Misiunile pompierilor prahoveni din perioada minivacanţei prilejuite  de Sărbătorile Pascale
În perioada 14-17 aprilie, pompierii salvatori din judeţul Prahova au acţionat pentru gestionarea unui număr de 163 misiuni, dintre care 69 au fost intervenţii în situaţii de urgenţă şi 94 urgenţe medicale.
Echipajele de salvatori au acţionat pentru stingerea a 15 incendii, precum şi în alte 13 intervenţii în sprijinul comunităţilor, care au presupus deblocarea uşilor de acces în locuinţe, pentru a facilita intervenţia echipajelor medicale la persoane cu probleme de sănătate, asistenţa unor persoane supraponderale, nedeplasabile, asanarea de muniţie neexplodată, degajarea unui copac căzut pe două autoturisme parcate etc.
În acest interval, 105 persoane au avut nevoie de asistenţă medicală de urgenţă din partea paramedicilor SMURD.
De asemenea, pompierii prahoveni au asigurat măsurile specifice în cazul a 14 accidente rutiere, în care au fost implicate 24 de autoturisme, un tractor şi o autoutilitară, precum şi cei 41 de ocupanţi ai acestora. Dintre persoanele implicate în evenimentele rutiere, 9 au fost transportate de urgenţă la spital pentru a primi îngrijiri suplimentare.
În săptămâna 10 – 14 aprilie 2023, Inspecţia de Prevenire a desfăşurat 14 de activităţi de informare, acţiuni de control şi de îndrumare pe linia respectării măsurilor de apărare şi stingere a incendiilor la unităţi de cultură şi centre comerciale.
Pe timpul desfăşurării acestor acţiuni au fost depistate 31 de încălcări ale normelor de apărare împotriva incendiilor şi protecţie civilă, din care 13 au fost soluţionate pe timpul activităţilor. Ca urmare a neregulilor constatate, personalul a aplicat un număr total de 29 avertismente şi 2 amenzi în valoare de 20.500 lei. Cu ocazia desfăşurării controalelor, au fost organizate 2 exerciţii cu 200 de persoane şi 14 instruiri pe linia apărării împotriva incendiilor, la care au participat 229 de persoane. 
În urma verificărilor derulate în teren, personalul specializat nu a identificat situaţii pentru care să fie necesară aplicarea măsurii complementare de oprire a funcţionării la obiectivele verificate, din cauza încălcării grave a cerinţelor de securitate.
De asemenea, echipajele de pompieri militari ale subunităţilor de intervenţie au efectuat 4 misiuni de recunoaştere în teren, la secţia ATI din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Ploieşti, unde au fost verificate căile de acces, sursele de alimentare cu apă, reţelele de hidranţi şi alte aspecte de interes operativ. 
Pe lângă acestea, au fost desfăşurate 19 misiuni pentru asigurarea respectării măsurilor de prevenire, pentru intervenţia în cazul producerii unor eventuale incendii, precum şi pentru acordarea asistenţei medicale de urgenţă, pe durata slujbele religioase, în apropierea bisericilor şi mănăstirilor unde s-a preconizat că se va înregistra o afluenţă mare de credincioşi.
       ***
Misiuni relevante 
 
Pompierii prahoveni au intervenit luni dimineaţă, în jurul orei 02:00, pentru localizarea şi lichidarea unui incendiu produs la o hală industrială (cu destinaţie mixtă: magazie, depozit scule/accesorii, spaţii administrative) din municipiul Ploieşti. Progresiv, la locul evenimentului au fost mobilizate 9 autospeciale de stingere, o autoscară, o autospecială de descarcerare, o autospecială de grupă operativă, două autospeciale de primă intervenţie şi comandă şi o ambulanţă SMURD. Datorită efortului susţinut şi a comunicării eficiente, după aproape 6 ore de luptă cu focul, pompierii au reuşit să salveze 38 de containere modulare, 4 generatoare electrice, 9 autovehicule şi mai multe bunuri din interiorul halei. Din fericire, nu au fost înregistrate victime. În urma cercetărilor efectuate la faţa locului, s-a stabilit drept cauză probabilă de incendiu efectul termic al curentului electric.
 
       ***
Acordaţi atenţie pregătirii în situaţii de urgenţă. Informaţi-vă asupra măsurilor şi regulilor de comportare specifice tipurilor de risc, prin accesarea platformei naţionale de pregătire: https://fiipregatit.ro.
De asemenea, puteţi descărca noua aplicaţie DSU. Fii informat şi fii pregătit oriunde, oricând! 
Aplicaţia DSU este disponibilă atât pe telefoanele cu sistem de operare IOS, dar şi Android şi poate fi descărcată gratuit, accesând unul din următoarele link-uri: 
Unităţile operaţive rămân mobilizate pentru asigurarea promptă a răspunsului în cazul producerii situaţiilor de urgenţă şi acordarea de prim ajutor persoanelor aflate în dificultate. 
 
Comunicat :ISU Prahova