
Ca profesori, cu toţii ne-am dat seama la un moment dat, că a construi comunităţi în clasă şi a promova relaţiile prietenoase între elevi sunt acţiuni la fel de vitale ca şi managementul clasei. O atmosferă prietenoasă permite elevilor să-şi exprime liber opiniile şi individualitatea, fără a simţi că vor fi judecaţi. Reţelele sociale pot fi instrumente utile în mâinile unui profesor care îşi propune să construiască o comunitate în clasă.
În primul rând, utilizarea postărilor în forumuri sau chat-uri (create pe Facebook sau Instagram etc.) le permite elevilor introvertiţi, care în mod normal stau liniştiţi la clasă, să interacţioneze cu colegii lor şi să-şi exprime mai liber opiniile, deoarece simt că beneficiază de distanţa pe care o oferă contul online.
În plus, reţelele sociale sunt instrumente care pot promova evaluarea de la egal la egal. Potrivit Wang H, Wang M şi Li G (2022), “elevii pot învăţa mai multe de la colegii lor, prin intermediul reţelelor sociale şi pot fi, de asemenea, motivaţi de către ei”. Profesorul poate da un pas înapoi şi poate permite elevilor să-şi comenteze reciproc activitatea. În acest fel, feedback-ul nu este primit ca greşeli care trebuie corectate de către figura autoritară a profesorului, ci ca sugestii prietenoase din partea colegilor, care îi vor ajuta pe elevi să-şi îmbunătăţească munca.
Elevii care preferă să stea liniştiţi în clasă, din cauza unei dificultăţi de învăţare sau a unui handicap, pot depăşi această dificultate prin intermediul reţelelor sociale. Să presupunem că un elev cu deficienţă de vorbire se simte jenat să vorbească în clasă, sau un elev cu dislexie sau disgrafie este jenat pentru ortografia sau scrisul său de mână. Aceşti elevi şi-ar putea depăşi nesiguranţa participând la un forum de social media unde nu trebuie să vorbească, au timp să-şi editeze răspunsurile, pot tasta, în loc să-şi folosească scrisul de mână şi pot beneficia de extensia de ortografie autocorectă a acestor aplicaţii.
În plus, utilizarea reţelelor sociale în clasă favorizează învăţarea colaborativă şi un status quo mai democratic în clasă. Pe lângă evaluarea de la egal la egal, reţelele de socializare pot fi utilizate pentru atribuirea de proiecte creative, cum ar fi crearea unui videoclip sau crearea unui profil pentru o afacere sau personaj fictiv. Funcţia de sondaj găsită într-o serie de reţele sociale (TikTok, Twitter etc.) poate fi folosită şi de profesor pentru a le cere elevilor să ia decizii cu privire la propria lor învăţare. Toate aceste opţiuni pe care le oferă reţelele sociale ar creşte satisfacţia elevilor, ceea ce, la rândul său, ar promova (Al-Rahmi & Zeki, 2017) învăţarea colaborativă şi ar duce la o performanţă mai bună.
În cele din urmă, să nu uităm că, în vremurile dificile ale blocajelor din cauza Covid-19, reţelele de socializare au fost unul dintre cei mai importanţi factori de construire a comunităţii în interiorul şi în afara sălii de clasă.
În concluzie, utilizarea reţelelor sociale în sala de clasă poate promova un mediu de învăţare mai prietenos, democratic şi colaborativ şi, astfel, poate avea un efect pozitiv în participarea, implicarea şi performanţa academică a elevilor.
Referinţe:
Al-Rahmi, W. M., & Zeki, A. M. (2017). A model of using social media for collaborative learning to enhance learners’ performance on learning. Journal of King Saud University - Computer and Information Sciences, 29(4), 526–535. https://doi.org/10.1016/j.jksuci.2016.09.002
Wang H, Wang M and Li G (2022) The use of social media inside and outside the classroom to enhance students’ engagement in EFL contexts. Front. Psychol. 13:1005313. doi: 10.3389/fpsyg.2022.1005313
Articol tradus de prof. Cerassela Anghel, coordonator al proiectului Erasmus+ SubscribED.
„Conţinutul prezentului material reprezintă responsabilitatea exclusivă a autorului, iar Agenţia Naţională şi Comisia Europeană nu sunt responsabile pentru modul în care va fi folosit conţinutul informaţiei”.
Foto:freepik