CONFERINŢĂ PENITENCIAR PLOIEŞTI.” Iată, prin cruce a venit bucurie la toată lumea!” (video)
Marţi, 1 august 2023, Penitenciarul Ploieşti, cu sprijinul Bisericii Ortodoxe Române şi cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, a organizat Conferinţa naţională - ” Iată, prin cruce a venit bucurie la toată lumea!”
În cadrul conferinţei au susţinut alocuţiuni, invitatul special - părintele profesor Constantin Necula de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Sibiu, părintele Cristian Antonescu din cadrul Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor, părintele Constantin Rădulescu şi doamna comisar şef de poliţie penitenciară Magdalena Toma, director adjunct în cadrul Penitenciarului Ploieşti, precum şi domnul Marius Soare, subprefect al judeţului Prahova.
Conferinţa face parte din demersurile susţinute de către sistemul penitenciar de promovare a valorilor prosociale, de promovare a unei atitudini proactive faţă de educaţie şi dezvoltarea personală şi de informare a comunităţii cu privire la activităţile şi programele de reintegrare socială  desfăşurate în Penitenciarul Ploieşti.
Reintegrarea socială este un efort complex care implică colaborarea şi implicarea activă a multiple părţi interesate, respectiv a sistemului penitenciar, a instituţiilor locale, ONG-uri şi a persoanei condamnată.
Toate aceste entităţi au roluri şi responsabilităţi importante în facilitatea unei tranziţii eficiente şi de succes către comunitate.
În conformitate cu Strategia Naţională de Reintegrare socială a persoanelor private de libertate 2020-2024, colaborarea dintre instituţii joacă un rol esenţial în asigurarea că deţinuţii beneficiază de acces la educaţie, recuperare şi reintegrare socială, pentru a spori şansele lor de succes în viaţa de după eliberare.
Rolul Bisericii, în calitate de partener social, este să reajusteze lumea prin aducerea la lumină a adevăratei concepţii creştin-ortodoxe despre umanitate şi valoarea fiinţelor umane şi astfel, prin întruchiparea acestor valori, omul contemporan şi societatea să găsească răspunsurile şi soluţiile la multe dintre problemele cu care se confruntă astăzi umanitatea.
La conferinţă au participat atât preoţi de penitenciare, personal din sistemul Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor, persoane private de libertate, precum şi reprezentaţi ai instituţiilor partenere: Instituţia Prefectului Prahova, Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Prahova,  Inspectoratul Şcolar Judeţean Prahova, Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Prahova, Serviciul de Probaţiune de pe lângă Tribunalul Prahova, voluntari şi reprezentanţi ONG-uri. 
În cadrul evenimentului a fost organizată şi o expoziţie cu picturi realizate de către persoane private de libertate.
Evenimentul a fost precedat de oficierea Sfintei Liturghii şi Slujba Parastasului pentru apărătorii şi mărturisitorii ortodoxiei din închisorile comuniste.
 
 Comunicat Penitenciarul Ploieşti