Cum au sărbătorit tinerii din Ploieşti Săptămâna Naţională a Voluntariatului şi Zilele Municipiului Ploieşti?

Dacă te afli printre persoanele care consideră oraşul Ploieşti un oraş gri, neanimat, înseamnă că nu ai aflat încă despre toate activităţile şi evenimentele organizate de tinerii din Ploieşti, sub egida programului Ploieşti #LetsPLAY- Capitala Tineretului din România 2024, cuprinse în Săptămâna Naţională a Voluntariatului (15-21 mai 2023). Poate mai mult ca oricând, tinerii din comunitate au demonstrat că sunt mulţi, uniţi, implicaţi, creativi şi dornici să contribuie la o schimbare benefică oraşului nostru.

Voluntarii Fundaţiei Judeţene pentru Tineret Prahova, alături de alţi tineri cu dorinţă de implicare, idei inovative şi iniţiative remarcabile, au colorat oraşul, organizând o serie de evenimente care şi-au pus amprenta asupra mai multor domenii precum promovarea sportului, arta fotografică, politici publice de tineret, rezolvarea unor taskuri specifice şi spiritul de echipă, creativitatea şi crearea unor conexiuni între tinerii din comunitatea noastră.

Prima activitate din cadrul Săptămânii Naţionale a Voluntariatului a avut loc pe 15 mai 2023 şi a fost reprezentată de un Training de pregătire şi formare a tinerilor pentru participarea la evenimentul de simulare a MUNESCO, organizat de MasterPeace România, la care Fundaţia Judeţeană pentru Tineret Prahova a trimis o echipă de 4 tineri dornici să participe.

Activităţile organizate de Fundaţia Judeţeană pentru Tineret Prahova înscrise în calendarul Săptămânii Naţionale a Voluntariatului au fost:

  • 16 mai- Forumul ONG Prahova, organizat în colaborare cu Asociaţia Viitorul Tinerilor, Asociaţia EURO SPIRIT şi Consiliul Judeţean Prahova, la care au participat 14 organizaţii ale scoietăţii civile. Evenimentul a avut ca temă principală Consolidarea relaţiilor dintre Administraţia Publică Locală şi societatea civilă prahoveană, iar în cadrul discuţiilor am amintit despre starea actuală a tinerilor din Prahova, despre 2023- Anul European al Competenţelor şi despre obiectivele europene de tineret pe care acesta la vizează.

18 mai- Sports for YOUth, organizat în colaborare cu Asociaţia EURO SPIRIT – Am sărbătorit împreună Ziua Naţională a Sportului în Parcul Municipal Vest alături de 15 tineri care şi-au arătat abilităţile la minigame-uri, tenis de câmp, badminton, handbal şi baschet. Zâmbetele şi distracţia au ajuns la cote maxime, iar tinerii şi-au exprimat dorinţa de a se reîntâlni mai des la astfel de activităţi.

20 mai- Let's remember them!- Treasure Hunt, organizat în colaborare cu Asociaţia Tinerii Voluntari Valea Călugărească şi Asociaţia EURO SPIRIT. Municipiul Ploieşti este oraşul prin care au trecut multe personalităţi ale ţării. Astfel, tinerii participanţi au descoperit 10 dintre statuile care întruchipează personalităţi marcante din istorie şi ce au lăsat acestea moştenire. Activitatea a fost plină de energie, adrenalină şi informaţii de cultură generală pe care tinerii le-au asimilat într-un context informal, alături de ceilalţi membri ai echipei.

Totodată, sub deviza PloiEŞTI Tânăr de Zilele Oraşului, tinerii voluntari au participat la o altă serie de evenimente care au fost organizate în parteneriat cu Primăria Municipiului Ploieşti.

Activităţile organizate în co-management cu Primăria Ploieşti înscrise în calendarul Săptămânii Naţionale a Voluntariatului şi/sau desfăşurate de Zilele Municipiului Ploieşti au fost:

