Parteneriat cu OLX pentru  prevenirea traficului de persoane.Munceşte în siguranţă

Agenţia Naţională împotriva Traficului de Persoane şi OLX, platforma online lider în vânzări şi cumpărări, lansează campania online de prevenire a traficului de persoane exploatate prin muncă „Siguranţa are prioritate !”

Scopul acestei campanii este de a informa şi de a educa persoanele aflate în căutarea unui loc de muncă cu privire la riscurile ce pot apărea în acest proces şi de a le oferi instrumentele necesare pentru a-şi proteja drepturile şi a-şi asigura siguranţa.

În contextul în care mulţi cetăţeni români îşi doresc să lucreze în străinătate şi se confruntă cu provocări precum falsificarea ofertelor de muncă, exploatarea prin muncă şi traficul de persoane, OLX şi ANITP îşi unesc forţele pentru a le oferi acestora informaţiile necesare pentru a se proteja în timpul procesului de căutare.

Începând din luna august 2023, OLX va include în platforma sa informaţii relevante pentru cei care caută un loc de muncă, cu privire la modalităţile de verificare a legalităţii firmelor de intermediere a forţei de muncă şi a firmelor angajatoare. Utilizatorii vor fi încurajaţi să verifice cu atenţie orice ofertă de muncă primită şi să solicite toate documentele legale necesare, cum ar fi certificatul de înregistrare eliberat de Registrul Comerţului sau lista de firme acreditate de pe site-ul Inspectoratului Teritorial de Muncă al fiecărui judeţ.

De asemenea, OLX şi ANITP vor promova principiile etice şi juridice ale procesului de recrutare şi vor oferi sfaturi cu privire la semnarea contractelor de muncă, precum verificarea salariului oferit în raport cu costurile de trai în ţara de destinaţie. Totodată, se va sublinia importanţa cunoaşterii limbii ţării în care se va desfăşura activitatea şi se va avertiza asupra riscurilor asociate semnării contractelor cu clauze evazive.

Pentru o mai bună protecţie împotriva traficului de persoane şi a exploatării prin muncă, OLX şi ANITP încurajează persoanele care se confruntă cu astfel de situaţii să reţină informaţii relevante despre locaţia în care se află, să informeze persoanele din jurul lor despre statutul lor de victimă a traficului de persoane şi să solicite ajutor prin intermediul liniei telefonice gratuite sau a reprezentanţei diplomatice a României din ţara respectivă.

Pentru informaţii suplimentare şi sprijin în găsirea unui loc de muncă sigur şi legal, vă invităm să accesaţi platforma OLX (www.olx.ro) sau să contactaţi ANITP la numărul de telefon 0 800.800.678 (gratuit în România) sau la numărul de telefon 021.313.31.00 (pentru apeluri din străinătate).

Informaţii de background:

Agenţia Naţională împotriva Traficului de Persoane (A.N.I.T.P.) este structura de specialitate, din subordinea Ministerului Afacerilor Interne ce realizează evaluări ale tendinţelor în materie de trafic de persoane şi măsoară rezultatele acţiunilor de luptă împotriva traficului, inclusiv prin colectarea de date statistice, îndeplinind rolul de raportor naţional.Totodată, A.N.I.T.P. dezvoltă campanii de prevenire a traficului de fiinţe umane şi colaborează cu instituţii publice sau private şi organizaţii neguvernamentale pentru a implementa campanii şi programe comune.

Informaţii suplimentare: telefon: 021-303 70 80 / int 15470, Fax: 021-319 01 83, E-mail: presa.anitp@mai.gov.ro; website: anitp.mai.gov.ro

 

Comunicat Agenţia Naţională împotriva Traficului de Persoane