Pompierii prahoveni  vor fi la datorie  în perioada minivacanţei de 1 Mai
Pompierii vor fi la datorie în aceste zile, astfel încât cetăţenii să se poată bucura în siguranţă de minivacanţa de 1 Mai.
Peste 170 de pompieri, cu aproximativ 70 de mijloace tehnice vor asigura misiunile specifice orientate spre siguranţa cetăţeanului, a bunurilor şi a mediului înconjurător, fiind pregătiţi să intervină pentru stingerea incendiilor, pentru acordarea asistenţei medicale de urgenţă şi salvarea persoanelor din medii ostile vieţii.
Premergător acestei perioade, inspectorii de prevenire au derulat, la nivel judeţean, acţiuni de îndrumare şi control, în vederea depistării şi înlăturării stărilor de pericol şi a potenţialelor cauze de incendiu, la structuri de primire turistice cu funcţiuni de cazare, de alimentaţie publică şi de agrement, precum şi în spaţii cu aflux mare de persoane.
Pe lângă identificarea şi înlăturarea neregulilor specifice, specialiştii în prevenire au asigurat instruirea angajaţilor din obiectivele avute în atenţie, astfel încât aceştia să-şi însuşească şi să respecte regulile de prevenire a incendiilor şi, la rândul lor, să le pună la dispoziţia clienţilor.
În această perioadă, echipajele de salvatori din subunităţile operative au continuat acţiunile de recunoaştere la diverse categorii de obiective, pentru identificarea surselor de alimentare cu apă, familiarizarea cu particularităţile fiecărei clădiri şi prelucrarea personalului asupra asigurării intervenţiei imediate în caz de incendiu, până la sosirea echipajelor specializate de stingere.
De asemenea, răspunsul la eventualele urgenţe medicale va fi asigurat prin intermediul echipajelor de pompieri SMURD disponibile zilnic, care vor asigura primul ajutor medical calificat persoanelor aflate în dificultate.  
Pentru ca obiceiul prahovenilor de a sărbători Ziua Muncii în zonele de agrement sau lângă pădure să nu se transforme în evenimente negative, care pot avea urmări deosebit de grave asupra populaţiei sau mediului înconjurător, se recomandă respectarea cu stricteţe a măsurilor de prevenire şi stingere a incendiilor. 
Cetăţenii sunt sfătuiţi să nu aprindă focul în locuri cu pericol de incendiu şi pe timp de vânt. Prepararea hranei prin utilizarea focului deschis în zonele de agrement şi în gospodăriile populaţiei trebuie să se facă numai în locuri special amenajate, în condiţii şi la distanţe care să nu permită propagarea focului la construcţii, culturi agricole, păduri sau vecinătăţi. 
Având în vedere aceste aspecte, recomandăm turiştilor amatori de drumeţii montane să respecte câteva reguli de prevenire a incendiilor specifice unităţilor de cazare în scop turistic (cabane, campinguri, pensiuni) aflate în zone cu vegetaţie forestieră sau în apropierea pădurilor:
la intrarea în pădure şi pe traseele turistice se vor respecta recomandările panourilor şi pancartelor cu texte de avertizare privind prevenirea şi stingerea incendiilor de pădure;
se interzice aprinderea focurilor în pădure;
este interzis fumatul în afara locurilor special amenajate sau aruncarea la întâmplare a ţigărilor şi chibriturilor aprinse.
focurile de tabără sau cele din campinguri pot fi aprinse doar în locuri special amenajate, la o distanţă de siguranţă faţă de marginea pădurii.
Echipajele de intervenţie vor asigura misiunile specifice, în sistem integrat, alături de reprezentanţii celorlalte structuri ale Ministerului Afacerilor Interne, precum şi cu cei din cadrul autorităţilor şi instituţiilor implicate în managementul tipurilor de risc, inclusiv în zonele în care vor fi organizate evenimente publice de amploare. 
***
Vă reamintim că informaţii despre modul de comportare în cazul producerii unor situaţii de urgenţă pot fi obţinute prin accesarea platformei naţionale de pregătire în situaţii de urgenţă https://fiipregatit.ro.
De asemenea, puteţi descărca noua aplicaţie DSU. Fii informat şi fii pregătit oriunde, oricând! 
Aplicaţia DSU este disponibilă atât pe telefoanele cu sistem de operare IOS, dar şi Android şi poate fi descărcată gratuit, accesând unul din următoarele link-uri: 
Google Play ( https://play.google.com/store/apps/details?id=com.orson.dsu ).                                 
Comunicat ISU PH
Foto ilustrativ