONCORDIA din judeţul Prahova, centre de zi şi case de tip familial.

67 de copii şi tineri, ocrotiţi în cele cinci case de tip familial din Prahova, au fost sprijiniţi să meargă la şcoală şi au participat la activităţi pentru dezvoltarea abilităţilor de viaţă independentă, nouă dintre aceştia fiind deja integraţi socio-profesional sau în plasament familial. La centrele de zi pentru copii şi familii din Ploieşti, Casa Cristina şi Casa Alexandra, 81 de copii au fost sprijiniţi să meargă la şcoală şi ajutaţi la teme, au participat la activităţi recreative, extracurriculare, în funcţie de abilităţile şi dorinţele fiecăruia: sport, muzică, ateliere de improvizaţie, artă şi creaţie, jocuri de grup, cursuri IT, acţiuni ecologice sau umanitare. Aici, copiii primesc o masă caldă în fiecare zi şi toate materialele necesare să meargă la şcoală: rechizite, haine şi încălţăminte. Pentru familiile aflate în sărăcie, aceste lucruri sunt, de cele mai multe ori, imposibil de realizat şi copiii ajung în situaţia de a abandona şcoala şi, nu de puţine ori, abandonul familial este ultima soluţie. Alţi 40 de preşcolari au fost înscrişi în noul an şcolar şi şapte copii au fost înscrişi la grădiniţa din comunitate.

Din cauza lipsurilor, cei mai mulţi copii nu au fost niciodată în tabere sau în excursii. Prin această finanţare, toţi copiii şi tinerii au avut şansa să meargă la mare sau la munte, să viziteze muzee, parcuri tematice şi o fabrică de jucării.

De asemenea, foarte importante sunt întâlnirile cu părinţii care au teme precum igiena, educaţia sexuală, consilierea ocupaţională, relaţiile dintre părinţi şi copii sau activităţi în care se pot implica pentru sprijinirea programelor în care copiii sunt înscrişi.

Acest tip de intervenţie păstrează familia unită şi oferă copiilor şansa să crească sănătos alături de părinţi, fără a fi în pericol să fie abandonaţi sau să abandoneze şcoala din cauza sărăciei. Pe termen lung, înseamnă îmbunătăţirea condiţiilor de viaţă şi dezvoltarea comunităţii în care ei vor trăi.

Prin acest proiect, am continuat să sprijinim copiii şi tinerii aflaţi în nevoie, familiile afectate de sărăcie, astfel încât copiii să le rămână alături şi să le poată asigura îngrijirea necesară. Am susţinut activităţile centrelor de zi, pentru ca toţi copiii care ne trec pragul să aibă acces la educaţie, consiliere şi activităţi care să le dezvolte abilităţile necesare pentru creşterea şanselor de a reuşi. Copiii şi tinerii aflaţi în grija noastră în structuri rezidenţiale au primit îngrijire şi educaţie. Suntem recunoscători pentru sprijinul oferit de PEPCO România, pentru că ne rămân parteneri în creşterea calităţii serviciilor pe care le oferim copiilor din medii vulnerabile, care au atâta nevoie de noi. “ - Diana CERTAN, Director Executiv Comunicare şi Fundraising CONCORDIA România.

Activitatea centrelor de zi şi a caselor de tip familial din Prahova va fi sprijinită şi în anul 2020, printr-o nouă finanţare PEPCO România în valoare de peste 150.000 de euro.

Despre CONCORDIA România

CONCORDIA este o organizaţie independentă, neguvernamentală şi non-profit, cu un istoric de 29 de ani în România, care are ca misiune susţinerea şi (re)integrarea socială, familială, şcolară şi profesională a copiilor, tinerilor şi familiilor aflate în dificultate, spre o viaţă independentă şi autonomă. Proiectele noastre se derulează în Bucureşti, Ploieşti şi Ariceştii Rahtivani, Judeţul Prahova, şi se adresează unui număr de peste 2.000 de persoane anual.  Pentru mai multe informaţii accesaţi www.concordia.org.ro.