Gala Premiilor Mentor a avut loc în Capitala Europeană a Culturii

MOL România şi Fundaţia Pentru Comunitate au premiat zece profesori şi antrenori deosebiţi la cea de-a 13-a Gală a Premiilor Mentor;

Invitatul de onoare al Galei a fost Ioan Holender, cel mai longeviv director al Operei de Stat din Viena, originar din Timişoara;

Cu ocazia Galei, a fost anunţată ediţia a 14-a Premiilor Mentor pentru excelenţă în educaţie în anul 2023, iar nominalizările pot fi depuse până pe 31 decembrie.

MOL România şi Fundaţia pentru Comunitate au acordat, pentru al 13-lea an consecutiv, Premiile Mentor pentru excelenţă în educaţie, recunoscând public valoarea şi rezultatele activităţii pedagogice ale celor zece laureaţi, profesori şi antrenori de excepţie din toată ţara. Gala Premiilor Mentor a fost organizată pe 26 aprilie la Timişoara, Capitala Europeană a Culturii. Laureaţii, care au fost nominalizaţi la această distincţie de către elevii lor şi de către părinţii elevilor, au fost premiaţi cu câte un trofeu realizat de artistul sticlar Ioan Nemţoi şi cu câte un premiu în valoare de 8.000 de lei.

Premiul Mentor pentru excelenţă în educaţie a fost acordat anual, începând din 2010, profesorilor şi antrenorilor, care au descoperit tineri talentaţi, i-au îndrumat încă de la începutul carierei lor şi au avut un rol important în evoluţia profesională a discipolilor lor. Prin acordarea acestui premiu, organizatorii doresc să recunoască public valoarea muncii şi rezultatele excepţionale înregistrate de aceşti dascăli deosebiţi care sunt apreciaţi de elevi, părinţi, colegi şi de întreaga comunitate în care îşi desfăşoară activitatea.

Mentorii mei, printre care fondatoarea Operei din Timisoara, Aca de Barbu, timisoreanul Sigismund Wiener, precum şi foştii mei profesori de la Facultatea de Mecanică din Timişoara, m-au ajutat să pornesc pe o cale a realizărilor. Am parcurs această cale, încercând să întorc câte ceva din cele primite şi realizate, către tinerii, către discipolii mei. Astfel, în câteva decenii am devenit şi eu mentor pentru unii, înfăptuind parcursul firesc al vieţii, învăţând şi împărtăşind” a declarat invitatul de onoare, Ioan Holender, cel mai longeviv director al Operei de Stat din Viena, care în discursul rostit în cadrul Galei a vorbit despre mentorii săi şi despre mentorat în lumina activităţii sale de peste şapte decenii.

Credem că educaţia este esenţială pentru o ţară care se dezvoltă armonios, iar profesorii nu primesc, din păcate, recunoaşterea publică pe care o merită. MOL România doreşte să aducă în atenţia tuturor acei dascăli, care datorită muncii susţinute, au influenţat în bine viaţa tinerilor. Anual, prin Premiile Mentor, recunoaştem excelenţa în educaţie, dar şi efortul pe care îl depun profesorii şi antrenorii pentru a forma caractere şi cariere. Deşi acordăm un număr limitat de premii, ştim că în România sunt mulţi profesori care îşi pun întreaga energie şi pasiune în slujba lor şi sperăm că îi vom regăsi printre propunerile făcute de elevi sau părinţi pentru ediţia următoare,” a declarat Camelia Ene, CEO şi Country Chairman MOL România.

Amfitrioana Galei a fost Roxana Morun, jurnalistă la TVR Timişoara, membru în juriul programului „MOL pentru sănătatea copiilor” în perioada 2011-2016.

Cei zece premianţi au fost selectaţi dintre cele 238 de nominalizări depuse de elevi, părinţi sau profesori în perioada mai-decembrie 2022. Numărul mare al nominalizărilor arată că programul Premiul Mentor este cunoscut, iar comunităţile doresc să-şi exprime aprecierea faţă de mentorii care inspiră noua generaţie.

Cu prilejul Galei de premiere, a fost anunţată şi noua ediţie a Premiilor Mentor. Nominalizările pot fi depuse până pe data de 31 decembrie 2023 de către orice persoană, atât în nume propriu cât şi în numele unui grup.

Fiecare nominalizare ne aduce bucuria întâlnirii cu dascăli minunaţi şi cu discipoli deosebiţi care împreună creează valori călăuzitoare. Fiecare nominalizare ne duce în apropierea valorii şi frumosului creat de adevăraţii mentori. Astfel încurajăm pe cei care nu regăsesc numele persoanelor nominalizate printre cei premianţi, să-şi revizuiască nominalizările şi să depună la ediţiile următoare. Formularul de nominalizare se găseşte pe site-ul Fundaţiei Pentru Comunitate, iar evaluarea nominalizărilor depuse se bazează în primul rând pe informaţiile, relatările şi detaliile transmise prin aceste nominalizări,” a declarat András Imre, directorul executiv al Fundaţiei Pentru Comunitate.

Laureaţii Premiului Mentor pentru excelenţă în educaţie, ediţia a 13-a, 2022 sunt:

Bodea György, profesor de chimie, Cehu Silvaniei

Csavar Mária, profesor de limbă şi literatură română, Gheorgheni

Maria Cristina Dan, profesor de vioară, Timişoara

Dobra Judit, profesor de limbă şi literatură maghiară, Sfântu Gheorghe

Ilie Crinu Florinel, antrenor de kaiac, Bucureşti

Liptak Martin, antrenor de înot, Arad

Cristian Mihai Maliş, antrenor de canotaj, Orşova

Liliana Pîntea, bibliotecar, Hangu, Neamţ

Ilie Rus, profesor de fizică, Beiuş

Mihai Trandafirescu, antrenor judo, Ploieşti

Videoclipurile cu premiaţii pot fi vizionate aici

Mai multe detalii despre program pe www.molromania.ro şi www.pentrucomunitate.ro

 

Sursă:Comunicat Fundaţia Pentru Comunitate