
Conform celui mai recent studiu realizat de Asociaţia CIPRA - Centrul de Informare, Prevenire Risc şi Analiză – echilibrul din viaţa personală şi cea profesională se află pe locul 3 în topul celor mai importante aspecte cu impact asupra calităţii vieţii românilor, după alimentaţie şi odihnă, cu 45 de procente (reprezentând prima menţiune pentru 20% dintre respondenţi), în special pentru categoria de vârstă 35-54 de ani (49%) şi pentru persoanele cu un venit ridicat (51%).
Anul acesta, doar 50% dintre respondenţi au declarat că sunt mulţumiţi de echilibrul dintre viaţa lor personală şi cea profesională (iar 17% sunt total nemulţumiţi), comparativ cu 58% (respectiv 14% nemulţumiţi) în anul 2021, când a fost realizat primul studiu CIPRA.
Cel mai mare grad de mulţumire (58%) este legat de modul de petrecere a timpului cu familia, urmat de de interacţiunea cu prietenii (49%), relaţia şi colaborarea cu colegii (46% ) şi de relaţia şi colaborarea cu şeful (42%).
La polul opus, cele mai mari nemulţumiri sunt cauzate de trafic (38%), aglomeraţie (38%) şi nivelul de stres (34%).
Cu privire la principalii factori de stres în viaţa cotidiană, aceştia sunt:
-
creşterea preţurilor (74%), în special pentru persoanele între 55 şi 65 de ani (82%)
-
contextul economic actual (61%)
-
situaţia financiară (55%)
-
lipsa timpului (44%)
-
conflictul armat din Ucraina (41%)
-
responsabilităţile familiale (33%)
-
activitatea profesională în sine (31%).
Pentru 25% dintre respondenţi, relaţia cu partenerul de viaţă este un motiv important de stres, pentru 20% drumul până la locul de muncă, pentru 18% şeful şi pentru 17% colegii.
„Cercetarea de piaţă realizată de CIPRA a pus în evidenţă o scădere vizibilă a echilibrului dintre viaţa personală şi cea profesională pentru români în anul 2023. 37% dintre ei petrec între 3 şi 5 ore pe zi cu familia, 16% doar 1-2 ore, iar pentru 3% acest timp nu există deloc. Tendinţa actuală pare a fi neglijarea a tot ceea ce ţine de timpul liber, redus la minimum în favoarea activităţilor profesionale, care oferă un venit constant şi garanţia de a putea face faţă provocărilor financiare din ce în ce mai mari. Este însă esenţial să se acorde mai multă importanţă factorilor de echilibru personal. Desigur, aportul angajatorilor este esenţial, prin implementarea unei culturi organizaţionale care să protejeze angajatul, dar stabilirea unor priorităţi sănătoase ţine de fiecare dintre noi. Pentru a facilita acest proces, oferim constant pe platforma CIPRA informaţii furnizate de experţi pentru diminuarea riscului de epuizare şi a nivelului de stres şi creşterea bunăstării personale“, spune Constantin Bratu, Preşedinte CIPRA.
„Deşi echilibrul dintre viaţa profesională şi cea personală se află pe locul 3, după alimentaţie şi odihnă, în topul aspectelor care influenţează calitatea vieţii românilor, îndrăznesc să spun că el poate fi principala cauză pentru cele două. Mănânci haotic şi te odihneşti prea puţin tocmai pentru că te afli sub presiunea jobului. Atunci când neglijăm viaţa personală, petrecem din ce în ce mai puţin timp cu familia şi nu ne mai rămân resurse pentru activităţile care ne relaxează, toate celelalte aspecte ale vieţii au de suferit. Randamentul scade, frustrările cresc şi astfel ajungem la burnout, depresie, stres cronic, anxietate, comportamente compulsive şi probleme de sănătate adiacente, la care se adaugă degradarea relaţiilor. Este esenţial să alocăm timp suficient familiei, odihnei, hobby-urilor, mişcării şi, dacă este cazul, să luăm în calcul schimbarea locului de muncă sau reorganizarea totală a programului zilnic, astfel încât să ne menţinem în primul rând echilibrul mintal“, subliniază Matei Stănculescu, psiholog The Mind, trainer şi coach ACC, cofondator Centru Eka, expert CIPRA.
Dezvoltarea personală este unul dintre aspectele pe care românii îşi doresc să le îmbunătăţească. Astfel, conform studiului CIPRA, gradul de satisfacţie cu privire la lucrurile pe care le fac românii pentru dezvoltare personală este de 41% (comparativ cu 44% în anul 2021), iar 36% doresc să investească în activităţi pentru dezvoltarea personală.
În acest sens: 45% dintre respondenţi citesc cărţi de dezvoltare personală, 38% urmăresc podcast-uri, 19% fac cursuri sau specializări, 9% apelează la consiliere şi 8% merg la psiholog (în special tinerii de 18-24 de ani – 14%).
Factori de echilibru şi activităţi preferate
46% dintre respondenţi şi-ar dori să aibă mai mult timp pentru pasiuni, 44% simt nevoia să se organizeze mai bine, iar pe 43% i-ar ajuta să aibă curajul să ia decizii care să le îmbunătăţească viaţa, precum schimbarea locului de muncă sau a partenerului. 40% dintre români îşi doresc mai multe vacanţe şi 37% să aibă o viaţă mai activă.
Când vine vorba de activităţile preferate, pe locul 1 sunt plimbările în aer liber (64%), pe locul 2 mersul la cumpărături (51%), iar pe locul 3 vizionarea de filme (48%), urmate de citit (45%), întâlniri cu prietenii (40%) şi ieşiri în oraş (22%).
Realizat de Reveal Marketing Research pe baza metodologiei CAWI (chestionare autoaplicate online), studiul CIPRA din luna martie a acestui an a vizat un eşantion reprezentativ la nivel naţional format din 1003 respondenţi, bărbaţi şi femei, utilizatori de internet, cu vârste între 18 şi 65 ani, din mediul urban sau rural. Studiul a depistat, comparativ cu octombrie 2021, diferenţe semnificative de percepţie asupra aspectelor care influenţează calitatea vieţii, precum odihna, alimentaţia, răsfăţul cu moderaţie, sportul sau echilibrul între viaţa personală şi cea profesională. Astfel, conform noului studiu, în topul celor mai importante aspecte cu impact asupra calităţii vieţii se află: alimentaţia (importantă pentru 67% dintre respondenţi), somnul/odihna (cu un procent de 54%), echilibrul dintre viaţa personală şi cea profesională (45%), activitatea sportivă (menţionată de 34% dintre români) şi răsfăţul cu moderaţie (28%).
Rezultatele studiului sunt disponibile pe site-ul oficial CIPRA secţiunea Studii.
Pe aceeaşi platformă, românii pot găsi articole, noutăţi şi informaţii validate de specialişti, pentru îmbunătăţirea calităţii aspectelor cu impact asupra calităţii vieţii: alimentaţie, somn, sport, echilibru între viaţa personală şi cea profesională şi răsfăţ cu moderaţie.
Comunicat de presă Andreea Cohuţ / PR Manager/Asociaţia CIPRA - Centrul de Informare, Prevenire Risc şi Analiză