În ultimele 72 de ore, pompierii militari din judeţul Prahova au acţionat în 100 de misiuni

În ultimele 72 de ore, pompierii militari din judeţul Prahova au acţionat în 100 de misiuni, dintre care 33 au fost intervenţii în situaţii de urgenţă şi 67 urgenţe medicale.

Echipajele de salvatori au acţionat pentru stingerea a 14 incendii, dintre care 7 au fost incendii de vegetaţie uscată şi deşeuri menajere, precum şi în alte 10 intervenţii în sprijinul comunităţilor, care au presupus deblocarea uşilor de acces în locuinţe, pentru a facilita intervenţia echipajelor medicale la persoane cu probleme de sănătate, salvarea unui animal, asistenţa unor persoane nedeplasabile, degajarea unui copac căzut pe carosabil, evacuarea apei dintr-un beci etc.

În acest interval, 63 de persoane au avut nevoie de asistenţă medicală de urgenţă din partea paramedicilor SMURD. În toate cazurile, paramedicii au acordat prim ajutorul medical calificat, persoanele fiind monitorizate şi transportate la Unitatea de Primiri Urgenţe, în vederea acordării îngrijirilor medicale de specialitate.

Pompierii prahoveni au asigurat măsurile specifice la 3 accidente rutiere, în care au fost implicate 8 autoturisme (7 parcate), un microbuz şi o motocicletă, precum şi cei 11 ocupanţi ai acestora.

Cel mai grav accident a avut loc vineri seară, în jurul orei 21:30, în localitatea Ariceştii Rahtivani, pe DN72, unde o motocicletă a intrat în coliziune cu un microbuz, la bordul căruia se aflau 7 persoane. Imediat, la locul evenimentului au fost mobilizate o autospecială de stingere, o autospecială de descarcerare, o ambulanţă SMURD şi o ambulanţă de terapie intensivă mobilă (cu medic). În urma impactului extrem de violent, a rezultat o victimă, conducătorul motocicletei (bărbat, aproximativ 37 ani), care a fost transportat în curs de resuscitare la UPU Ploieşti, unde, din păcate, a fost constatat decesul acestuia.

În săptămâna 03 – 09 iulie 2023, inspectorii de prevenire au desfăşurat 9 activităţi de informare, acţiuni de control şi de îndrumare pe linia respectării măsurilor de apărare şi stingere a incendiilor la unităţi de cultură şi centre comerciale. Pe timpul desfăşurării acestor acţiuni, au fost depistate 54 de încălcări ale normelor de apărare împotriva incendiilor şi protecţie civilă, dintre care 9 au fost soluţionate pe timpul activităţilor. Ca urmare a neregulilor constatate, personalul a aplicat 45 de avertismente şi 9 amenzi, în cuantum de 105.500 lei. Cu ocazia desfăşurării controalelor, au fost organizate 6 exerciţii cu 31 de persoane şi 9 instruiri pe linia apărării împotriva incendiilor, la care au participat 40 de persoane.

În urma verificărilor derulate în teren, personalul specializat nu a identificat situaţii pentru care să fie necesară aplicarea măsurii complementare de oprire a funcţionării la obiectivele verificate, din cauza încălcării grave a cerinţelor de securitate.

De asemenea, echipajele de pompieri militari ale subunităţilor de intervenţie au efectuat 4 misiuni de recunoaştere în teren, în municipiul Câmpina, pentru verificarea reţelei de hidranţi, precum şi la secţia ATI din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Ploieşti, unde au fost verificate căile de acces, sursele de alimentare cu apă, reţelele de hidranţi şi alte aspecte de interes operativ.

Intervenţii relevante

Vineri, în jurul orei 16:15, a fost semnalată producerea unui incendiu de vegetaţie uscată (lan de grâu) în comuna Buda, în proximitatea DN1. Imediat, la locul indicat s-au deplasat două autospeciale de stingere cu apă şi spumă din cadrul Detaşamentului 1 de Pompieri Ploieşti. Flăcările s-au extins pe aproximativ 15 ha, pompierii militari reuşind să salveze alte 100 ha din lanul de grâu afectat. De asemenea, pentru zona afectată, a fost transmisă o avertizare prin sistemul Ro-Alert privind degajările puternice de fum, care au afectat inclusiv circulaţia pe DN1, timp de aproximativ 15 minute. Incendiul s-a produs din cauze naturale, în urma unui fulger.

