
La data de 18 iulie a.c., poliţiştii rutieri, dar şi cei ai Biroului Siguranţă Şcolară şi ai Compartimentului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii au desfăşurat activităţi de informare, în municipiul Ploieşti, pentru aducerea la cunoştinţa cetăţenilor depre înăsprirea modului în care sunt aplicate pedepsele în cazul accidentelor mortale, provocate de şoferii aflaţi sub influenţa alcoolului, a drogurilor sau care conduc fără permis.
Astfel, poliţiştii Biroului Rutier au transmis informaţii, atât în trafic, cât şi în zonele aglomerate din municipiu, despre ,,Legea Anastasia”, care prevede că şoferii care conduc fără drept, sub influenţa alcoolului sau stupefiantelor şi care provoacă accidente din care rezultă decesul unor persoane, nu vor mai fi condamnaţi cu suspendare.
La data de 10 iulie a.c., a fost publicată în Monitorul Oficial legea numărul 213/2023, (cunoscută informal sub denumirea de Legea Anastasia, intitulată astfel în memoria unei fetiţe accidentată mortal de către un şofer care nu deţinea permis de conducere auto).
Această lege, aduce modificări, printre altele, la art. 91 din Legea nr. 286/2009 - Codul Penal, şi introduce un nou aliniat: _,,3 ind. 1- nu se poate dispune suspendarea executării pedepsei sub supraveghere în cazul infracţiunilor prevăzute la art.192, alin. 2 şi 3, dacă acestea au fost săvârşite în condiţiile art. 335 sau art. 336”_.
Consumul de alcool/substanţe psihoactive este interzis conducătorilor auto, şi creşte probabilitatea implicării în evenimente rutiere, prin afectarea echilibrului, vitezei de reacţie, capacităţii de coordonare a mişcărilor, felului în care se orientează în spaţiu sau modului în care apreciază distanţa sau viteza.
Conform reglementărilor Codului Rutier, toţi participanţii la traficul rutier, indiferent de calitatea acestora, au obligaţia legală de a adopta o conduită preventivă, care să ducă la evitarea producerii accidentelor, a pagubelor materiale şi a pierderilor de vieţi omeneşti.