Primăria Municipiului Ploieşti informează cetăţenii cu privire la măsurile care trebuie luate în gospodării pentru combaterea pestei porcine africane


 

 Direcţia Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Animalelor Prahova a confirmat două cazuri de pestă porcină africană, la un mistreţ împuşcat în apropierea satului Mălăieşti, comuna Râfov şi la un mistreţ ce a fost găsit mort pe raza satului Seciu, localitatea Boldeşti – Scăieni.

În acest context, pentru a se limita răspândirea acestei boli la porcii domestici sau sălbatici, Direcţia Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Animalelor Prahova a dispus o serie de măsuri profilactice.

 

Municipiul Ploieşti a fost inclus în zona infectată şi în zona de control temporar pentru pesta porcină africană, având în vedere cazurile recent înregistrate.

Pesta porcină africană, numită şi febra porcină africană, este o boală virală hemoragică febrilă, extrem de contagioasă şi foarte severă a porcilor domestici şi mistreţilor, cauzată de un virus care se propagă foarte rapid în populaţia porcină prin contact direct sau indirect. Nu există un tratament sau vaccin specific. Virusul respectiv nu afectează sănătatea omului. Pesta porcină africană nu trebuie confundată cu pesta porcină clasică (holera porcului) ale cărei simptome sunt asemănătoare.

 

Astfel, ca măsuri de prevenţie a pestei porcine africane se recomandă:

 

  • Toţi porcii exploataţi să fie ţinuţi în adăposturile lor sau în alte locuri, unde pot fi izolaţi de porcii sălbatici, care nu trebuie să aibă acces la nici un produs susceptibil de a intra apoi în contact cu porcii de exploataţie.

  • Nici un porc să nu intre sau să iasă din exploataţie, cu excepţia autorizării autorităţii competente, ţinând seama de situaţia epidemiologică.

  • Nu hrăniţi porcii cu resturi alimentare rezultate din bucătărie, indiferent de natura acestora, în special cele provenite de la carnea/produsele din carne de porc gătite în familie.

  • Nu intraţi în adăpostul unde creşteţi porcii cu încălţămintea şi hainele cu care aţi umblat pe stradă, fiind recomandată montarea la intrarea în adăpost a unei tăviţe cu paie îmbibate cu soluţie slabă de sodă caustică sau alte substanţe cu eficienţă asupra virusurilor

  • Dacă există vânători în familie, care aduc carne de mistreţ, sub nici o formă să nu se dea porcilor apa provenită de la spălarea cărnii sau resturi de carne.

  • Nu scoateţi scroafele sau vierii din exploataţie în scopul montei cu animale din alte exploataţii.

 

Precizăm că, orice modificare a stării de sănătate a porcilor din gospodărie sau depistarea unei mortalităţi trebuie să fie de urgenţă anunţată medicului veterinar din localitate sau specialiştilor Direcţiei Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Animalelor Prahova la numerele de telefon 0244571751 sau 0723184128.

 

Totodată, până la sosirea medicului veterinar este interzisă circulaţia persoanelor în zonă, mişcarea porcinelor/cadavrelor acestora, inclusiv a cărnii de porc/produselor din carne de porc rezultate din sacrificările anterioare în gospodărie.

De asemenea, reamintim că, orice cadavru de porc domestic/mistreţ depistat pe domeniul public trebuie anunţat Direcţiei Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Animalelor Prahova la numerele de telefon precizate mai sus.

 

Sursa:Comunicat Primaria mun.Ploiesti

Foto cu caracter ilustrativ