SOS Satele Copiilor sărbătoreşte 1 an de implicare socială în localitatea Prejmer, judeţul Braşov

Familiile vulnerabile din Braşov vor fi sprijinite de SOS Satele Copiilor să rămână împreună

SOS Satele Copiilor România împlineşte un an de când şi-a extins programele în localitatea Prejmer, judeţul Braşov. În 2022, asociaţia a preluat activitatea Fundaţiei “Casa mea”, o casă de tip familial cu copii şi tineri ce nu mai au familia alături. Ei au parte de cele mai bune condiţii de creştere şi îngrijire. Odată cu aniversarea primului an de implicare socială, SOS Satele Copiilor România anunţă lansarea unui nou program de sprijin, pe termen lung, pentru familiile şi comunităţile vulnerabile din judeţ. În acest moment, 150 de copii şi tineri cresc în Satele şi Comunităţile de Tineri SOS (Bucureşti, Sibiu, Bacău şi Braşov), iar alţi 850 sunt susţinuţi să aibă o viaţă mai bună în familiile lor şi să nu treacă prin trauma separării, în 17 comunităţi la nivel naţional.

SOS Satele Copiilor a vrut să marcheze acest prim an de activitate în localitatea Prejmer, printr-un eveniment special - Brunch de bine - care a avut loc pe data de 8 iunie, la Radisson Blu Aurum Hotel Braşov. Scopul evenimentului a fost şi să aducă împreună reprezentanţi ai autorităţilor locale şi judeţene, instituţii de protecţia copilului şi asistenţă socială, companii private, ambasadori şi reprezentanţi ai SOS Satele Copiilor, astfel încât să se pună bazele unor parteneriate de lungă durată între organizaţie- autorităţi- companii, care să sprijine familiile vulnerabile şi să ofere o dezvoltare armonioasă a copiilor. Au luat cuvântul în faţa invitaţilor:

  • Diana Podaru, Director General SOS Satele Copiilor România

  • Ioana Cosma, jurnalist şi Ambasador SOS

  • Flavia Boghiu, viceprimar Municipiul Braşov

  • Şerban Todorică Constantin, vicepreşedinte Consiliul Judeţean Braşov

  • Simona Rotaru, responsabil marketing FAKRO România

  • Tânărul Raul, beneficiar al programului SOS din Braşov

Ne dorim să ajutăm cât mai mulţi copii aflaţi în nevoie. După ce am preluat casa familială din Prejmer, am luat imediat în calcul extinderea şi în comunităţile defavorizate din judeţ, ca parte din programul SOS Braşov. Pentru a avea un real impact în comunitate, este important să punem bazele unor parteneriate pe termen lung şi, împreună, să schimbăm destinele familiilor aflate în situaţie de vulnerabilitate.”, a declarat Diana Podaru, Director General SOS Satele Copiilor România

Povestea Casei de tip Familial Prejmer

Casa de tip Familial Prejmer a fost înfiinţată în 2007 de Fundaţia Casa Mea, organizaţie deţinută de Janis Calos, cetăţean american. Și-a dedicat 20 de ani din viață copiilor vulnerabili din România şi a susţinut financiar activitatea casei familiale, însă pandemia a venit cu provocări prea mari pentru un singur om. În 2020, a cerut ajutorul SOS Satele Copiilor pentru preluarea fundaţiei, dar a rămas, în continuare, aproape de copii.

Am găsit o casă cu copii frumos crescuţi, uniţi şi cu deprinderi sănătoase. Am menţinut întreg personalul de îngrijire şi încet, încet, am adus îmbunătăţiri – am dezvoltat o echipă psiho-pedagogică de suport pentru copii şi tineri; i-am implicat în proiectele naţionale dedicate tinerilor, au accesat programul YouthCan! şi sunt parte din Consiliul Tinerilor SOS; am îmbunătăţit condiţiile de locuit şi vom începe lucrări ample de renovare a casei; am securizat bugetul anual şi suntem pregătiţi să preluăm şi alţi copii din sistemul de protecţie specială, atât cât ne permite capacitatea.” a mai declarat Diana Podaru, Director General SOS Satele Copiilor România

Proiecte cu impact social pe termen lung

Preluarea în 2022 a Casei de tip Familial Prejmer a fost doar primul pas al implicării SOS Satele Copiilor în Judeţul Braşov. Această acţiune a arătat cât de multă nevoie are judeţul Braşov de sprijin pentru comunităţile şi familiile vulnerabile. Asociaţia a demarat deja discuţii cu Direcţia de Asistenţă Socială Braşov, primăriile din judeţ şi Consiliul Judeţean Braşov, pentru a dezvolta împreună servicii de prevenire a separării familiilor vulnerabile. De asemenea, de luna aceasta funcţionează oficial Serviciul de Asistenţă Comunitară SOS Braşov şi vor fi preluate primele familii.

Casele de tip familial, impact pozitiv în creşterea copiilor

Modelul SOS de îngrijire alternativă presupune creşterea copiilor care nu mai au familia alături într-un mediu familial, împreună cu fraţii lor biologici sau sociali. Copiii merg la şcoală, participă la diverse activităţi educative, practică un sport şi le sunt susţinute hobby-urile. Echilibrul emoţional al copiilor este o prioritate, aşa că fiecare copil beneficiază de un program adaptat nevoii şi include consiliere psihologică, importantă pentru gestionarea traumelor. Mai mult, aceştia sunt ajutaţi să deprindă abilităţi care să îi transforme în adulţi independenţi după părăsirea caselor. La polul opus, un studiu la nivel naţional făcut de SOS Satele Copiilor în 2020, despre situaţia tinerilor care părăsesc sistemul de protecţie specială, arată că:

  •  13.151 tineri au părăsit sistemul de protecţie specială în perioada 2014-2017

  • 24,3% dintre tineri au terminat doar 8 clase;

  • 65,9% nu aveau un loc de muncă la încetarea măsurii de protecţie;

  • 31% nu erau pregătiţi să-şi găsească o locuinţă, iar 22% să-şi caute un loc de muncă;

  • 50% dintre tinerele din sistemul de protecţie, care au copii, au născut înainte de 20 de ani;

  • 5% dintre copiii acestor tineri au intrat la rândul lor în sistemul de protecţie, ceea ce reprezintă o pondere mai mare comparativ cu procentul din populaţia generală de aproximativ 1,4%

30 de ani SOS Satele Copiilor - mii de familii ajutate, sute de tineri crescuţi în casele SOS

De 30 de ani, SOS Satele Copiilor România oferă o familie iubitoare copiilor care au rămas fără îngrijirea părintească şi îi susţine şi protejează pe cei care riscă să o piardă. Peste 500 de copii şi tineri au avut parte de îngrijire în case de tip familial, peste 1.300 de familii vulnerabile au fost asistate, iar peste 4.500 de copii au fost sprijiniţi să rămână alături de părinţi. La nivel naţional, SOS Satele Copiilor derulează programe de îngrijire alternativă a copiilor (Satele SOS, Comunităţile de tineri), de întărire a familiei (Serviciile de Asistenţă Comunitară, Centrul de consiliere şi sprijin pentru copii şi părinţi, Centrul de zi), educaţionale, precum şi o serie de proiecte pentru tinerii aflaţi în situaţii de risc atât din sistemul de protecţie, cât şi din mediul rural sau familii vulnerabile.

 

Comunicat de presă-

Erika Rotaru

magic-maker.ro