CAMPANIA  ,,10 PENTRU SIGURANŢĂ” S-A INCHEIAT
 
Sub sloganul ”10 PENTRU SIGURANŢĂ”!, timp de două săptămâni, reprezentanţii structurilor teritoriale ale Ministerului Afacerilor Interne, au desfăşurat activităţi informativ-preventive  cu scopul de a-i pregăti pe elevi,  părinţi şi profesori pentru un an şcolar în siguranţă.
 
Campania s-a desfăşurat în perioada 9 – 20 septembrie a.c., în sistem integrat, cu participarea  specialiştilor în promovarea siguranţei  din cadrul Inspectoratului  Judeţean de Poliţie Prahova, alături de reprezentanţi ai Instituţiei Prefectului – Judeţul Prahova,  Inspectoratului Judeţean de Jandarmi Prahova, Grupării De Jandarmi Mobilă ,,Matei Basarab” Ploieşti, Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Prahova, Centrului de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Prahova şi Agenţiei Naţionale Împotriva Traficului de Persoane – Centrul Teritorial Ploieşti, care  au desfăşurat, intensiv, acţiuni de prevenire.
 
Structurile amintite s-au deplasat în unităţi de învăţământ din tot judeţul din mediul urban şi rural, cât şi în locuri publice, intens circulate şi frecventate de elevi.
Pe timpul activităţilor au fost punctate aspecte referitoare la comportamentul elevilor în incinta instituţiilor de învăţământ şi în timpul liber, consumul de substanţe interzise, alcool sau tutun, siguranţa în mediul on-line, furtul din buzunare sau locuinţe, precum şi despre siguranţa rutieră.
Poliţiştii au suspus atenţiei elevilor aspecte legate de importanţa unei conduite sociale oneste şi măsurile de precauţie pe care să le aibă în vedere la început de maturitate.  
 
În cadrul acestor acţiuni de informare, cadrele specializate ale Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Prahova au urmărit ca elevii să dobândească într-o manieră plăcută şi interactivă cunoştinţele necesare prevenirii situaţiilor de urgenţă.
Prin discuţii interactive şi stimulative, aceştia au încercat formarea unor deprinderi şi cunoştinţe necesare, care să îi ajute pe cei mici să facă faţă situaţiilor dificile, ai căror protagonişti ar putea fi la un moment dat.
Copiii s-au bucurat să fie alături de salvatori, să înveţe lucruri practice de la ei şi să afle cât mai multe informaţii din domeniul prevenirii situaţiilor de urgenţă.
Jandarmii ploieşteni au prezentat regulile generale pentru siguranţa elevilor şi i-au ajutat pe aceştia să înţeleagă importanţa unei reacţii şi comportamentul în anumite situaţii, în scopul de a-i ajuta să se ferească de pericole.
 
Reprezentanţii Agenţiei Naţionale Împotriva Traficului de Persoane – Centrul Teritorial Ploieşti i-au învăţat pe elevi cum să se comporte pentru a nu deveni victime ale traficului de persoane, activitate infracţională ce poate lua multe forme, unele mai vizibile iar altele mai puţin. 
 
De asemenea, elevii au primit pliante şi materiale cu sfaturi preventive, dar şi numerele de telefon pe care trebuie să le apeleze în cazul în care au nevoie de ajutor.
Scopul campaniei a fost de creştere a gradului de informare a elevilor, părinţilor şi profesorilor în legătură cu riscurile infracţionalităţii din unităţile de învăţământ şi zonele adiacente acestora.
 
Astfel de activităţi informativ-preventive se vor desfăşura pe tot parcursul anului şcolar, unităţile de învăţământ fiind incluse în atât în programele de prevenire cât şi în itinerariile de patrulare auto şi pedestre ale poliţiei, pentru prevenirea absenteismului şcolar, delincvenţei juvenile şi combaterea situaţiilor ce ar putea duce la victimizarea minorilor.
 
Sursa :Comunicat IJP Prahova