Ziua Mondială de Luptă împotriva Traficului de Persoane. Metoda de racolare ”Loverboy”


Comunicat de presă Agenţia Naţională împotriva Traficului de Persoane (A.N.I.T.P.)

În contextul semnificaţiei pe care o au data de 30 iulie-Ziua Mondială de Luptă Împotriva Traficului de Persoane şi pentru protejarea tinerilor de impactul deosebit de dăunător pe care îl are aşa numita metodă de racolare Loverboy, Agenţia Naţională împotriva Traficului de Persoane (A.N.I.T.P.) şi Monica, o tânără de 25 de ani, victimă a traficului de persoane, lansează Campania naţională de prevenire a traficului de persoane: Drumul spre libertate .

Campania se bazează pe experienţa reală a unei victime a traficului de persoane care a ales să-şi împărtăşească propria experienţă pentru a fi o mărturie vie pentru alte tinere şi pentru a inspira şi alte vicitme să se alăture acestui demers.

Vocea victimelor trebuie auzită !

Stau pe balcon, beau o cafea, acasă. Am o viaţă plină. Sunt înconjurată de familie şi prieteni minunaţi. Sunt liberă şi fericită.

Dar nu am fost mereu aşa.

Acum câţiva ani, am fost prinsă în capcana unui lover-boy.

Prinsă, da, fusesem victima perfectă: vulnerabilă, cu stima de sine jos de tot, destabilizată emoţional şi financiar.

Şi aşa am ajuns să practic prostituţia, mai mult fără voia mea.

Câţiva ani de disociere, încărcată de vină şi de ruşine - aceste două sentimente care nu fac decât să ne îngroape şi să ne blocheze.

Fizic, nu îmi mai aparţineam. Corpul meu nu era al meu. Şi mulţi ani nu mi-am aparţinut.

Până când am reuşit să pun stop. Voiam altfel de viaţă. Şi am reuşit.

Drumul spre libertate este greu uneori, cu multă durere. Dar în fiecare zi ştiu că am făcut alegerea corectă.

Prin această campanie, doresc să transmit următorul mesaj: suntem puternice, ne putem depăşi condiţia.

Avem forţă vitală astfel încât să începem să păşim către libertate. Şi în acelaşi timp, există instituţii şi organizaţii care sunt aici să ne ajute să găsim drumul spre libertate.

Şi tu poţi reuşi !”

Campania ,, Drumul spre libertate,, - experienţa reală a unei foste victime a traficului de persoane,, reprezintă prima campanie naţională derulată de o instituţie publică din România în care mesajele şi mărturiile sunt 100% autentice şi reprezintă realitatea pe care a trait o Monica, o tânără de 25 de ani, care a fost vândută pentru sex în Spania, Elveţia şi Germania. Campania se va desfăşura pana în luna iulie 2024, în mediul online, pe cele 5 reţele de socializare ale A.N.I.T.P. şi urmăreşte creşterea gradului de informare cu privire la riscurile şi implicaţiile traficului de persoane , în scopul adoptării unei conduite preventive care să permită evitarea pericolelor ce pot conduce la situaţii de exploatare.

Pentru informarea şi conştientizarea persoanelor vulnerabile cu privire la această problematică, campania va include mesaje de susţinere, de încurajare a tinerelor fete, cea mai vulenerabilă categorie la traficul de persoane şi informaţii clare şi accesibile despre semnele şi pericolele traficului, în special metoda Loverboy, prezentate de o fostă victimă a traficului.

În rândul publicului larg, campania va urmări conştientizarea cu privire la traficul de persoane, în special tineri, astfel încât persoanele să fie pregătite să identifice şi să raporteze situaţiile de risc către autorităţi.

De asemenea, implicarea comunităţii în prezenta campanie de prevenire, poate conduce la crearea unei culturi de siguranţă pentru copii şi tineri, în care aceştia să fie încurajaţi să ceară ajutor şi să informeze autorităţile cu privire la orice situaţie periculoasă.

Metoda loverboy este modul prin care traficanţii de persoane se folosesc de ataşamentul emoţional al unei femei pentru a o convinge să se prostitueze, fiind una din cele mai des utilizate metode a traficanţilor când vine vorba de recrutarea şi exploatarea sexuală a victimelor.

Metoda loverboy presupune crearea unei imagini de bărbat îndrăgostit care îşi doreşte o relaţie de lungă durată cu victima sa. În urma aplicării diferitelor metode de constrângere acesta îşi motivează partenera să practice prostituţia. De asemenea, în mod frecvent pentru a se apropia de victimă, recrutorii utilizează reţelele de socializare şi intră în cercul de cunoştinţe al victimei, urmărind să le câştige încrederea.

Totodată, existenţa traficului de persoane este în strânsă concordanţă cu cererea tot mai mare a consumatorilor. Clienţii stimulează traficanţii să caute noi victime care să le aducă câştiguri uriaşe, iar în acest context facem precizarea că legislaţia română este printre puţinele legislaţii de la nivel european care incriminează clienţii atunci când aceştia utilizează serviciile unei victime a traficului de persoane.

În vederea informării şi prevenirii asupra acestui tip de racolare, Agenţia Naţională împotriva Traficului de Persoane desfăşoară constant activităţi adresate elevilor, tinerilor din centrele de plasament şi altor categorii de persoane vulnerabile.

Totodată, A.N.I.T.P. desfăşoară o intensă campanie de promovare a mesajelor antitrafic în mediul online, pentru creşterea gradului de informare şi conştientizare a publicului, prin reţelele de socializare Facebook, Instagram, Twitter, LinkedIn, TikTok şi YouTube.

În rândurile care urmează vă prezentăm câteva recomandări destinate protejării dumneavoastră sau celor dragi :

Nu vă încredeţi orbeşte în promisiunile celorlalţi privind câştiguri uriaşe într-un timp scurt;

Feriţi-vă să acceptaţi întâlniri cu persoane cunoscute doar în mediul online, iar dacă totuşi aţi acceptat, alegeţi un loc populat şi spuneţi cuiva de încredere unde şi cu cine vă întâlniţi.

Păstraţi legătura cu rudele, cu familia, indiferent de situaţie ;

Stabiliţi o parolă secretă cu cei de acasă pentru a semnala o situaţie de pericol;

Faceţi copii după actele de identitate şi păstraţi-le în locuri ascunse;

Nu oferiţi nimănui spre păstrare actele dumnevoastră de identitate;

Nu oferiţi parolele de socializare persoanelor din anturajul dumneavoastră;

Pentru informarea cetăţenilor sau pentru sesizarea unui caz de trafic de persoane, Agenţia Naţională împotriva Traficului de Persoane pune la dispoziţia cetăţenilor un număr gratuit :0800 800 678. Totodată cei interesaţi ne pot scrie pe adresa anitp@mai.gov.ro.