  • 20 mai- Flashmob DREAMERS – Chiar înainte de concertul organizat de Primăria Ploieşti cu ocazia Zilelor Municipiului Ploieşti, aproximativ 30 de tineri ploieşteni, printre care voluntari ai Fundaţiei Judeţene pentru Tineret Prahova, ai Asociaţiei MasterPeace România şi sportivi ai CSM Ploieşti, s-au adunat în faţa Palatului Culturii din Ploieşti şi au încântat cetăţenii prezenţi cu o coregrafie inedită pe melodia Dreamers. Mesajul transmis de tineri este unul puternic: ,,Look who we are/ We are the Dreamers/ We make it happen/ ‘Cause we believe it”, care atrage atenţia oamenilor asupra implicării şi eforturilor pe care toţi aceşti tineri le depun pentru a transforma oraşul nostru într-un adevărat reper pe harta tinerilor din ţară şi pentru a demonstra că tinerii din comunitatea noastră sunt capabili de lucruri măreţe şi au o voce care merită ascultată şi încurajată să continue. Evenimentul a fost organizat în parteneriat cu Primăria Ploieşti, Asociaţia EURO SPIRIT şi cu CSM Ploieşti- secţia Gimnastică Ritmică, sub coordonarea Simonei Puiu care a creat coregrafia şi care a lucrat în detaliu cu toţi tinerii participanţi, pentru ca evenimentul nostru să prindă contur.

21 mai- Crosul Bucuriei – Evenimentul organizat de Fundaţia Judeţeană pentru Tineret Prahova şi Asociaţia EURO SPIRIT, în parteneriat cu Primăria Ploieşti, s-a desfăşurat în Parcul Regele Mihai I (Sala Sporturilor Olimpia din Ploieşti), având următoarele probe:

- 4-8 ani - Proba Prichindel

- 8-12 ani - Proba Spider Man

- 12-18 ani - Proba Beverly Hills

- 18-35 ani - Proba PCT 2024

- 35+ ani - Proba Iron Man

În total, la cele 5 probe au fost peste 160 de participanţi, iar evenimentul a fost un real succes, deoarece a reunit toate grupele de vârstă şi a adus zâmbete pe faţa tuturor oamenilor prezenţi la eveniment. Au fost oferite locurile 1, 2 şi 3, constând în abonamente la teatru sau filarmonică, iar toate persoanele înscrise au primit diplomă de participare.

21 mai- Parada cu torţe pentru încheierea programului de evenimente al Zilelor Municipiului Ploieşti – La acest eveniment organizat de Primăria Ploieşti, au participat 60 de tineri, printre care s-au numărat şi voluntari ai Fundaţiei Judeţene pentru Tineret Prahova, Asociaţiei MasterPeace România, Asociaţiei Arhivarul şi ai altor organizaţii membre, dar şi alţi tineri din Ploieşti, care au purtat torţe şi au acompaniat Trupa SuperChill pe tot parcursul paradei.

Expoziţia cu peste 100 de fotografii- ,,Ploieştiul de Azi” în care veţi admira peisaje, locaţii şi clădiri importante din oraşul nostru, aşa cum sunt acestea surprinse prin lentila obiectivului foto, este realizată de Fundaţia Judeţeană pentru Tineret Prahova, Asociaţia EURO SPIRIT, fotografii Marcel Horneţ şi Octav Negrea, cu sprijinul Primăriei Municipiului Ploieşti, şi se află sub egida programului Ploieşti #LetsPLAY-Capitala Tineretului din România 2024. Aceasta a fost amplasată vineri, 19 mai 2023, pe esplanada din faţa Magazinului Omnia (Galeriile Comerciale), vis-a-vis de Palatul Culturii din Ploieşti, însă din cauza condiţiilor meteo, va fi mutată într-o nouă locaţie pe care urmează să o anunţăm şi va fi disponibilă pe tot parcursul verii.

Astfel, voluntarii Fundaţiei Judeţene pentru Tineret Prahova şi mulţi alţi tineri implicaţi din oraşul nostru, ne-au demonstrat pe parcursul întregii săptămâni că energia şi dedicarea lor nu cunosc limite atunci când îşi fixează obiective clare şi precise, care vizează schimbarea în bine a oraşului nostru şi a comunităţii în care trăim, colorând împreună fiecare zi.

Vă invităm să rămâneţi aproape de noi, pentru că evenimentele pe care tinerii le pregătesc continuă să apară şi să capete din ce în ce mai mult impact. Pentru mai multe informaţii şi detalii despre activităţile noastre, nu uitaţi să urmăriţi paginile noastre de Facebook şi Instagram:

http://linktr.ee/FJTPrahova

Mulţumim tuturor tinerilor implicaţi şi colaboratorilor care au contribuit la buna desfăşurare a evenimentelor! Iar pentru că părerea tuturor participanţilor la aceste activităţi şi a cetăţenilor Municipiului Ploieşti este importantă pentru noi şi va aduce un aport semnificativ la organizarea viitoarelor noastre evenimente, vă invităm să completaţi următorul formular de feedback: https://forms.gle/LALWKYRpQxnripMLA

Sursă:Comunicat Fundaţia Judeţeană pentru Tineret Prahova