POLIŢIŞTII RUTIERI PRAHOVENI ACŢIONEAZĂ PENTRU SIGURANŢA TRAFICULUI RUTIER. Rezultate din data de 5 aprilie 2023
Ieri, 5 aprilie a.c., poliţiştii rutieri prahoveni au organizat şi desfăşurat acţiuni rutiere, în mai multe zone din judeţ, pe tot parcursul zilei. 
Astfel, poliţiştii Serviciului Rutier, cei ai Poliţiilor orăşeneşti Plopeni şi Slănic, precum şi cei ai Secţiei Rurale de Poliţie Floreşti au acţionat, în principalele zone cu risc rutier pentru verificarea modului de respectare al normelor rutiere în vigoare, cu accent pe depistarea conducătorilor auto care nu respectă regimul legal de viteză sau care conduc sub influenţa alcoolului sau a altor substanţe, precum şi pentru prevenirea şi combaterea abaterilor săvârşite de pietoni şi de biciclişti 
În cadrul acţiunilor desfăşurate pe raza de competenţă a structurilor mai sus menţionate au fost oprite, pentru control, în trafic peste 350 de autovehicule. 
Astfel, pentru depistarea conducătorilor auto care conduc sub influenţa alcoolului au fost efectuate aproximativ 230 de testări cu aparatele etilotest.
În urma activităţilor, poliţiştii au aplicat, în total, 175 de sancţiuni contravenţionale, dintre care, 76 au fost aplicate pentru nerespectarea regimului legal de viteză, 15 bicicliştilor pentru diferite abateri săvârşite, 11 pietonilor indisciplinaţi, precum şi 10 conducătorilor auto pentru nepurtarea centurii de siguranţă. 
Valoarea tuturor sancţiunilor este de peste 52.600 de lei. 
Totodată, 5 conducători auto au rămas fără permis de conducere- trei pentru efectuarea de depăşiri neregulamentare, unul pentru depăşirea regimului legal de viteză cu mai mult de 50 de km/h şi unul pentru neacoradrea priorităţii de trecere pietonilor.
Cu ocazia controalelor din trafic au fost reţinute şi 4 certificate de înmatriculare pentru valabilitatea expirată a Inspecţiei Tehnice Periodice. 
Poliţiştii prahoveni desfăşoară permanent activităţi pentru reducerea riscului victimal ca urmare a accidentelor rutiere produse pe fondul nerespectării normelor rutiere în vigoare. 
Foloseşte centura de siguranţă! - Folosirea centurii de siguranţă constituie unul din cele mai eficiente mijloace de reducere a numărului şi a gravităţii leziunilor produse în coliziunile rutiere. Potrivit studiilor de specialitate, rata mortalităţii scade cu 43% atunci când pasagerii folosesc centura în mod corespunzător, iar riscul producerii de leziuni grave scade cu 50%.
Acordaţi un plus de atenţie conducerii prin intersecţiile nedirijate, la depăşirea mijloacelor de transport în comun sau a altor autovehicule, vitezei cu care rulaţi, pentru a putea în orice moment manevra şi opri în deplină siguranţă autoturismul, dacă situaţia o impune!
Nu conduceţi dacă vă simţiţi obosiţi! Planificaţi-vă în aşa fel călătoriile, încât să nu parcurgeţi într-o zi mai mult de 300 de kilometri.
Nu vă angajaţi în efectuarea de depăşiri neregulamentare!
Când nu sunteţi şoferi, nu uitaţi că sunteţi pietoni! -Respectaţi normele rutiere privind prioritatea de trecere, indiferent că este vorba despre pietoni sau alte vehicule!
 
Sursă:IJP Prahova