8 aprilie – Ziua Internaţională a Romilor şi Sărbătoarea etniei romilor din România celebrată şi în Prahova
8 aprilie – Ziua Internaţională a Romilor şi Sărbătoarea etniei romilor din România celebrată şi în Prahova
 
Originea Zilei Internaţionale a Romilor are la bază Primul Congres al Romilor de pretutindeni care a avut loc la Londra în data de 8 aprilie 1971. În ţara noastră, această zi este celebrată din 1990 şi este numită Sărbătoarea etniei romilor din România. Legea nr. 66/22 martie 2006, la iniţiativa deputatului romilor, preşedintele asociaţiei Partida Romilor, Nicolae Păun, a fost adoptată de Parlamentul României şi prevede celebrarea, în data de 8 aprilie a fiecărui an, a acestei sărbători, precum şi implicarea autorităţilor administraţiei publice centrale şi locale în organizarea de manifestări publice şi a unor acţiuni social-culturale dedicate acestei zile.
 
Ziua internaţională a romilor este sărbătorită anual de comunitatea internaţională, la 8 aprilie, în cinstea recunoaşterii culturii, istoriei şi drepturilor milioanelor de romi din toată lumea. Este totodată un moment care atrage atenţia asupra provocărilor de discriminare cu care se confruntă comunităţile de romi din Europa şi de pretutindeni.
 
Iniţiativa privind marcarea Zilei Internaţionale a Romilor a apărut în 1971, cu prilejul primului Congres internaţional al romilor de pretutindeni, care a avut loc la Londra. Tot în 1971, au fost adoptate simbolurile etniei rome: roata cu spiţe „chakra”, Imnul internaţional al romilor, „Gelem, gelem”, şi steagul internaţional al romilor.
 
Steagul are jumătatea de jos verde – simbol al câmpurilor înverzite – şi jumătatea de sus albastră – simbol al cerului senin. La mijlocul steagului este o roată, care simbolizează soarta şi nomadismul tradiţional, în relaţie cu spaţiul originar al Indiei.
 
Din 1971, au avut loc mai multe congrese mondiale ale romilor, având ca scop standardizarea limbii romani, obţinerea de compensaţii pentru suferinţele din al Doilea Război Mondial, îmbunătăţirea situaţiei educaţionale, revendicarea drepturilor civile ale romilor sau păstrarea culturii şi limbii romani.
 
În România, la data de 8 aprilie se marchează „Sărbătoarea etniei romilor din România”, în urma adoptării de către Parlamentul României a Legii nr. 66 din 22 martie 2006, iniţiată de deputatul prahovean Nicolae Păun.
 
Cu această ocazie, în această săptămână, Sucursala Prahova a Partidei Romilor Pro Europa, condusă de preşedintele Ionel Marghiolescu, a organizat evenimente tradiţionale în municipiile Ploieşti şi Câmpina, respectiv oraşul Plopeni, prin care să marcheze această importantă zi pentru etnia romă. Un bun prilej de celebrare a identităţii, istoriei şi culturii rome, dar şi de reafirmare a angajamentului ferm de a apăra şi promova drepturile fundamentale, demnitatea umană, incluziunea, diversitatea şi interculturalitatea.
 
„Dragi prieteni, în anul 2006, acum 17 ani, am iniţiat legea privind – Ziua romilor din România. Pe lângâ această lege, am mai promovat multe alte legi favorabile comunităţilor de romi din România. 8 Aprilie este cea mai populară lege de care bucură inimile romilor de pretutindeni, an de an. Cu acest prilej, urez tuturor romilor atât din România, cât şi celor de pretutindeni – La mulţi ani! Dumnezeu să vă ocrotească!”, a declarat preşedintele şi fondatorul Partida Romilor Pro Europa, Nicolae Păun.