 Un incendiu de proporţii a cuprins duminică noapte, în jurul orei 21:30, trei locuinţe din comuna Cornu, sat Cornu de Jos. Imediat, la locul indicat au fost alocate 4 autospeciale de stingere cu apă şi spumă, o autocisternă, un echipaj SMURD, o autospecială de primă intervenţie şi comandă şi o autospecială de grupă operativă. Flăcările s-au extins cu repeziciune la un garaj şi la anexele gospodăreşti ale locuinţelor afectate, pe o suprafaţă totală de aproximativ 600 mp. Doi ofiţeri şi 24 de subofiţeri au acţionat pentru impiedicarea propagării flăcărilor şi au reuşit lichidarea incendiului după un efort susţinut, în condiţii meteo dificile (pe fondul intensificărilor de vânt). Din fericire, nu au fost înregistrate victime. Cauza probabilă de incendiu a fost prezenţa jarului sau a scânteilor în apropierea unor materiale combustibile.

Tot duminică noapte, în jurul orei 23:30, a fost semnalată producerea unui incendiu la nivelul unor baloţi de paie, depozitaţi pe un teren arabil din comuna Bucov, sat Pleaşa. În cel mai scurt timp, la locul indicat s-au deplasat 3 autospeciale de stingere cu apă şi spumă şi un echipaj SMURD. Au fost cuprinşi de flăcări aproximativ 200 baloţi de paie depozitaţi pe câmp. Pe parcursul nopţii, două echipaje de pompieri, cu două autospeciale de stingere, au fost dislocate la locul intervenţiei pentru a asigura zona şi a evita reaprinderea baloţilor, existând pericolul ca din interiorul grămezii să apară noi focare. Spre dimineaţă, s-a intervenit cu un buldoexcavator din partea autorităţilor locale, pericolul de reaprindere fiind înlăturat.

ATENŢIE!

Incendiile de vegetaţie uscată se pot propaga la gospodării, punând în pericol viaţa şi bunurile cetăţenilor!
Pentru evitarea producerii arderilor necontrolate în perioada următoare, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă al judeţului Prahova face apel la cetăţeni să respecte măsurile specifice de prevenire a incendiilor şi atrage atenţia asupra faptului că utilizarea focului deschis în locuri cu pericol de incendiu şi pe timp de vânt este strict interzisă!

Deoarece legislaţia interzice arderea la întâmplare a vegetaţiei uscate, iar cei care o fac pun în pericol gospodăriile, fondul forestier, bunuri materiale importante sau chiar vieţi omeneşti, transmitem din nou un apel către populaţie şi către factorii de răspundere din administraţiile locale, să respecte interdicţiile privind focul deschis, mai ales în această perioadă în care propagarea flăcărilor este favorizată de condiţiile meteorologice.

Acordaţi atenţie pregătirii în situaţii de urgenţă. Informaţi-vă asupra măsurilor şi regulilor de comportare specifice tipurilor de risc, prin accesarea platformei naţionale de pregătire: https://fiipregatit.ro.

De asemenea, puteţi descărca noua aplicaţie DSU. Fii informat şi fii pregătit oriunde, oricând!

Aplicaţia DSU este disponibilă atât pe telefoanele cu sistem de operare IOS, dar şi Android şi poate fi descărcată gratuit, accesând unul din următoarele link-uri:

 App Store ( https://apps.apple.com/ro/app/dsu/id1663813906)

Google Play ( https://play.google.com/store/apps/details?id=com.orson.dsu )

Unităţile operative rămân mobilizate pentru asigurarea promptă a răspunsului în cazul producerii situaţiilor de urgenţă şi acordarea de prim ajutor persoanelor aflate în dificultate.

Comunicat ISU Prahova