Reţelele sociale şi inteligenţa artificială

Inteligenţa artificială (AI) constă în capacitatea unui computer de a implementa sarcini îndeplinite în mod obişnuit de fiinţele umane. Creşterea recentă pe scară largă a aplicaţiilor precum ChatGPT, ChatbotAI şi altele a făcut această tehnologie şi mai prezentă.

Reţelele sociale folosesc deja sisteme bazate pe inteligenţă artificială, dar în viitorul apropiat, o astfel de interconectare va fi şi mai puternică. Deloc surprinzător, cele mai cunoscute reţele sociale testează deja noi soluţii de integrare a AI.

TikTok, de exemplu, testează noi funcţionalităţi pentru a oferi utilizatorilor o experienţă mai personalizată şi mai atractivă. Datorită AI, ar trebui să poată crea imagini de profil unice. Într-un Tweet lansat pe 25 mai 2023, compania a spus că se află „în stadiile incipiente ale explorării instrumentelor chatbot cu un test limitat de Tako cu utilizatori selecţionaţi din Filipine. Tako este un instrument alimentat de AI pentru a ajuta la căutare şi descoperire. pe TikTok”.

Meta, proprietarul Facebook şi Instagram, testează şi noi funcţionalităţi AI. Nick Clegg, şeful afacerilor globale la Meta, a confirmat posibila lansare a unui model AI open-source (vezi articolul publicat pe 19 iulie 2023 în Guardian). El a mai spus că Meta intenţionează să aplice mai multă transparenţă asupra modului în care funcţionează AI-ul algoritmilor care duc la afişarea conţinutului utilizatorilor. Pe Instagram, se iau în considerare integrarea unui Chatbot similar cu ChatGPT în sistemul de mesagerie pentru a răspunde la întrebările utilizatorilor.articolul publicat pe 19 iulie 2023 în Guardian). El a mai spus că Meta intenţionează să aplice mai multă transparenţă asupra modului în care funcţionează AI-ul algoritmilor care duc la afişarea conţinutului utilizatorilor. Pe Instagram, se iau în considerare integrarea unui Chatbot similar cu ChatGPT în sistemul de mesagerie pentru a răspunde la întrebările utilizatorilor.

Toate aceste sisteme sunt în construcţie, iar data lansării nu a fost încă descoperită. Ne aşteptăm ca aceste evoluţii legate de aplicarea AI pe reţelele sociale să aibă un impact asupra modului în care profesorii folosesc reţelele sociale în scopuri educaţionale. Există diverse implicaţii ale inteligenţei artificiale în reţelele sociale pentru educaţie, deoarece profesorii şi tinerii vor trebui să:

- Afle cum funcţionează algoritmii şi să vadă ce impact au aceştia asupra activităţilor noastre online;

- Dezvolte abilităţi suplimentare şi cele mai bune practici pentru a evita ştirile false sau pentru a învăţa cum să utilizeze AI pentru a le identifica;

- Dezvolte gândirea critică pentru a înţelege aşa-numita bulă de filtru, de exemplu, suntem înconjuraţi de opinii cu care suntem de acord, fiind protejaţi de perspective opuse.

După cum era de aşteptat, unii experţi critică o astfel de utilizare a inteligenţei artificiale aplicată reţelelor sociale, avertizând că ar putea duce la scopuri rău intenţionate, cum ar fi:

- Crearea de falsuri profunde, adică manipularea de imagini sau videoclipuri prin metode generative profunde. Deoarece detectarea unui astfel de conţinut devine extrem de dificilă, ele pot fi folosite pentru a răspândi ştiri false şi dezinformare (citeşte mai mult aici).

- Apariţia problemelor legate de drepturile de autor legate de diverse sectoare, inclusiv, de exemplu, arta şi designul, deoarece instrumentele AI pot folosi imagini fără acordul artiştilor (citeşte mai mult aici).

Putem afirma că AI este încă controversată şi multe dintre implicaţiile sale trebuie încă analizate. Este în regulă să fim precauţi, dar ar trebui să păstrăm şi mintea deschisă, la fel cum promovăm în proiectul nostru, SUBSCRIBED, lumea social media aplicată în domeniul educaţional. Cunoscând şi învăţănd să folosim AI, aceasta ne poate ajuta în viaţa. Putem găsi multe avantaje ale AI, inclusiv în mediile sociale şi în domeniul educaţional.

 Articol tradus de prof. Cerassela Anghel, coordonator al proiectului Erasmus+ SubscribED, Scoala Nicolae Iorga Ploiesti.

Conţinutul prezentului material reprezintă responsabilitatea exclusivă a autorului, iar Agenţia Naţională şi Comisia Europeană nu sunt responsabile pentru modul în care va fi folosit conţinutul informaţiei”